Već samim načinom adaptacije potkrovlja može se učiniti puno za ugodnu unutarnju klimu tijekom čitave godine. Pravilno postavljeni slojevi krova s ventiliranom zračnom šupljinom, kvalitetna termoizolacija dovoljne debljine, ugradnja krovnih prozora za poprečno provjetravanje prostorija, postavljanje prozora na različitim visinama za brzo odvođenje toplog zraka korištenjem efekta dimnjaka – sve su to trikovi ugrađeni u fazi uređenja potkrovlja koji značajno štede toplinsku i rashladnu energiju. Pa čak i ljeti, uz naviku noćnog prozračivanja i pravovremenog dnevnog zasjenjivanja prozora, dom pod kosim krovom i dalje je mjesto ugodno za život. Ali u danima najveće ljetne žege, kad termometar vani pokazuje i do 40 ᵒC, ni dobro izveden građevinski zahvat neće spasiti od nedostatka svježeg zraka. Da ne biste čekali vruće dane kad svi mahnito krenu u nabavu, sada je trenutak za odabir i ugradnju klima-uređaja.

No koje je najbolje rješenje za vaš dom? Koja vrsta i jačina uređaja, koji proizvođač?

Kao i za sve druge stvari koje nabavljamo i ovdje vrijedi izreka o novcima i glazbi iliti parama i muzici. Azijski proizvođači klima-uređaja najzastupljeniji su na tržištu, od cjenovno najjačih japanskih, zatim korejskih do najjeftinijih kineskih proizvoda.

Svaki prostor je specifičan pa je uvijek najbolje konzultirati stručnu osobu koja će pregledati prostor i predložiti optimalno rješenje. Što struku zanima?

obujam prostora u potkrovlju koji treba rashladiti

visina stropa – za pravilnu postavu uređaja

orijentacija prostorije – južna strana je najizloženija toplinskom zračenju

namjena prostora, broj električnih uređaja koji dodatno zagrijavaju zrak i broj korisnika

kvaliteta vanjske ovojnice hlađenog prostora – koliki su gubici na nedovoljno izoliranim zidovima i krovu, veličina i kvaliteta prozora i ostakljenih stijena.

hoće li se uređaj koristiti samo za hlađenje ili i za grijanje

Zašto je važno u obzir uzeti sve karakteristike prostora? Zato što dobro odabrani uređaj ima dulji vijek trajanja. Ukoliko je uređaj preslab, ne može učinkovito rashladiti prostor, a ako je prekapacitiran, prebrzo dostiže željenu temperaturu zraka, češće se uključuje/isključuje i nepotrebno troši energiju.

Koje vrste klima-uređaja su na tržištu?

Mobilni klima-uređaj jeftinija je varijanta rashladnog uređaja mahom nižeg energetskog razreda. Uređaj stoji na podu, što je u samoj ideji loše jer treba rashladiti topli zrak koji se skuplja pri vrhu prostorije. Ako ste mislili da ćete izvesti svoju klimu u šetnju po svom potkrovlju i tako ga hladiti, ova klima i nije baš tako mobilna kao što joj ime kaže. Ukoliko je rashladna jedinica izvedena u jednom komadu s kompresorom, topli zrak je potrebno odvesti van preko velikog fleksibilnog crijeva, što znači bušiti zid. 

Split sistem najčešće je korišteni rashladni sustav u kućanstvima. Split razdvaja funkcije unutarnje jedinice za hlađenje od vanjske za odvođenje topline iz prostora. Ovaj sustav visoke energetske učinkovitosti može biti izveden kao mono-split, gdje jedna vanjska jedinica odgovara jednoj unutarnjoj ili multi-split koji se sastoji od jedne vanjske jedinice i dvije ili više unutarnjih, za potrebe hlađenja više prostorija odjednom.

Inverterski klima-uređaj nova je tehnologija split sustava koja postižući željenu temperaturu zraka u prostoru, smanjuje snagu i time ostvaruje značajne uštede u odnosu na ostale uređaje. Postignuta unutarnja temperatura je ujednačenija, a rad uređaja tiši. Osim hlađenja ljeti, ove klime griju u zimskom periodu.