Danas sve više vremena posvećujemo njezi tijela pa bismo i više kvadrata trebali osigurati za prostor u kojem se možemo opustiti i posvetiti sebi. Prostor kupaonice neće samo zadovoljiti higijenske potrebe nego pružiti relaksaciju i užitak. Interijer kupaonice kreiramo prema vlastitim željama i potrebama za najintimnije trenutke u kojima revitaliziramo duh i tijelo.
Uređenje kupaonice u potkrovlju u prvi mah izgleda kao zahtjevan posao – kosa ploha krova, niži dijelovi prostorije, više funkcija koje treba objediniti. U obzir valja uzeti veličine sanitarne opreme, ali i uporabne površine koje zauzima tijelo prilikom korištenja, kao i slobodni prostor za kretanje koji povezuje sve sadržaje. Ono što olakšava uređenje mogućnost je otvaranja krovne plohe i ugradnje krovnih prozora koji u prostor dovode prirodno svjetlo i svježi zrak, neophodne za atmosferu ugode i sklada.
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 15
Suvremena razmišljanja o konceptu uređenja kupaonice polaze od odvajanja funkcionalnih grupa. S jedne strane formira se mirni kutak namijenjen opuštanju i čuvanju zdravlja, a s druge izdvaja prostor za održavanje kućanstva, ukoliko se nalazi u istom prostoru. Svojevrsni kućni wellness mjesto je s puno svjetla, oplemenjeno zelenilom, mirisnim svijećama i svim onim sitnicama kojima si ugađamo. Ovakav sklop koji sadrži umivaonik, ležeću kadu i/ili tuš želimo vidjeti s vrata, dok bi bilo poželjno da zahodska školjka i bide budu skriveni od tog prvog pogleda, ukoliko za to ima mjesta.

Kozmetika, higijenske potrepštine, ručnici različitih veličina, sredstva za održavanje čistoće također trebaju svoje mjesto unutar ormarića koji neće opteretiti prostor ugode, jednako kao i perilica i sušilica rublja, košara za prljavo rublje, plinski bojler i obvezan pristup do vratašca za održavanje dimnjaka, ukoliko nisu planirani unutar nekog drugog prostora za obavljanje kućanskih poslova.

Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 16

Umivaonici različitih veličina i dekorativnih oblika prvo su što zamjećujemo u kupaonici. Mali umivaonik u izdvojenom gostinjskom toaletu dimenzioniran je tek za pranje ruku. Veći umivaonik unutar kupaonice za dnevnu njegu mora zadovoljiti osnovne higijenske potrebe od umivanja i pranja zuba do ručnog pranja finog svilenog rublja, a možda i manjih kućnih ljubimaca. Ispred umivaonika slobodna je površina širine barem 80 cm (za jedan umivaonik) i dubine 75 cm koju zauzima tijelo pri umivanju i pranju zuba. Umivaonik s ogledalom potrebno je smjestiti na dijelu potkrovlja visine veće od 2 m kako bi pred njime zauzeli uspravan položaj bez bojazni od niskog dijela krova.

Ležeća kada – ugrađena ili slobodnostojeća – dimenzionirana je tako da se osoba može ispružiti u ležećem položaju. Ona može biti smještena na nižem dijelu krova, uz nadozid. U ležećem položaju visina krova neće biti problem, pogotovo ako se krovna ploha otvori krovnim prozorima. Kupanje u sunčano jutro pod otvorenim prozorom ili uživanje u ljekovitim kupkama pod zvjezdanim nebom svakako je doživljaj koji zaslužujemo. Pred kadom je potrebno rezervirati slobodan prostor površine cca 1 x 1 m za neometani pristup i brisanje ručnikom nakon kupanja.

Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 17

Tuš-kada kvadratnog, pravokutnog, kružnog ili dijelom zakrivljenog oblika, kao i velika tuš-kabina opločena keramičkim pločicama iza ostakljene pregrade svakako mora biti smještena na dijelu krova visine veće od 2 m. Prostor ispred tuša u potkrovlju, kao i kod kade, treba biti dovoljno velik da se može iskoračiti i obrisati ručnikom.

Kupaonski registar – radijator za sušenje ručnika , popularna „lojtra“ trebala bi biti smještena uz tuš ili kadu kako bi topli i suhi ručnici bili na dohvat ruke.

Toaletna školjka s ugradbenim vodokotlićem može biti smještena na nižem dijelu krova. Ugradba vodokotlića uz nadozid kosog krova izvediva je za visinu nadozida od 120 cm, što je najčešća maksimalna visina propisana lokalnim uvjetima i urbanističkim planovima za potkrovlje. Niži dio uz nadozid iskoristit će se za ugradbu vodokotlića, a školjka bi trebala biti postavljena tako da nema opasnosti od udara u krov prilikom ustajanja. Tlocrtna uporabna površina potrebna za korištenje širine je 60 – 75 cm i duljine 120 – 135 cm. Ukoliko je toalet smješten u zasebni prostor, širina prostora trebala bi biti 80 cm, a duljina 140 – 150 cm ukoliko se vratno krilo otvara prema zahodu.

Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 18

Bide će trebati nešto manje mjesta od toaletne školjke. Postavlja se u paru s toaletnom školjkom na dovoljno velikom razmaku, a uporabna površina se preklapa ili se sanitarna oprema ugrađuje jedna nasuprot drugoj.

Standardne perilice i sušilice rublja dimenzija su 60 x 60 x 80 cm i mogu se smjestiti na nižem dijelu krova, a praktično ih je ugraditi u nišu jednu iznad druge čime se osvijetljena zona pod krovnim prozorima oslobađa samo za ugodu.

U neiskorištenim dijelovima kupaonice u potkrovlju svoje će mjesto naći ugrađeni ormarići, uske ili plitke police za odlaganje kozmetike, košara za prljavo rublje pri čemu treba pripaziti da postoji dovoljno mjesta za pristup, prignuti položaj tijela i otvaranje vratnog krila.

Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 19
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 20
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 21
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 22
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 23
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 24
Kako urediti kupaonicu u potkrovlju 25