Ako strastveno volite životinje i svoj život ne možete zamisliti bez njih, onda sigurno imate još jednog člana obitelji: četveronožnog, s repom, krilima ili škrgama – to je vaš kućni ljubimac i, naravno, najbolji prijatelj svih ukućana. Pitate li se možete li držati kućnog ljubimca u stambenom potkrovlju? Naravno, za to nema baš nikakvih prepreka.

Ako želite imati mačku, morate znati da ova životinja ne voli zatvoreni prostor i s velikim će guštom izaći u ugodnu noćnu šetnju po krovu ili terasi.

PRIJATELJ BROJ 1

Vjeran prijatelj koji će vas voljeti bez ograničenja do kraja života je, dakako, pas – ujedno i najpopularniji kućni ljubimac. Od životnog prijateljstva sa psom najviše su na dobitku djeca jer se ona najiskrenije vesele još jednom članu obitelji, vole ga svim srcem i prihvaćaju kao ravnopravnog člana obitelji i prijatelja. Zabluda je da veliki psi ne mogu biti u manjim stanovima. Veći psi uglavnom su manje aktivni, posebice u stanu, jer njima je bitno samo da imaju svoj prostor. Dakako, podrazumijeva se da svaki sretni kućni ljubimac ima zadovoljene potrebe za fizičkom aktivnošću poput šetnje, trčanja ili igranja, što treba prilagodit vrsti, veličini i dobi psa. Imajte na umu da svaki pas treba barem tri puta dnevno obaviti nuždu vani.
Kućni ljubimci u stambenom potkrovlju 7

LJUBIMAC SLOBODNOGA DUHA

Mačka je prilično samostalan i neovisan kućni ljubimac. Ako želite imati mačku, morate znati da ova životinja ne voli zatvoreni prostor i s velikim će guštom izaći u ugodnu noćnu šetnju po krovu ili terasi. Mačkama nije potrebno razgibavanje tijekom dana pa ih ne morate voditi van. Samo im dajte više slobode i odredite mjesto za njihov WC, čije je redovito čišćenje, uz hranjenje, gotovo jedina vaša briga.

Kućni ljubimci u stambenom potkrovlju 8

PERNATI PRIJATELJ VAŠEG DOMA

Ptice i kornjače jedini su kućni ljubimci koji će s vama provesti cijeli život jer pojedine vrste mogu živjeti i do 100 godina. Papige su najčešće birane vrste ptica za kućne ljubimce. One su jako inteligentne, vrlo društvene i snažno se vežu uz vlasnika. Uz malo truda možete ih naučiti svakojakim trikovima za zabavu svojih ukućana i gostiju. Ptice financijski nisu zahtjevni kućni ljubimci: jedu vrlo malo, njihova hrana nije jako skupa i, osim specijalizirane hrane, mogu jesti i voće, a čišćenje krletke sigurno je manje naporno od čišćenja mačjeg pješčanika.

Kućni ljubimci u stambenom potkrovlju 9

SLATKI ČUPAVCI

Umiljate i razigrane male životinjice, poput hrčka, idealni su kućni ljubimci za one ljude kojima ne smeta noćni način života ovih životinja. Nestašni su, vole se penjati, jako su brzi i okretni. Ove sitne ljubimce poželjno je na kratko puštati iz kaveza kako bi mogli istražiti okolinu. No tijekom „šetnje“ stanom držite ih na oku kako se ne bi zavukli u neka teško dostupna mjesta ili da slučajno ne bi počeli grickati kablove ili namještaj. Kako biste to izbjegli, stavite svom ljubimcu u kavez drvene oblice ili hranu na kojoj može brusiti zube i tako zadovoljiti tu svoju potrebu.

Kućni ljubimci u stambenom potkrovlju 10

MIRNE VODE AKVARIJA

Akvarij je idealno rješenje za sve one koji teže mirnom načinu života, a htjeli bi u stanu imati komadić oaze i spokoja. Akvarij se može idealno uklopiti u vaš interijer u potkrovlju te postati pravi „eye catcher“ u cijelom prostoru. Pogled na ribice pozitivno utječe na psihološko stanje i smanjuje napetost uzrokovanu stresom. Svakodnevna briga o ribama uglavnom se svodi na hranjenje jer čišćenje će kvalitetno obaviti specijalni filtri i automatski mehanizmi u akvariju, koji također reguliraju razinu svjetlosti, kisika i temperaturu vode.

Kućni ljubimci u stambenom potkrovlju 11