Nebrojene mogućnosti oblikovanja kamina i veliki izbor gotovih peći različitog dizajna oplemenit će svaki prostor. Primarna funkcija kamina i peći je zagrijavanje prostora, ali još je važnija estetska komponenta i stvaranje posebnog ugođaja u interijeru u jesenskim i zimskim mjesecima. Element vatre u ložištu svojevrsni je fokus u prostoru oko kojeg se okuplja čitava obitelj u druženju, a pogotovo u veselo blagdansko doba provode trenuci koji trajno ostaju u sjećanju. Zimske večeri u opuštanju uz otvoreni plamen u ložištu, miris i pucketanje drveta, promatranje igre plamičaka donosi toliko željeni mir u preopterećenom tjednom ritmu. Stoga je važno odrediti položaj unutar prostora kako bi okupljenima unutar grupe za sjedenje omogućili pogled prema kaminu, a pri tome pripremili podlogu i instalaciju za ugradnju ovog klasičnog izvora toplinske energije.

Kamini i peći ubrajaju se u lokalne izvore topline namijenjene zagrijavanju prostora u kojima se neposredno nalaze. Tipovi ložišta razlikuju se prema vrsti energenta koji se koristi – kruto gorivo (drvo, peleti) ili plin. Odabrano gorivo ima svoje zakonitosti koje treba uvažiti prilikom projektiranja i pripreme instalacije. Prije odabira kamina i peći valja provjeriti mogućnosti izvedbe i priključenja pa je preporuka posavjetovati se sa stručnjacima.
potkrovlje.hr grijanje kamini i peci 002

S obzirom na odabrano gorivo, potrebno je odrediti veličinu i snagu ogrjevnog tijela. Dimenzija ložišta kamina, tj. snaga peći određuje se prema veličini prostorije u koju se ugrađuje, točnije prema neto obujmu zraka koji je potrebno zagrijati. Premala snaga peći znači vječnu hladnoću, prevelika snaga daje neugodno pregrijavanje prostora koje je nemoguće podesiti.

potkrovlje.hr grijanje kamini i peci 003

Dimnjak

Nakon dimenzioniranja izvora topline, najvažniji je element dimnjak. Ložište, dimnjak i spojni element moraju biti međusobno usklađeni kako bi osigurali visoku energetsku učinkovitost sustava te dugotrajan, siguran i pouzdan rad.
Prema zadanim parametrima određuje se promjer dimnjačke cijevi i njegova visina. Površina presjeka cijevi dimnjaka ovisi o vrsti goriva – za kruta goriva potrebni su veći promjeri nego za plin. Visina dimnjaka mjerena od priključka do vrha mora omogućiti stvaranje uzgona koji dimne plinove odvodi u vanjski prostor – što je viši dimnjak, veća je sila uzgona.
Dimnjak u potkrovlju mora imati pristupačna vratašca za čišćenje kako bi dimnjačar mogao obaviti godišnji pregled i čišćenje.

Ventilacija

Vatra treba kisik za gorenje pa svakako treba osigurati dovoljnu količinu svježeg zraka i pravilno prozračivanje prostorije, pogotovo kod otvorenih kamina, ili ugraditi instalaciju za stalan dovod svježeg zraka.

Podloga

Zidana konstrukcija kamina trebala bi biti položena na čvrstu i negorivu podlogu. Ukoliko se zida kamin (i dimnjak) u prostoriji s izvedenim „plivajućim“ podom, cementnu glazuru je potrebno izrezati u tlocrtnom gabaritu kamina, ukloniti izolaciju i izvesti podlogu od betona. U postojećim zgradama s drvenom međukatnom konstrukcijom treba provjeriti opterećenje kamina na nosivu konstrukciju i izvesti adekvatnu podlogu.
potkrovlje.hr grijanje kamini i peci 001
potkrovlje.hr grijanje kamini i peci 004
potkrovlje.hr grijanje kamini i peci 003
potkrovlje.hr grijanje kamini i peci 002