Prostor za blagovanje odraz je životnih navika ukućana i pokazuje koliko im je važna hrana i druženje uz jelo.
Blagovaonica je smještena neposredno uz kuhinju kako bi se skratio put nošenja jela i pospremanja nakon obroka. U manjim stanovima prostor za blagovanje sastavni je dio tzv. stambene kuhinje.
Koncepcija BLAGOVAONICE i zašto je ona važna 7

Ako ima prostornih mogućnosti, manji stol za kratke obroke (pult ili dio radne plohe) povezan je s kuhinjskim dijelom, a blagovaonski stol za okupljanje članova šire obitelji smješta se u zaseban prostor. Ako je izdvojena, blagovaonica može od kuhinje biti odijeljena vratima koja će spriječiti širenje dima i mirisa tijekom kuhanja, a ako je dio zajedničkog prostora s kuhinjom, ugradnjom kvalitetne nape i brzim poprečnim provjetravanjem prostor će se lako osloboditi neugodnih mirisa.

Koncepcija BLAGOVAONICE i zašto je ona važna 8

Blagovaonica je direktno povezana i s dnevnim boravkom jer su odmor i druženje usko povezani s jelom. Prostori su fleksibilni i međusobno se preklapaju – za veće društvo potrebno je ostaviti dovoljno mjesta za proširenje da bi se mogli dodati pomoćni, sklopivi stolci, a stol razvući i povećati.
Prostor za jelo u potkrovlju zahtijeva visinu veću od dva metra kako bi svi mogli lako pristupiti svome mjestu za stolom.

Ako ima prostornih mogućnosti, manji stol za kratke obroke (pult ili dio radne plohe) povezan je s kuhinjskim dijelom, a blagovaonski stol za okupljanje članova šire obitelji smješta se u zaseban prostor.

Orijentacija – Kao i dnevni boravak, i blagovaonica zahtijeva blagodati insolacije i što više prirodnoga svjetla, od jugoistoka, juga, jugozapada i zapada. Dodatnu kvalitetu daju lijepe vizure prema vanjskome prostoru, a pogotovo mogućnosti otvaranja interijera i izlazak na balkon ili terasu.

Koncepcija BLAGOVAONICE i zašto je ona važna 9

Oko stola za blagovanje sastaje se cijela obitelj i drage nam osobe s kojima rado provodimo vrijeme. Stol mora biti takav da se oko njega mogu udobno smjestiti svi članovi obitelji, prijatelji ili gosti.
Osim jela, stol može poslužiti za rad i društvene igre. Stoga, tijekom uređenja neka vam na prvome mjestu bude njegova funkcionalnost.

Koncepcija BLAGOVAONICE i zašto je ona važna 10