Mozaik je vrlo stara i cijenjena tehnika dekoriranja prostorija. Na području Europe često je korištena još u vrijeme starih Grka i Rimljana. Umjetnička tehnika slaganja jednobojnih ili šarenih komadića materijala stvara cjelovitu sliku ili ponovljivi ornament dekora. Mozaik je tehnika uređenja koja budi maštu i daje poseban luksuzni šarm te oduševljava konačnim rezultatom. Njezina bezvremenska popularnost lako je postala dio suvremenog uređenja interijera.

TEHNIKA POSTAVLJANJA I MATERIJALI

Kreativna slagalica / Moderna klasika interijera – mozaik 9

Slaganje mozaika može se izvoditi na više načina. Direktno lijepljenje komadića keramike, stakla ili drugog materijala na prethodno pripremljenu površinu ili slaganje segmenata mozaika na pomoćnim pločama te poslije prenošenje na osnovnu površinu. Jednostavnija i modernija verzija koju ćete češće naći u prodaji već su gotovi segmenti mozaika koje ćete moći kombinirati u skladu sa svojim prostorom i onako kako želite.

VLADAR KUPAONICE

Kreativna slagalica / Moderna klasika interijera – mozaik 10

Puno češće nego bilo gdje drugdje mozaik se koristi za dekoriranje zidova kupaonice. Ova tehnika često mali prostor bez previše detalja učinit će maštovito uređenim i posve modernim. Klasični motiv kockica mozaika, nijanse boja i redoslijed kojim je postavljen mozaik obogatit će vašu kupaonicu i sasvim običnu prostoriju preobrazit će u sobu sa stilom.

PRAKTIČNOST POD RUKU S UMJETNOŠĆU

Kreativna slagalica / Moderna klasika interijera – mozaik 11

Još jedno mjesto u domu gdje se mozaik najčešće postavlja je, naravno, kuhinja. Zid iznad kuhinjske radne površine, mjesto uz štednjak i pećnicu trebaju biti praktični i laki za čišćenje. Pločice su najbolji i najčešće korišten materijal prilikom uređenja, ali tko kaže da tu nema mjesta za maštu i razigranost? Poigrajte se malo kvadratićima i bojama, utoplite atmosferu svoje kuhinje i dobit ćete odobravanje i svojih ukućana i gostiju.

Kreativna slagalica / Moderna klasika interijera – mozaik 12

UPADLJIVI DETALJ

Svoj mozaik možete složiti i postaviti bilo gdje: na zidovima kuhinje, kupaonice, dnevnog boravka, ali i kao poseban element dekora na okvirima slika, ogledala, dovratcima ili samim vratima. Atraktivno i originalno mozaik će izgledati i na podu vašeg stambenog prostora u potkrovlju. Najvažniji su mašta, želja i strpljenje da slažete kvadratić do kvadratića u jednu skladnu i zanimljivu slikovitu cjelinu.

Kreativna slagalica / Moderna klasika interijera – mozaik 13