Znate li da čak 90 posto svog vremena provodimo u zatvorenim prostorima, od čega dvije trećine u našim domovima? Time stvaramo nezdravu klimu u unutarnjim prostorijama koja se itekako odražava na naše fizičko i psihičko zdravlje. Učinite nešto već danas.

Brojna istraživanja su pokazala da sve više postajemo indoor generacija koja većinu svog vremena provodi u zatvorenim prostorima, bez dovoljnog doticaja s prirodnom svjetlošću i svježim zrakom. Zahvaljujući suvremenoj gradnji, naši domovi su postali toliko izolirani da gotovo ništa ne izlazi van. Zbog toga smo izloženi brojim alergenima poput grinja, prašine, biološkog otpada, ali i vlazi i velikim količinama CO₂, što naše domove čini nezdravom okolinom za život.

Kako smo postali indoor generacija 10

Ovo posebno štetno djeluje na najmlađe koji se tek razvijaju i podložniji su štetnim utjecajima okoline u kojoj se nalaze. Neka istraživanja pokazala su kako su dječje sobe među najgorima što se tiče zagađenja zraka. Osim izvora onečišćenja oko kuće, dodatni zagađivači zraka mogu biti i plastične igračke i elektronički uređaji. Sve to dovodi do simptoma kao što su glavobolje, alergije, astma, umor problemi sa spavanjem i brojni drugi.

Kako smo postali indoor generacija 11

Osim onečišćenja zraka, veliki problem suvremenog života je i manjak prirodne svjetlosti kojoj smo sve manje izloženi ‘zahvaljujući’ stilu života. Razvojem tehnologije, sve smo više okruženi svjetlima ekrana i umjetnom rasvjetom koja nikako ne može nadomjestiti sve dobrobiti sunčevog svjetla. Manjak vitamina D, loše raspoloženje, tzv. sindrom SAD  (sezonski afektivni poremećaj ili zimska depresija) samo su neke od posljedica nedovoljnog izlaganja dnevnom svjetlu.

 

Otkrijte rješenje

iDoskočiti problemima suvremenog načina življenja i više je nego jednostavno. Poboljšajte svoj život uz samo nekoliko savjeta. Za početak, redovno prozračujte prostorije u kojima boravite. Tri do četiri puta po desetak minuta otvaranja svih prozora bit će dovoljno za stvaranje zdrave životne klime. Ovo je osobito važno napravite prije spavanja jer ćete time osigurati zdrav i ugodan san. Imate li tepihe, redovito ih čistite i prozračujte, a najbolje bi bilo maknuti ih u potpunosti jer su pravi rasadnici grinja i bakterija.

Kako smo postali indoor generacija 12
Kako smo postali indoor generacija 13

Pokušajte što manje koristiti kemijska sredstva za čišćenje, isključujte električne aparate i koristite što manje plastike u kućanstvu – sve to utječe na nezdravu životnu okolinu. Također, nabavite i nekoliko biljaka koje će na prirodan način pročistiti zrak, ali i uljepšati estetiku doma. Poželjno bi bilo i sve radne površine uskladiti s izvorom svjetla pa tako radne stolove pokušajte smjestiti pokraj prozora. Također, brojna istraživanja pokazuju kako djeca koja uče u svjetlijim i prozračnijim prostorima i učionicama postižu puno bolje rezultate.

Dnevno biste se trebali izlagati sunčevoj svjetlosti barem deset minuta kako bi se apsorbirala potrebna količina vitamina D. Ovo je idealna prilika da prošećete, ali i provedete vrijeme s djecom u igri. Njih biste trebali poticati da što više vremena provode vani kako bi se pravilno razvijala. Naime, stručnjaci preporučuju barem 30 minuta vježbanja dnevno za zdravlje, a odlazak u prirodu idealna je prilika za to.

Kako smo postali indoor generacija 14
Kako smo postali indoor generacija 15

Svoj prostor možete unaprijediti iskorištavanjem dodatnih kvadrata, pa ako imate mogućnosti za to, dio životnih prostorija preselite u potkrovlje. Suvremena rješenja omogućuju ugradnju kombinacija krovnih prozora koji istovremeno dovode sunčevo svjetlo u stambeni prostor i imaju sisteme za lakše i jednostavnije prozračivanje. Unošenjem veće količine svjetla činite dobro sebi, a na taj način i stambeni prostor postaje privlačnijim i ugodnijim. Zdrava životna klima pozitivno će utjecati na vaše fizičko i psihičko zdravlje te donijeti dugoročnu korist.