Kondenzacija je prirodni fenomen. Javlja se kao vlažni magličasti sloj na površini boca, ogledala, pločica, stakla i sličnih objekata. Pravilo je da topli zrak može prihvatiti više vodene pare od hladnog zraka.
Kada topli zrak zasićen vlagom dođe u kontakt s hladnom površinom, npr. prozorskim staklom, dolazi do njegovog hlađenja pri čemu se višak vodene pare pretvara u tekuće stanje, tj. kondenzira na objektu. Također, današnji standardi izolacije ne omogućavaju prirodno ventiliranje prostora – izolacijska stakla, izolacijski materijali, parne brane i čvršći spojevi osmišljeni su kako bi zadržali toplinu u prostoriji, ali drugi, neželjeni efekt koji se njihovom primjenom javlja je zarobljavanje vlage u našim dnevnim prostorima.
Kondenzacija u potkrovlju

Prozori su najčešće najhladnije površine u prostoriji, stoga će se kondenzacija najprije javiti na prozorskom staklu. Temperatura površine stakla često je niža od temperature zida. Kako bi se to izbjeglo, bilo bi potrebno ugraditi višestruko izolacijsko staklo što nije uvijek isplativo. Zbog svog položaja, krovni su prozori posebno izloženi snijegu, kiši, tuči i oluji – hlade se jače od vertikalnih prozora, što uzrokuje pojavu kondenzacije na krovnim prozorima prije nego igdje drugdje u prostoriji.

Kondenzacija na staklu vaših prozora znak je upozorenja da je potrebno češće prozračivanje.

Jeste li ikada razmišljali koliko se vlage proizvede u prostoriji u jednom danu? Sobno bilje, kuhanje, tuširanje, kupanje, pranje i sušenje rublja uzrokuju zasićenje zraka vodenom parom. Usto, dodatnu vlagu stvaraju ljudi, disanjem i znojenjem. Dugoročno gledano, vlaga u zraku može narušiti zdravlje ljudi, uništiti predmete te uzrokovati razvoj plijesni. Redovito prozračivanje jedini je način da se takve negativne posljedice spriječe.

Kako smanjiti količinu vlage u prostoru:

  • Ako je moguće, ne sušite rublje unutar kuće
  • Zatvorite vrata kuhinja i kupaonica
  • Smanjite broj sobnog bilja
  • Redovito prozračujte prostor. Ne dozvolite da količina vlage u zraku prijeđe 45%. Budući da grinje ugibaju ako je količina vlage u zraku ispod 45%, to je dodatna prednost!
  • Održavajte stalnu temperaturu prostorije ne manju od 20°C, ako je moguće
Kondenzacija u potkrovlju 002

Dostatno prozračivanje postiže se na način da se prozori ostave potpuno otvoreni 5 minuta barem tri do četiri puta dnevno. To je kratko vrijeme dovoljno za izmjenu zraka, a neće prouzročiti hlađenje namještaja i zidova, tj. povećanje troškova grijanja. Stalno otvoreni prozori ili ventilacijski preklopi uzrokovali bi nepotreban gubitak energije u sezoni grijanja. Ukoliko vaše centralno grijanje omogućuje automatsko snižavanje temperature tijekom noći, trebali biste prije prozračiti prostoriju kako biste izbjegli kondenzaciju zbog hlađenja toplog, vlažnog zraka.

Prozračivanje je najučinkovitiji način sprečavanja kondenzacije na prozorskim staklima. Također, postavljanje radijatora ispod krovnog prozora omogućit će strujanje toplog zraka po staklu prozora i smanjiti pojavu kondenzacije.
Kondenzacija u potkrovlju 003