Ako je vaš stambeni prostor mali, postoji nekoliko načina kako ga učiniti vizualno većim i samim time puno ugodnijim za boravak

Što svjetlije, to bolje

Bijele podne obloge, laminat ili parket, vizualno će osvijetliti i otvoriti prostor. Namještaj, također, treba biti u svjetlijim tonovima. Pastelne boje prostoru će dati topliji ugođaj, a u malim prostorijama svakako se preporučuje i bijela boja zidova, posebice onih na kojima su prozori.
Korisni savjeti za vizualno povećanje prostora 6

Manje je više

Kada je o bojama riječ, u malom stanu kombinirajte što manje boja (najviše tri boje) kako biste postigli što veći sklad. To se odnosi i na stilove uređenja – kombinacija više različitih stilova mogla bi dodatno „zasititi“ prostor…

Uloga prozora

Veliki, dobro pozicionirani i kvalitetno ugrađeni prozori omogućit će ulazak više svjetla, što će automatski svaki stambeni prostor učiniti zračnijim i većim. Dakako, krovni prozori u tom slučaju moraju imati i kvalitetna sjenila kako biste se, kada to bude potrebno, mogli zaštititi od prekomjerne insolacije.

Bijele podne obloge, laminat ili parket, vizualno će osvijetliti i otvoriti prostor. Namještaj, također, treba biti u svjetlijim tonovima.

Lagani namještaj i sklopive varijante

Izbjegavajte masivan namještaj i odlučite se za multifunkcionalne komade, sklopivi namještaj (stol, stolci…) i slično, pa i u slučaju ako je neke komade potrebno izraditi po mjeri. Nešto veći ulog vratit će vam se boljom kvalitetom življenja.

Umjerenost u detaljima

Svi volimo detalje u stanu jer oni zapravo odaju našu osobnost, no u malim stanovima treba biti pažljiv prilikom dekoriranja i ne pretjerivati s ukrasnim detaljima. Radije grupirajte detalje nego da ih ima posvuda po stanu. Ljubiteljima putovanja koji sa svakog puta donesu poneku sitnicu predlažemo da jedan kutak u stanu posvete samo tim uspomenama.

Zrcala na zadatku

Korisni savjeti za vizualno povećanje prostora 7

U skučene prostore unesite zrcala. Najbolje ih je postaviti na zid nasuprot prozoru kako bi se svjetlost reflektirala. Također, radi boljeg propuštanja svjetlosti, umjesto neprozirnih vrata, birajte ona koja su cijela ili barem djelomično ostakljena.

Korisni savjeti za vizualno povećanje prostora 8

Praktičnost prije svega

Manji i praktični kućanski aparati, poput malih perilica ili sušilica za rublje, također pomažu u vizualnom povećanju prostora. Ako nemate dovoljno prostora za pohranu, primjerice u kuhinji, kupujte vizualno atraktivne kuhinjske aparate koje ne morate spremati jer predstavljaju svojevrstan kuhinjski dekor.

NE gomilanju

I na koncu, ne manje bitna stvar: uglavnom nije preporučljivo gomilanje stvari u stanu (posebice onih koje ne koristimo) jer s vremenom zakrče prostor. Stoga, ako živite u malome stanu, ne sakupljajte i ne gomilajte beskorisne, neupotrebljive predmete ili one koje rijetko koristite.