Obiteljska kuća postaje pretijesna rođenjem još jednog djeteta, odrastanjem, proširenjem obitelji u različitim životnim periodima i u jednom trenu pomislit ćemo na dodatne kvadrate koji se nude pod kapom kosog krova. To je najlakši način da dođemo do svog intimnog prostora, spavaonice ili radne sobe, prostora za dječju igru ili zabavu tinejdžera, zasebne sobe za svako dijete ili mjesta za provođenje kvalitetnog vremena sa svojim najbližima.
Jednako tako i mladi parovi u dugotrajnoj potrazi za jeftinijim kvadratima često pregledavaju neiskorištene tavanske prostore koji pružaju bezbroj mogućnosti uređenja funkcionalnog doma u vlastitoj kreaciji za razliku od preskupih konvencionalnih stanova na tržištu.

Ugodno stanovanje zahtijeva određenu tlocrtnu površinu visine veće od 2 m koja osigurava slobodno kretanje i aktivnosti stanara.

Doživljaj tavana kao zagušljivog, mračnog i manje vrijednog prostora transformira se kroz rekonstrukciju vođenu stručnom rukom i prenamjenu u stambeno potkrovlje. Nekadašnje mane pretvaraju se u vrline organiziranjem prostora koji je primjeren suvremenom stilu života i korištenjem proizvoda i tehnoloških sustava koji omogućuju zdraviju unutarnju klimu. To se prvenstveno odnosi na krovne prozore koji dovode veliku količinu prirodnog dnevnog svjetla i svježeg zraka do svake prostorije pod kosinom krova.

No kako znamo ima li tavan potencijal prikladan za rekonstrukciju i stanovanje, ima li krovište dovoljnu visinu i kako procijeniti mogućnosti prostora koji tek treba urediti?

Ugodno stanovanje zahtijeva određenu tlocrtnu površinu visine veće od 2 m koja osigurava slobodno kretanje i aktivnosti stanara. Ovdje treba planirati blagovaonicu, kuhinju ili barem jedan njezin dio u kojem se postavlja hladnjak i radni trokut za neometani rad, dio kupaonice s umivaonikom i tuš-kadom, veći dio garderobe te sve koridore koji povezuju prostore kako bi se ugodno osjećali, bez straha od niskog stropa.

Površine niže od 2 m pogodne su za smještaj garniture za sjedenje u dnevnom boravku, police, komode, ormara i spremišta, ležeće kade, perilice, zahoda i bidea u kupaonici, kreveta i radnog stola.

Visine niže od 1 m također se mogu iskoristiti za niske ormariće i ugrađena spremišta u jednom dijelu prostora, ali preniski rubni dijelovi krovišta predstavljaju problem za održavanje i čišćenje pa je bolje rješenje zatvoriti taj dio prostora vertikalnom oblogom.

Za ilustraciju, prikazan je tavan iznad obiteljske kuće vanjskih dimenzija 9 x 12 m, izveden s dvostrešnim krovom nagiba 35° i nadozidom nad duljim vanjskim stranicama tlocrta visine 80 cm.

Od poda je odmjereno 2 m do podgleda krovne konstrukcije i dobivena je površina od cca 59 m² unutar koje je moguće neometano kretanje. Takva kvadratura dovoljna je za organizaciju udobnog trosobnog stana, a tome treba nadodati i kvalitetno iskoristive niže rubne dijelove pa se površini može pribrojiti još tridesetak kvadrata. Na središnjem dijelu krov se podiže do velike visine dajući osjećaj veće prostornosti. Na strmijim i višim krovištima ostavlja se mogućnost izvedbe galerije nad jednim dijelom tlocrta. Dijelovi potkrovlja uz zabatne zidove vrijedni su zbog otvaranja pročelja i mogućnosti izlaska na balkon i terasu. Povezivanje dnevnog prostora s boravkom na otvorenom velika je prednost kojom potkrovlje povećava svoju korisnu površinu u toplijem dijelu godine.

Površina tlocrtne projekcije nad kojom je visina veća od 2 m ovisit će o nagibu krova (koji ovisi o krovnom pokrovu), visini nadozida te o obliku krova, tj. broju streha. Nije nevažno imamo li jednostrešni, dvostrešni ili višestrešni krov. Iz ovog istog tlocrta u varijanti četverostrešnog krova vlasnici bi dobili jedva četrdesetak kvadrata korisne površine više od 2 m. U izračunu visina u prostoru treba uzeti u obzir debljine slojeva konstrukcije poda i podgleda kosih ploha krova kojima se osigurava zdrava unutarnja klima i energetska učinkovitost pa u daljnjem planiranju treba uključiti stručnu pomoć.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

NADOZID – vanjski zid potkrovlja ili tavana uz strehu kosog krova na koji se oslanja konstrukcija krovišta. Maksimalna visina nadozida definirana je prostornim planovima i iznosi 90-120cm. Visina se mjeri s unutarnje strane zida od gotovog poda do početka kosog podgleda krovne konstrukcije (bez žbuke ako ista postoji)

PODGLED STROPA – vidljiva ploha stropa (gledajući prema gore)

ZABATNI ZIDOVI – vanjski zidovi pročelja uže strane zgrade trokutastog gornjeg završetka; gornji rubovi čine kose stranice dvostrešnog krova