Neometan mir, osjećaj ugode u svom domu i miran san zahtjevi su koje pokušavamo zadovoljiti u ovo vrijeme sve veće urbanizacije i izloženosti užurbanom životnom ritmu.
Sve veća zagađenost bukom koja nas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i umanjuje nam kvalitetu življenja za posljedicu ima nepovoljan utjecaj na zdravlje. Posljedice stalne izloženosti visokim razinama buke su bolesti povezane sa stresom, poremećaj spavanja, manjak koncentracije i produktivnosti djece i odraslih, visoki krvni tlak, čak i gubitak sluha.
U prirodi prosječna jačina buke iznosi oko 35 dB. Najviša dopuštena razina buke tijekom dana u otvorenome prostoru za zonu pretežno stambene namjene iznosi 55 dB, a tijekom noći 45 dB. Najveće zvučno onečišćenje dolazi od cestovnog, zatim zračnog i željezničkog prometa. Buka automobila često prelazi 55 decibela, a promet teških vozila proizvodi buku jaku i do 90 dB. Osim buke vozila, često nas ometa i buka građevinskih uređaja te industrijskih postrojenja i bučnih obrta. Ovdje spada, naravno, i preglasna glazba koja predstavlja potencijalnu opasnost za sluh.
Kako se zaštititi od buke 5

Izvor buke može biti u vanjskome prostoru ili u drugoj prostoriji, susjednom stanu. Valovi neželjenog ili ometajućeg zvuka od izvora se šire na dva načina:

  • zrakom, pa ga nazivamo zračni zvuk, koji se prenosi izvana ili iz druge prostorije u prostoriju u koju ulazi kroz prozore, vrata, ventilacijske kanale i porozne strukture građevinskih materijala
  • prenošenjem vibracija kroz građevinske konstrukcije, koje nazivamo udarni zvuk (topot), a uzrokuje ga kretanje u susjednim prostorijama, zvuk potpetica, pad predmeta, dječja igra, rad kućanskih aparata i slično.
Za ekstremne uvjete života i rada u potkrovlju u blizini bučnih područja ponuđeni su VELUX krovni prozori s pojačanom zvučnom izolacijom, s dvostrukim IZO staklom Silent Star u posebnom okviru i konstrukciji prozorskog krila, što značajno umanjuje vanjsku buku i buku udara kišnih kapi u odnosu na standardne krovne prozore.

Zvučna zaštita u zgradama skup je različitih mjera kojima se kontrolira rasprostiranje zvuka kako on ne bi postao buka. Tako već u samom projektiranju možemo planirati akustički povoljan smještaj prostorija u zgradi u odnosu na uličnu buku – smještaj prostorija za odmor i opuštanje (dnevnog boravka, spavaćih soba) na mirnijoj, dvorišnoj strani zgrade, a zatim i povoljan međusobni razmještaj prostorija unutar stana kako bi se grupirali prostori za odmor (grupa spavaonica) i izolirali od prostorija veće aktivnosti (dnevni sadržaji, prostor za igru).

Daljnjim mjerama definiraju se sastav i karakteristike elemenata konstrukcije s obzirom na izvor buke. Dobra zvučna izolacija građevinske ovojnice zgrade – vanjskih zidova, kosoga ili ravnoga krova, prozora i ostakljenih stijena smanjit će buku iz okoliša.

Transparentni građevinski dijelovi izoliraju vanjsku buku znatno manje od neprozirnih elemenata – vanjskog zida i krova. Za ekstremne uvjete života i rada u potkrovlju u blizini bučnih područja – autoceste, zračne luke ili industrijskih postrojenja – ponuđeni su VELUX krovni prozori s pojačanom zvučnom izolacijom, s dvostrukim IZO staklom Silent Star u posebnom okviru i konstrukciji prozorskog krila, što značajno umanjuje vanjsku buku i buku udara kišnih kapi u odnosu na standardne krovne prozore.

Dva balkonska elementa smještena među gredama krovišta nalaze se u fokusu čitavog prostora. Velika količina prirodne svjetlosti čini prostor ugodnim i prozračnim. Otvaranje gornjeg krila pruža panoramski pogled, a podizanje donjeg u ogradu daje slobodu izlaska izvan gabarita krova. Svježi zrak umjerene oceanske klime, zapadnoatlantski vjetar u kosi, pogled na šumske brdovite predjele i sunčeve zrake za vedrih dana obogatili su ovo potkrovlje i prirodu uvukli u ovaj ugodni i praktični interijer.

Učinkovita zvučna izolacija unutarnjih nosivih zidova, pregrada, međukatnih konstrukcija i vrata na ulazu stana ublažit će prijenos nepoželjnog zvuka iz susjednih stanova i stubišta.