Uređujući kvadrate svog doma u potkrovlju, pitamo se koji krovni prozor odabrati da bismo maksimalno iskoristili mogućnosti prostora pod kosim krovom. Kako rukovati prozorom, gdje treba biti smještena ručka za upravljanje da bi nam bila nadohvat ruke, kako se sve može rotirati prozorsko krilo i kako postaviti namještaj u zoni oko prozora?
Obilje prirodne svjetlosti i dovoljna količina svježeg zraka osnovni su preduvjeti za stvaranje ugodnog i zdravog okruženja u domu.

Dobar položaj krovnog prozora koji omogućuje lijepe vizure i vezu s okolinom pridonijet će boljoj kvaliteti stanovanja

Pogled na park ili prolistalu krošnju u vrtu dok sjedimo za blagovaonskim stolom ili se odmaramo na sofi u dnevnom boravku pogoduje našem dobrom raspoloženju i osjećaju povezanosti s prirodom.
S obzirom na visinu nadozida u potkrovlju i nagib krovne plohe, moguće je birati između dva osnovna tipa prozora – samo s gornjim upravljanjem ili i s dodatnim donjim upravljanjem – a oba pružaju različite mogućnosti u organizaciji prostora. Razlike su vidljive na sljedećoj animaciji.

VELUX krovni prozor s gornjim upravljanjem ima prozorsko krilo koje se rotira oko središnjeg ovjesa. Ručka za upravljanje smještena je u gornjoj zoni krila i mora biti nadohvat ruke. Smjernice za ugradnju i pogodnosti prozora s gornjom ručkom su:
● ugradnja na niži nadozid – kad je parapetni zid visok maksimalno 130 cm od gotovog poda;
● niži parapetni zid (minimalno visok 80 cm) ispod prozora omogućuje dobar pogled u sjedećem položaju;
● veća dužina prozora omogućuje dobar pogled u stojećem položaju;
● pristupačna gornja ručka na visini do 220 cm – nadohvat ruke;
● ispod prozora moguće je postaviti namještaj (komodu, stol, sofu i sl.) koji neće ometati otvaranje i zatvaranje prozorskog krila.

Koji tip prozora odabrati za svoje potkrovlje? 8
Koji tip prozora odabrati za svoje potkrovlje? 9

VELUX krovni prozor s dvostrukim načinom upravljanja i dvostrukim ovjesom ima dodatnu ručku na donjem rubu prozorskog krila. Dvostruki ovjes omogućuje rotiranje krila na dva načina. Središnji ovjes rotira krilo oko središnje osi povlačenjem ručke u gornjoj zoni, dok gornji ovjes rotira krilo oko osi na gornjem rubu prozora, a njime se upravlja pomoću ručke na donjoj strani krila. Smjernice za ugradnju i pogodnosti ovog tipa prozora su:
● ugradnja na većoj visini parapeta – kad je donji rub prozora na visini 110 – 150 cm od gotovog poda;
● idealni nagib krova za ugradnju ovih modela iznosi 20 – 55 stupnjeva;
● omogućuje neometane vizure i panoramski pogled rotiranjem krila oko gornje osi u vanjski prostor;
● otvaranje po cijeloj dužini prozora omogućuje veću količinu svjetlosti u prostoru;
● pristup uz sami zid i veću visinu kad je prozor otvoren, bez postavljanja namještaja ispod prozora;
● mogućnost kombiniranja s vertikalnim prozorskim elementima za izlazak na krovnu terasu.

Koji tip prozora odabrati za svoje potkrovlje? 10
Analiza postojećeg stanja potkrovlja (visina nadozida i nagib krova), definiranje orijentacije te namjene i organizacije prostorija pomoću navedenih smjernica olakšavaju odabir tipa krovnog prozora i kreiranje budućeg doma.
Koji tip prozora odabrati za svoje potkrovlje? 11