Nebrojene mogućnosti oblikovanja kamina i veliki izbor gotovih peći različitog dizajna oplemenit će svaki prostor. Primarna funkcija kamina i peći je zagrijavanje prostora, ali još je važnija estetska komponenta i stvaranje posebnog ugođaja u interijeru u jesenskim i zimskim mjesecima. Element vatre u ložištu svojevrsni je fokus u prostoru oko kojeg se okuplja čitava obitelj u druženju, a pogotovo u veselo blagdansko doba provode trenuci koji trajno ostaju u sjećanju. Zimske večeri u opuštanju uz otvoreni plamen u ložištu, miris i pucketanje drveta, promatranje igre plamičaka donosi toliko željeni mir u preopterećenom tjednom ritmu. Stoga je važno odrediti položaj unutar prostora kako bi okupljenima unutar grupe za sjedenje omogućili pogled prema kaminu, a pri tome pripremili podlogu i instalaciju za ugradnju ovog klasičnog izvora toplinske energije.

Kamini i peći ubrajaju se u lokalne izvore topline namijenjene zagrijavanju prostora u kojima se neposredno nalaze. Tipovi ložišta razlikuju se prema vrsti energenta koji se koristi – kruto gorivo (drvo, peleti) ili plin. Odabrano gorivo ima svoje zakonitosti koje treba uvažiti prilikom projektiranja i pripreme instalacije. Prije odabira kamina i peći valja provjeriti mogućnosti izvedbe i priključenja pa je preporuka posavjetovati se sa stručnjacima.
Kamini i peći 10

S obzirom na odabrano gorivo, potrebno je odrediti veličinu i snagu ogrjevnog tijela. Dimenzija ložišta kamina, tj. snaga peći određuje se prema veličini prostorije u koju se ugrađuje, točnije prema neto obujmu zraka koji je potrebno zagrijati. Premala snaga peći znači vječnu hladnoću, prevelika snaga daje neugodno pregrijavanje prostora koje je nemoguće podesiti.

Kamini i peći 11

Dimnjak

Nakon dimenzioniranja izvora topline, najvažniji je element dimnjak. Ložište, dimnjak i spojni element moraju biti međusobno usklađeni kako bi osigurali visoku energetsku učinkovitost sustava te dugotrajan, siguran i pouzdan rad.
Prema zadanim parametrima određuje se promjer dimnjačke cijevi i njegova visina. Površina presjeka cijevi dimnjaka ovisi o vrsti goriva – za kruta goriva potrebni su veći promjeri nego za plin. Visina dimnjaka mjerena od priključka do vrha mora omogućiti stvaranje uzgona koji dimne plinove odvodi u vanjski prostor – što je viši dimnjak, veća je sila uzgona.
Dimnjak u potkrovlju mora imati pristupačna vratašca za čišćenje kako bi dimnjačar mogao obaviti godišnji pregled i čišćenje.

Ventilacija

Vatra treba kisik za gorenje pa svakako treba osigurati dovoljnu količinu svježeg zraka i pravilno prozračivanje prostorije, pogotovo kod otvorenih kamina, ili ugraditi instalaciju za stalan dovod svježeg zraka.

Podloga

Zidana konstrukcija kamina trebala bi biti položena na čvrstu i negorivu podlogu. Ukoliko se zida kamin (i dimnjak) u prostoriji s izvedenim „plivajućim“ podom, cementnu glazuru je potrebno izrezati u tlocrtnom gabaritu kamina, ukloniti izolaciju i izvesti podlogu od betona. U postojećim zgradama s drvenom međukatnom konstrukcijom treba provjeriti opterećenje kamina na nosivu konstrukciju i izvesti adekvatnu podlogu.
Kamini i peći 12
Kamini i peći 13
Kamini i peći 11
Kamini i peći 10