Planirajući spavaću sobu u potkrovlju, valja razmišljati na koji način osigurati mir i intimnost u odnosu na ostale funkcionalne cjeline stana. U većim stambenim potkrovljima tzv. spavaći trakt vezan je na ulazni prostor stana, ali od njega je izoliran hodnikom koji povezuje roditeljsku i dječje spavaonice s kupaonicom i garderobnim prostorom. Hodnik se dodatnim vratima odvaja od ulaza osiguravajući neovisno funkcioniranje trakta za višečlanu obitelj i prijeko potrebni mir od buke dnevnih sadržaja. U manjim stanovima također bi bilo dobro izdvojiti spavaću sobu od dnevnog prostora. Često je slučaj da se do spavaonice dolazi preko prohodnog dnevnog boravka. To može funkcionirati u prostoru gdje živi par, ali za mnogočlanu obitelj nije dobro rješenje jer nema potrebnog komoditeta.

Kako urediti spavaću sobu u potkrovlju? 7

Povoljna orijentacija za spavaću sobu je istočna strana. Pozitivan učinak energije jutarnjeg sunca na buđenje i dobar početak dana na istoku utječe na raspoloženje tijekom čitavog dana. Ljetna jutarnja vrućina rashladit će se provjetravanjem tijekom popodneva i donijeti prijeko potrebnu svježinu za noćni počinak. Južni sektor rezerviran je za dnevne prostore pa spavaća soba često završi u zoni sjeveroistoka, sjevera ili sjeverozapada. Prema nekima, to je prostor koji ne zahtijeva puno svjetla jer u njemu danju ne borave, a noću, čim legnu, ugase svjetlo i sklope oči.

Udobnost spavaće sobe u najvećoj mjeri ovisi o kvaliteti kreveta. Duljina kreveta treba biti jednaka visini osobe uvećanoj za 25 cm. Širina kreveta bira se prema mogućnosti prostora, od minimalno 80 – 90 cm za jednu osobu preko dvostrukog kreveta širine 140 cm za parove pa do širine od 160, 180 i 200 cm za one koji se žele naspavati. Ovo su dimenzije madraca, a tome treba pridodati debljinu konstrukcije okvira.

Tlocrtna organizacija potkrovlja dozvoljava postavljanje kreveta pod kosu krovnu plohu uz nadozid visine 90 cm pa naviše. S obzirom na visinu korisnika, treba provjeriti da nema opasnosti od udara glavom u kosinu. Ukoliko je nadozid niži, moguće je izvesti lijepi detalj stolarskog uzglavlja umjesto noćnih ormarića za odlaganje knjige, budilice ili gips-kartonskom oblogom s plohom pod prozorom pomaknuti poziciju kreveta od preniskog dijela.      

Kako urediti spavaću sobu u potkrovlju? 8

Oko svih stranica kreveta treba osigurati prostor širine 75 – 80 cm (eventualno i nešto manje) za komforan pristup. Ta širina mora biti i veća ako je u spavaćoj sobi smješten garderobni ormar. Pri otvorenim vratima ormara mora ostati dovoljno mjesta za kretanje. Garderobni ormar treba smjestiti pod višim dijelom stropa i iskoristiti punu visinu. Ukoliko ormar dolazi na zid pod kosinom, treba paziti gdje smjestiti šarke – da se krila mogu normalno otvarati.

Kako urediti spavaću sobu u potkrovlju? 9

Velike roditeljske spavaonice mogu se organizirati tako da garderoba s dvostrano postavljenim ormarima bude tampon zona preko koje se dolazi do spavaćeg dijela. Takav predprostor bolja je varijanta za ulaz u zasebnu kupaonicu nego direktno iz spavaćeg dijela, ali ovo je već osobni izbor korisnika koji ima svoje afinitete u uređenju.     

Kako urediti spavaću sobu u potkrovlju? 10