VELUX je lansirao novu kolekciju sjenila u 70 novih trendovskih boja! Donosimo vam sedam praktičnih savjeta kako kombinirati funkcionalnost i estetiku i stvoriti prostor koji pruža zadovoljstvo i radost.

Boje imaju značajan psihološki utjecaj na ljude pa ih je važno dobro uskladiti s funkcionalnošću prostora. VELUX je lansirao novu kolekciju sjenila u 70 novih boja, u skladu s nadolazećim trendovima. Pej Gruppen, vodeći skandinavski institut za boje i trendove, razvio je paletu boja s trendovima u sljedećih nekoliko godina. Nova paleta nadahnuta je skandinavskom jednostavnošću i uključuje jednostavne, moderne i trendovske boje koje će se uklopiti u moderne i tradicionalne interijere.

Ono što ovu kolekciju čini još posebnijom jesu različiti stupnjevi prozirnosti materijala i mogućnosti zasjenjenja – od blagog do potpunog zamračenja. Štoviše, uz klasične bočne vodilice od brušenog aluminija, sada su dostupne i bijele bočne vodilice koje se savršeno uklapaju s bijelim VELUX krovnim prozorima. Sve rolete imaju OEKO-TEX® certifikat (Standard 100 1076-184 DTI) i zajamčeno su bez štetnih tvari. Za one koji ne mogu pronaći željenu boju u standardnoj kolekciji sjenila, postoji kolekcija Colour by You koja omogućava odabir boje prema ton karti.

Ali kako uskladiti boju i model sjenila s funkcionalnošću sobe? Pogledajmo na primjeru jednog potkrovlja i njegovih sedam različitih funkcionalnih cjelina. Kombinirali smo estetiku i funkcionalnosti i odabrali pravu boju i model za svaki prostor vodeći birgu o tome kako utječu na produktivnost, udobnost ili čak san…

Evo nekoliko savjeta:

1. Za dnevni boravak u kojem ćete imati puno detalja, preporučujemo neutralne tonove koji će se lako uklopiti u razne stilove uređenja. Odabrali smo rolete u taupe tonovima koji se podudaraju s dominantnim bojama velikih komada namještaja, kao što su sofe, fotelje ili tepisi. Također, za prostore u kojima čitate, gledate televiziju i družite se, dobro je predvidjeti sve scenarije korištenja i odabrati model sjenila koji omogućuje razne mogućnosti kontrole svjetlosti. Zbog toga smo koristili 2 u 1 rolo sjenila za zamračenje i zasjenjenje, kombinirajući dvije vrste sjenila u jednom rješenju. Bijelo plisirano sjenilo pruža osnovnu kontrolu svjetla i privatnost, a rolo za zamračenje blokira svu svjetlost danju i noću.

VELUX sjenilo u dnevnom boravku

2. U prostorima u kojima uglavnom provodite vrijeme čitajući ili u kojima želite predahnuti i imati trenutak samo za sebe, potrebna vam je fleksibilna kontrola svjetla. Dostupni u prozirnoj varijanti i varijanti za zamračenje, VELUX plisirana sjenila imaju i prednost fleksibilnog upravljanja jer se mogu kontrolirati s gornje i donje strane i postaviti bilo gdje u prozoru. Savršeno rješenje za ovu sobu bilo je plisirano sjenilo u tonu pijeska, koje pruža nježno zasjenjenje prostora.

Prirodna svjetlost za čitanje
 1. Za radne prostore je uvijek dobro odabrati hladnije tonove boja koji nas potiču na rad i koncentraciju. Ako je radni stol postavljen pored prozora, dobro je imati sjenila koja pružaju učinkovitu zaštitu od svjetlosti i sprječavaju odsjaj na zaslonu računala. Za ovu prostoriju smo koristili verziju plisiranog sjenila koja pruža mogućnost potpunog zamračenja u prašnjavo zelenom tonu. Energetsko plisirano sjenilo također pruža dodatnu izolaciju prostora. 
VELUX sjenilo u radnom prostoru
 1. Za VELUX INTEGRA® električne krovne prozore koji su postavljeni izvan dosega, VELUX ACTIVE with NETATMO je izvrsna opcija. Prozorom i sjenilima se možete upravljati jednostavno putem prekidača ili pametnim telefonom. 

VELUX ACTIVE senzori kontinuirano mjere temperaturu prostorije, razinu vlage i CO2 te otvaraju prozore, sjenila i vanjske rolete. Pored ručnog daljinskog upravljanja, postoji i potpuno automatizirana opcija koja se brine za vašu unutarnju klimu. Na temelju vremenske prognoze VELUX ACTIVE zatvara sjenila i rolete prije nego što se soba pregrije. Za ovaj otvoreni prostor boju sjenila smo uskladili s bojom kuhinje u petrolej nijansi.

  VELUX Active pametni senzori
   1. Budući da se radi o otvorenom prostoru gdje su dijelovi za dnevni boravak, blagovanje, kuhanje i radne površine izravno povezani, boje i tonovi sjenila su usklađeni. Vrlo je važno uskladiti boje, ali očito to ne znači da sve rolete moraju biti iste. Poigrajte se različitim teksturama, nijansama, tonovima… U blagovaonici smo odabrali diskretan točkasti uzorak roloa za zasjenjenje u tonu prirodnog platna. Općenito, za blagovaonicu je uvijek prikladno odabrati prirodne i svijetle tonove jer oni pružaju prirodnije svjetlo i sjenu što hrani daje prirodniji izgled. U ljetnim mjesecima koristite vanjske sjenila za zaštitu od topline.
   VELUX sjenilo u blagovaonici

   Rolo sjenilo za zasjenjenje RFL FK08 4171SWL + vanjska tenda MHL FK00 5060

   6. U spavaćim sobama i ostalim prostorima za odmor važno je imati mogućnost zamračenja. Za spavaću sobu u ovom potkrovlju odabrali smo narančasti rolo za zamračenje koji će omogućiti kvalitetan san noću ili danju. Narančasta boja daje prostoru vedrinu i ima dobar psihološki učinak prilikom jutarnjeg buđenja.

   VELUX sjenilo u spavaćoj sobi
   1. Kupaonica je zona intimnosti i važno je odabrati zaštitu koja pruža potpunu kontrolu svjetlosti i privatnost. Žaluzina je savršeno rješenje otporno na vlagu. Važna prednost je mogućnost podešavanja kuta lamela i količine dolazne svjetlosti, ovisno o dobu dana.
    VELUX žaluzine u kupaonici
    Unutarnja žaluzina PAL FK08 7063SWL
    Sjenila možete kupiti na službenom VELUX webshopu.