ZADNJA RIJEČ JE VAŠA

Kada imate više djece koja dijele istu dječju sobu, poznate su vam muke uređivanja zajedničke prostorije. Dok su klinci mali, slobodno „solirajte“ i bez opterećenja birajte stil, boje i materijale uređenja s obzirom na dob i spol djeteta, njegovu reakciju, ali i vlastite pojmove i želje o unutarnjom uređenju.
Kombinacije dječjih interesa / spojeni jednom sobom / 7

SRETNI U ZAJEDNIŠTVU

Klinci koji još nisu ušli u pubertet mogu i dalje dijeliti jednu sobu. Krevet na kat i svaka strana sobe prilagođena zanimanju djeteta dobro je rješenje za dječji mir u kući. U potkrovlju za organizaciju dječjeg prostora i pospremanje igračka i osobnih stvari iskoristite slobodno mjesto pod kosinama, stropne grede mogu biti nositelji visećih konstrukcija, a na podu raspodjelu sobe označite tepihom ili podnom prostirkom. Krevet na kat ili dva spojena u jednoj ravnini zida ostavit će više slobodnog mjesta klincima za igru.
Kombinacije dječjih interesa / spojeni jednom sobom / 8

PUTEM ODRASTANJA

Čim djeca malo odrastu, stvari se znaju znatno promijeniti. Na putu prema tinejdžerskoj dobi svatko bi od njih želio imati vlastiti kutak, osobni prostor u kojem drugi nemaju odlučujuće „pravo glasa“. Sukob interesa ili nerazumijevanje potreba brata ili sestre nije neka nova stvar, nego dio odrastanja, odraz prevladavanja dječjeg ega nad interesima i potrebama drugih ukućana. Ali kako se često događa, izdvojiti svakom djetetu posebnu sobu i nije uvijek moguće.
Kombinacije dječjih interesa / spojeni jednom sobom / 9

PAMETAN POTEZ

Za veliki prostor dječje sobe u potkrovlju i stariju djecu optimalno rješenje će biti pregrađivanje zajedničke sobe, jer ćete tako zadovoljiti potrebe svojih klinaca. Vizualno ili djelomično odvojeni prostor stvara dojam zaštićenog vlastitog svijeta u kojem se dijete osjeća emocionalno sigurno i sretno. Takav dojam možete postići bojenjem, organizacijom namještaja za igru, učenje ili spavanje. Kod opremanja dijelova sobe nemojte zaboraviti posvetiti pažnju odgovarajućem osvjetljenju jer se nakon pregrađivanja može dogoditi da jedan dio prostorije ostane bez izvora svjetla.
Kombinacije dječjih interesa / spojeni jednom sobom / 10