Na južnim obroncima zagrebačke Medvednice, u naselju Šestine, omiljenom mjestu izletnika na putu za Medvedgrad, smjestila se obiteljska kuća za četveročlanu obitelj, okružena gustim zelenilom. Strma padina koja se spušta prema zapadu diktirala je prostornu organizaciju kuće. Poluukopani podrum sa servisnim sadržajima prilagodio se terenu i pružio prema vanjskom bazenu. Prizemlje je okupilo dnevne sadržaje gdje čitava obitelj provodi svoje slobodno vrijeme. Velika kuhinja povezana je sa zajedničkim prostorom blagovaonice i dnevnog boravka koji se čitavom svojom dužinom protegnuo uz zapadno pročelje. Posebnu kvalitetu stanovanja pružilo je otvaranje ostakljene opne prema terasi za boravak na otvorenom i uživanje u prekrasnim vizurama. Na prvom katu svoje je mjesto našla glavna spavaonica, također zapadne orijentacije. Uz spavaću sobu nalaze se garderoba, prostrana kupaonica i gospodarski prostor – praonica rublja. Kat je uvučen u odnosu na prizemlje i omogućuje izlaz na mirniju natkrivenu terasu. Jaka streha krova čini zaštitu od neugodnog zapadnog sunca.
Potkrovlje se smjestilo unutar velike kape četverostrešnog krova. Nagib krovne plohe od 35 stupnjeva na ovako velikoj tlocrtnoj površini oblikovao je prostrani volumen u koji je bilo potrebno dovesti svjetlo i svježi zrak. Zatvorene plohe krovišta perforirane su nizom otvora s krovnim prozorima u ritmu drvene krovne konstrukcije. Povoljna postava prozora na nasuprotnim stranama krova omogućila je brzo i efikasno poprečno prozračivanje. Većinom krovnih prozora upravlja se daljinski na elektropogon. Programirane funkcije otvaranja i zatvaranja krila dovode u prostore svježi zrak stvarajući ugodnu i zdravu unutarnju klimu.
Kuća na šestinskim bregima 11

Zapadni dio etaže potkrovlja zauzela je prostrana radna soba. Nadozid visine 140 cm iz originalnog projekta bio je previsok za uživanje u lijepom pogledu prema pitoresknim brežuljcima pa je dio poda podignut za jednu stubu. Viši nivo poda zahvatio je jugozapadni ugao gdje je svoje mjesto našao pisaći stol i kožni naslonjač. Nova visina parapetnog zida do donjeg ruba krovnog prozora omogućila je vizualno povezivanje s vanjskim prostorom i u sjedećem položaju. Rubna stuba tlocrtno je zakrivljenog oblika što je prostoru dalo na dinamičnosti. Na spoju dvaju nivoa poda ugrađen je otvoreni kamin kao unutarnje žarište prostora za ugodne zimske večeri.

Kuća na šestinskim bregima 12

Južna i zapadna streha rastvorene su nizom krovnih prozora. U donjoj zoni prozori su s dvostrukim ovjesom koji podizanjem krila oko gornjeg ruba daju panoramski pogled na zeleni okoliš. Na zapadu u gornjoj zoni dodana su još dva krovna prozora sa središnjim ovjesom kako bi dnevno svjetlo što dublje ušlo u prostor, dajući obilje svjetlosti.

Kuća na šestinskim bregima 13

Zaštita od Sunca i neugodnog pregrijavanja prostora tijekom vrućih ljetnih dana na svim južnim i zapadnim prozorima izvedena je ugradbom vanjskih tendi. Mrežasti materijal s vanjske strane krila zaustavlja oko 70 posto toplinskog zračenja i na taj način štedi rashladnu energiju, pogotovo na zapadnoj strani. U isto vrijeme propušta difuzno svjetlo mekih sjena čineći ugodnu atmosferu u potkrovlju. Crna mrežasta tkanina navučena je preko dana, ali dovoljno providna za neometano uživanje u pogledu na okoliš. U zimskom periodu tenda je „pospremljena“ u svoje kućište, a solarni dobici od prodora Sunčevih zraka kroz ostakljene površine prozora osjete se na smanjenim računima za grijanje.

Kuća na šestinskim bregima 14

Na sjeveroistočnom i jugoistočnom uglu nalaze se dvije jednostavno uređene spavaće sobe. Važan oblikovni element par je krovnih prozora simetrično postavljenih u odnosu na uglovnu grebenu gredu krovišta. Na taj način sobe su orijentirane na dvije strane svijeta – istok i sjever te istok i jug. Istočna orijentacija povoljna je za smještaj spavaonica. Energija jutarnjeg Sunca djeluje razbuđujuće na organizam, a neosunčano popodne omogućuje prirodno rashlađivanje prostorija za kvalitetan noćni san. Kao zaštita od sunčeva zračenja ugrađeni su unutarnji roloi svijetlog tona koji prigušuju svjetlo i sprečavaju neugodno blještanje. Odabrano sjenilo svijetle nijanse propušta malu količinu svjetlosti ispunjavajući prostor ugodnim, umirujućim tonovima i ujedno pruža intimnost spavaće sobe.

Kuća na šestinskim bregima 15

Mala kupaonica istočne orijentacije smještena je između dviju spavaćih soba. Opremljena je umivaonikom, konzolnim toaletom i tuš-kadom. Prirodno svjetlo dolazi s krovnog prozora sa središnjim ovjesom na nižem dijelu krova. Automatizirano otvaranje krila na električni pogon prirodno prozračuje i odvodi višak vlage iz prostora.

Kuća na šestinskim bregima 16

Dvokrako stubište atraktivnog i modernog dizajna povezuje stambene etaže od prizemlja do potkrovlja. Nad zadnjim podestom ugrađena su dva krovna prozora u sjevernom dijelu krova. Prozori se otvaraju automatski u dnevno programiranim intervalima – rano ujutro i kasnije popodne, dovodeći svježi zrak u sve povezane prostorije. Otvaranjem prozora na različitim razinama stvara se efekt dimnjaka za brzo prozračivanje velikog volumena kuće.

Kuća na šestinskim bregima 17

Konstrukcija stubišta i ograde izvedena je iz brušenog inoxa, a gazišta su od kaljenog stakla ugrađenog u čelične profile. Transparentne plohe provode dnevno svjetlo s krova sve do prizemlja. Umjetna rasvjeta nužna je tek u večernjim satima pa i ovaj oblikovni element doprinosi većoj energetskoj učinkovitosti.

Kuća na šestinskim bregima 18