Naše kuće i zgrade veliki su zagađivači i potrošači energije. Jeste li znali da na zgrade otpada 35% emisija ugljika u Europskoj uniji1? Važno je da vodimo računa o našim domovima te da ih pokušamo unaprijediti kada god možemo.

Ako poboljšate energetsku učinkovitost vaše kuće, stvorit ćete ugodniji dom, koristiti manje energije i biti manje ovisni o energentima. Sve to rezultirat će manjim računima za grijanje i hlađenje te većom udobnosti života zahvaljujući boljoj kvaliteti zraka2, ali i vraćanjem duga prirodi. To je budućnost! Idete li u korak s njom? Želimo s vama podijeliti nekoliko savjeta o tome kako možete napraviti razliku i energetski unaprijediti svoj dom.

Neka bude svjetlost! Ali kakva vrsta svjetlosti? Odgovor definitivno glasi – LED rasvjeta, budući da ona troši 70 do 80% manje struje nego tradicionalne žarulje.

Ako imate klima uređaj, redovito čišćenje i zamjena svih filtera također može biti dobra ideja jer su sustavi s čistim filterima učinkovitiji i troše manje energije u odnosu na one s prljavim filterima.

Dobra izolacija vašega doma također je važna i može vam uštedjeti do 10 % troškova za grijanje i hlađenje.3 Propuštaju li vaši prozori previše energije? Dobar način za provjeru propuštanja prozora jest držati zapaljeni mirisni štapić ili mirisnu svijeću u blizini prozorskih okvira i vrata. Ako se miris osjeti s druge strane, to znači da prozori nedovoljno brtve.

Kad već hodamo pored prozora, nemojmo otići predaleko, hajdemo radije provjeriti sam vrh kuće – tavan! Tavan je obično posljednji dio kuće koja nam pada na pamet u kontekstu poboljšavanja energetske učinkovitosti, a zapravo igra jako važnu ulogu.

Soba u potkrovlju
Energetska učinkovitost doma u potkrovlju

U nekim kućama krovni prozori još uvijek propuštaju pretjeranu vrućinu tijekom ljetnih mjeseci i hladan zrak tijekom zimskih mjeseci. Za sve one koji se suočavaju s ovim problemom, postoji rješenje: suvremeni krovni prozori s iznimno niskim U-vrijednostima. U-vrijednosti označavaju stopu prijenosa topline kroz konstrukciju, a nove generacije krovnih prozora kombiniraju izvanrednu izolaciju sa značajno poboljšanim prednostima pasivnog dobivanja solarne topline kroz prozore. S dolaskom toplijeg vremena, zamjena starih prozora novim suvremenim proizvodima dobra je ideja jer to ne znači samo bolju zaštitu od vrućine i pomoć u provjetravanju, nego na taj način možete uštedjeti značajan novac zahvaljujući smanjenoj upotrebi klima uređaja, a o smanjenju emisija i očuvanju okoliša da i ne govorimo!

Znate li da, primjerice, ugradnjom novog VELUX krovnog prozora umjesto starog može smanjiti gubitak topline i ulazak vrućeg zraka u prostoriju za više od 54%4? To je poboljšanje energetske učinkovitosti na sasvim drugoj razini.

Ljudi u dnevnom boravku Potkrovlja

Jeste li se ikada zapitali kako u isto vrijeme smanjiti gubitak topline, ugljični otisak i račune za režije? Odgovor može biti zamjena krovnih prozora u potkrovlju. Dvostruko i trostruko staklo može pomoći u osiguravanju visoke toplinske učinkovitosti za najbolju vrijednost te u smanjenju vašeg ugljičnog otiska.

Zamračeno potkrovlje u domu

Imamo još ideja! Dodatna oprema za krovne prozore kao što su sjenila i vanjske rolete mogu dodatno povećati energetsku učinkovitost i ljeti i zimi. Primjerice, vanjske rolete mogu poboljšati izolacijski učinak koji smanjuje potrošnju energije potrebne za grijanje i hlađenje potkrovlja.

Smanjite svoje račune i pomozite našoj planeti tako što ćete svoj dom učiniti energetski učinkovitijim!

Ako želite saznati kako i vi možete imati zdrav dom, pogledajte VELUX Healthy Home Barometer!