Kako obitelji rastu, pronalaženje dovoljno prostora u kući može postati pravi izazov. Jedno od rješenja koje mnogi vlasnici obiteljskih kuća razmatraju jest pretvaranje potkrovlja u dnevni boravak za djecu. Jedinstveni ugođaj potkrovlja može biti ostvarenje dječjeg sna, ali svakako je potrebno uzeti u obzir nekoliko stvari kako biste osigurali najveću udobnost za svoje mališane. 

U ovom blog postu istražit ćemo učinkovite načine kontrole i nadzora zraka, temperature te svjetlosti koji ulaze u potkrovlje, kako bismo stvorili ugodan i udoban životni prostor za vašu djecu.

 

Odgovarajuća izolacija i ventilacija u potkrovlju

Kada je u pitanju potkrovlje, prvi korak prema udobnosti je ulaganje u odgovarajuću izolaciju. Izolacija poda i zidova potkrovlja pomoći će pri reguliranju unutarnje temperature, čineći prostor ugodnijim tijekom cijele godine.

Nadalje, osiguravanje pravilne ventilacije ključno je i za održavanje dobre kvalitete zraka. Ugradnja krovnih odzračnika može pomoći u protoku svježeg zraka i ujedno sprječava nastanak plijesni na zidovima.

 

Pametna ventilacija potkrovlja

Kontrola temperature u potkrovlju ključna je za stvaranje ugodnog okruženja za vašu djecu. Razmislite o ugradnji pametnog sustava klimatizacije i grijanja koji vam omogućuje daljinski nadzor i podešavanje temperature. Ovdje treba naglasiti da i ventilacija kojom upravlja umjetna inteligencija, također može pružiti ugodnije te zdravije mjesto za vašu obitelj.

Pametni krovni prozori VELUX

VELUX ACTIVE with NETATMO automatski prati kvalitetu zraka i temperaturu. Osigurava svježu i zdravu unutarnju klimu otvaranjem i zatvaranjem krovnih prozora i sjenila u skladu s unutarnjom klimom i vanjskom temperaturom.

 

Brtvljenje i vodootporna izolacija otvora u potkrovlju

Kako biste poboljšali energetsku učinkovitost i održali dosljednu temperaturu, bitno je zabrtviti sve praznine, pukotine ili otvore na tavanu. Brtvene trake oko prozora i vrata spriječit će prodor hladnog zraka koji prostor može učiniti neugodnim i hladnim. 

Kod prenamjene potkrovlja u stambeni prostor ili zamjene starih krovnih prozora novim, birajte kvalitetne rješenje. Imajte na umu da su prozori s trostrukim ostakljenjem energetski puno učinkovitiji od dvostrukih!

Ideje za uređenje dječje sobe

Sjenila i vanjske rolete za bolju toplinsku izolaciju potkrovlja

Odgovarajuća oprema prozora može značajno utjecati na udobnost sobe u potkrovlju. Razmislite o postavljanju rolo sjenila za zamračivanje ili vanjskih roleta koje mogu blokirati prekomjernu sunčevu svjetlost tijekom dana.

Vanjska zaštita od vrućine blokira sunčeve zrake i štiti vaš dom od pregrijavanja. Osim toga, rolo sjenilo za zamračenje idealno je rješenje za dječje sobe jer potpuno zaustavlja ulazak dnevne svjetlosti, danju ili noću. VELUX vanjska roleta SSS blokira sunčeve zrake prije nego dođu do stakla vašeg prozora i smanjuje utjecaj vrućine do 93 %, dok VELUX unutarnja sjenila omogućuju kontrolu svjetlosti za savršenu atmosferu. Unutarnja sjenila su dostupna u širokom rasponu boja, a VELUX sjenila iz Dječje kolekcije dostupna su u nadahnutim i veselim dezenima osmišljenim za dječje sobe.

Sjenila za dječju sobu

Sjenila u dječjoj kolekciji dizajnirana su tako da se ne usredotočuju samo na zabavu, već i na sigurnost. U prvom redu to znači da su bez uzica, što osigurava potpunu sigurnost vaših mališana u njihovoj sobi, a istovremeno omogućava im zamračenje za popodnevni odmor.

Pretvaranje potkrovlja u ugodan životni prostor za vašu djecu zahtijeva pažljivo razmatranje različitih faktora kao što su protok zraka, kontrola temperature i svjetla. 

Ulaganjem u odgovarajuću izolaciju, ventilaciju, pametne sustave, opremu prozora i osiguravanjem dovoljno dnevnog svjetla kroz krovne prozore, možete stvoriti primamljivo te ugodno potkrovlje u kojem će vaša djeca voljeti provoditi vrijeme.