Već samim načinom adaptacije potkrovlja može se učiniti puno za ugodnu unutarnju klimu tijekom čitave godine. Pravilno postavljeni slojevi krova s ventiliranom zračnom šupljinom, kvalitetna termoizolacija dovoljne debljine, ugradnja krovnih prozora za poprečno provjetravanje prostorija, postavljanje prozora na različitim visinama za brzo odvođenje toplog zraka korištenjem efekta dimnjaka – sve su to trikovi ugrađeni u fazi uređenja potkrovlja koji značajno štede toplinsku i rashladnu energiju. Pa čak i ljeti, uz naviku noćnog prozračivanja i pravovremenog dnevnog zasjenjivanja prozora, dom pod kosim krovom i dalje je mjesto ugodno za život. Ali u danima najveće ljetne žege, kad termometar vani pokazuje i do 40 ᵒC, ni dobro izveden građevinski zahvat neće spasiti od nedostatka svježeg zraka. Da ne biste čekali vruće dane kad svi mahnito krenu u nabavu, sada je trenutak za odabir i ugradnju klima-uređaja.

No koje je najbolje rješenje za vaš dom? Koja vrsta i jačina uređaja, koji proizvođač?

Kao i za sve druge stvari koje nabavljamo i ovdje vrijedi izreka o novcima i glazbi iliti parama i muzici. Azijski proizvođači klima-uređaja najzastupljeniji su na tržištu, od cjenovno najjačih japanskih, zatim korejskih do najjeftinijih kineskih proizvoda.

Idealan klima uređaj za vaš prostor 002
Svaki prostor je specifičan pa je uvijek najbolje konzultirati stručnu osobu koja će pregledati prostor i predložiti optimalno rješenje. Što struku zanima?

obujam prostora u potkrovlju koji treba rashladiti

visina stropa – za pravilnu postavu uređaja

orijentacija prostorije – južna strana je najizloženija toplinskom zračenju

namjena prostora, broj električnih uređaja koji dodatno zagrijavaju zrak i broj korisnika

kvaliteta vanjske ovojnice hlađenog prostora – koliki su gubici na nedovoljno izoliranim zidovima i krovu, veličina i kvaliteta prozora i ostakljenih stijena.

hoće li se uređaj koristiti samo za hlađenje ili i za grijanje

Zašto je važno u obzir uzeti sve karakteristike prostora? Zato što dobro odabrani uređaj ima dulji vijek trajanja. Ukoliko je uređaj preslab, ne može učinkovito rashladiti prostor, a ako je prekapacitiran, prebrzo dostiže željenu temperaturu zraka, češće se uključuje/isključuje i nepotrebno troši energiju.

Koje vrste klima-uređaja su na tržištu?

Mobilni klima-uređaj jeftinija je varijanta rashladnog uređaja mahom nižeg energetskog razreda. Uređaj stoji na podu, što je u samoj ideji loše jer treba rashladiti topli zrak koji se skuplja pri vrhu prostorije. Ako ste mislili da ćete izvesti svoju klimu u šetnju po svom potkrovlju i tako ga hladiti, ova klima i nije baš tako mobilna kao što joj ime kaže. Ukoliko je rashladna jedinica izvedena u jednom komadu s kompresorom, topli zrak je potrebno odvesti van preko velikog fleksibilnog crijeva, što znači bušiti zid. 

Mobilna klima uređaj
Split sistem rashladni sustav

Split sistem najčešće je korišteni rashladni sustav u kućanstvima. Split razdvaja funkcije unutarnje jedinice za hlađenje od vanjske za odvođenje topline iz prostora. Ovaj sustav visoke energetske učinkovitosti može biti izveden kao mono-split, gdje jedna vanjska jedinica odgovara jednoj unutarnjoj ili multi-split koji se sastoji od jedne vanjske jedinice i dvije ili više unutarnjih, za potrebe hlađenja više prostorija odjednom.

Inverterski klima-uređaj nova je tehnologija split sustava koja postižući željenu temperaturu zraka u prostoru, smanjuje snagu i time ostvaruje značajne uštede u odnosu na ostale uređaje. Postignuta unutarnja temperatura je ujednačenija, a rad uređaja tiši. Osim hlađenja ljeti, ove klime griju u zimskom periodu.

Inverterski klima uređaj