Jedna od najvažnijih poruka zadnjih godina je da svom mentalnom zdravlju moramo posvetiti jednaku pažnju kao i fizičkom zdravlju. 

Velik dio naše sreće i raspoloženja ovisi o hormonima, uključujući serotonin. Serotonin ima veliku ulogu u osjećajima sreće, zadovoljstva, fokusa te općeg blagostanja, zbog čega ga se često naziva hormonom sreće

Razina serotonina također utječe na naš način suočavanja sa stresom. Primjerice, ako imamo nisku razinu serotonina, teže se nosimo sa stresom, što razumljivo može dovesti do lošeg raspoloženja i anksioznosti.

Na razinu serotonina uvelike utječe svjetlost, posebno dnevna, što podupiru i rezultati velikog istraživanja o kojem više detalja donosimo u nastavku. 

 

Rezultati istraživanja o čimbenicima sreće

Šestogodišnje istraživanje provedeno na 16.000 ljudi pokazalo je da od svih vremenskih uvjeta, dnevna svjetlost ima najveći utjecaj na naše raspoloženje, kao i na percepciju stresa

Prirodna dnevna svjetlost djeluje kao “pojačivač raspoloženja”, pomažući u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti. Dobra je vijest da ove benefite možemo ostvariti ne samo prilikom boravka u prirodi, već i boravkom u zatvorenim prostorima s velikom količinom prirodnog svjetla

Veliki VELUX krovni prozori u kuhinji

VELUX je proveo reprezentativna istraživanja o ključnim čimbenicima sreće u nekoliko zemalja. Rezultati su pokazali da stanovnici Mađarske, Slovačke, Češke, Rumunjske i Poljske smatraju dnevnu svjetlost značajnim faktorom svoje sreće

U svim ostalim zemljama, većina ispitanika (više od 50%) dala je odgovore koji ukazuju da im se mentalno zdravlje poboljšalo kad su provodili vrijeme u prostorima s puno prirodne dnevne svjetlosti. Mnogi ispitanici također su naglasili važnost svježeg zraka za poboljšanje mentalnog zdravlja.

Dvostruki VELUX krovni prozori u spavaćoj sobi

 

Važnost dnevne svjetlosti u domu

VELUX krovni prozori donose prirodnu svjetlost i svjež zrak u domove već 80 godina: njihovo pozicioniranje u potkrovlju omogućuje ne samo dnevnu svjetlost, već i promjene svjetlosti kroz prirodno kretanje sunca. Upravo to utječe na formiranje normalnog cirkadijalnog ritma, koji je zaslužan za kvalitetniji san i bolje mentalno zdravlje.

No, osim razine serotonina i zdravog cirkadijalnog ritma, izloženost dnevnom svjetlu utječe i na razinu vitamina D u organizmu. Ovan nutrijent može igrati važnu ulogu u podršci normalne funkcije imuniteta, a povezuje se i s utjecajem na dobro raspoloženje te smanjenjem rizika za razvoj depresije. 

Žena obasjana suncem i dnevnim svjetlom

 

Transformacija potkrovlja krovnim prozorima

Temeljem ovoga možemo zaključiti kako je dnevna svjetlost vrlo važan faktor za kvalitetu života i razinu sreće. Zato je preporučljivo u domove unijeti čim veću količinu prirodnog svjetla, što ćete postići dobrim planiranjem rasporeda i veličine prozora. 

Ovo ima posebice velik utjecaj na transformaciju prostora kad je riječ o preuređenju zapuštenih potkrovlja u ugodne tavanske stanove, što možemo vidjeti i na primjeru šarmantnog stana u Samoboru na slici niže. Inovativna rješenja, kao što je VELUX krovna terasa ugrađena u ovo potkrovlje, pridonijet će maksimizaciji dnevne svjetlosti u prostoru. 

Žena i pas sjede ispred VELUX krovne terase u stanu u Samoboru

Osim krovnih terasa, postoje i brojne druge mogućnosti, poput ugradnje velikih 3u1 krovnih prozora, koje će u tavanske prostore unijeti veliku količinu dnevnog svjetla i tako značajno pridonijeti kvaliteti života u domu. 

Krovni prozori u potkrovlju uređenom u boho stilu
Veliki VELUX krovni prozori u kuhinji
Dvostruki VELUX krovni prozori u spavaćoj sobi
Žena obasjana suncem i dnevnim svjetlom
Žena i pas sjede ispred VELUX krovne terase u stanu u Samoboru
najvazniji-faktori-srece-dnevna-svjetlost
utjecaj-dnevne-svjetlosti-na-srecu
krovni-prozori-u-spavacoj-sobi
dnevna-svjetlost-i-mentalno-zdravlje
Velux, Samobor, foto sasa cetkovic
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
najvazniji-faktori-srece-dnevna-svjetlost
utjecaj-dnevne-svjetlosti-na-srecu
krovni-prozori-u-spavacoj-sobi
dnevna-svjetlost-i-mentalno-zdravlje
Velux, Samobor, foto sasa cetkovic
previous arrow
next arrow