Da bi garderobni ormar u potpunosti bio iskorišten, potrebno je obratiti pažnju na izvedbu unutarnjeg rasporeda polica, ladica i prečki za vješanje. No prije samog planiranja, potrebno je provjeriti mjere koje su potrebne za određene načine odlaganja odjeće. Te standarde treba poštivati prilikom planiranja rasporeda namještaja, slobodnog prostora za kretanje i položaja vrata u zidu.

Standardna dubina ormara za odjeću sa zaokretnim vratima iznosi 60 cm i određena je dubinom vješalice s odjevnim predmetom (sakoom, haljinom, košuljom) koji stoji tako da se ne gužvaju ramena.

Za ormare s kliznim vratima treba dodati dimenziju vodilica po kojima krila kližu i preklapaju se pa je dubina takvih ormara ili garderobnih niša barem 70 cm.

Za odlaganje složene odjeće ili posteljine na police dovoljna je dubina 40-50 cm.

U postojećim prostorima često razmak od pokrovne letvice dovratnika do ugla nije dovoljan. Na tom mjestu moguće je ugraditi plići ormar s policama za složenu odjeću, posteljinu, ručnike i sitnice pohranjene u dekorativne košarice, kutije ili naprosto ugraditi prečku za okomito vješanje odjeće. Na taj je način potpuno iskorištena zidna ploha.
Kako organizirati odlaganje u ormaru 7
Visina ormara kreće se od 230 do 250 cm. U prostorima s visokim stropom iskoristive su i veće visine, dostupne s kućnih ljestava. U gornju zonu ormara tada stavljamo sezonsku robu koju trenutno ne nosimo, a s promjenom vremena ju zamjenjujemo – što bi gori, sad je doli. Upotrebom vakuumskih vreća komprimira se volumen odložene robe i dobiva veća iskoristivost.
Razmišljajući o organizaciji ormara, trebamo procijeniti vlastite potrebe i način slaganja odjeću. Sezonska roba nadohvat je ruci. U donjoj zoni valja smjestiti ladice – barem tri po osobi, gdje se odlaže donje rublje, pidžame i spavaćice, čarape. Šalovi, marame, remeni, kravate mogu se odlagati u ladice, a mogu se vješati u vertikalne izvlačne elemente. Fronte ladica s dijelom u staklu omogućuju bolju preglednost.
Kako organizirati odlaganje u ormaru 8
Visina dijela za vješanje odjeće procjenjuje se prema vlastitoj potrebi. Za vješanje košulja, bluza, sakoa i hlača (preklopljenih na pola) bit će dovoljno 90-110 cm. Takva dva elementa mogu se slagati i po visini, s tim da se gore ugrađuje tzv. garderobni lift – mehanizam kojim se prečka za vješanje spušta nadohvat ruci i vraća u gornju zonu, čime se povećava iskoristivost ormara. Za duže haljine i hlače ovješene po čitavoj dužini valja planirati visinu 150-160 cm. Na fiksne ili izvlačne police postavlja se složena odjeća. Izvlačni elementi praktični su zbog dobre preglednosti, kao ladice i košare od plastificirane žice u koje se stavljaju posteljina i ručnici.
Što je više pretinaca u ormaru, to se stvari mogu preglednije složiti i uštedjeti vrijeme i živce pri traženju. Roba koja stoji rahlo u ormaru omogućuje cirkulaciju zraka. Otvaranjem vratnih krila, zrak se izmjenjuje i nema ustajalog mirisa. No previše zraka u ormaru ponekad znači da se prostor može i bolje iskoristiti.
Po visini, podesive police praktično su rješenje koje omogućuje laku izmjenu i prilagodbu visinskog razmaka među elementima. Gusto izbušene rupice u bočnicama ormara u koje dolaze trnovi (nosači polica) stvaraju pretince različitih veličina. Raspored polica i ostalih elemenata može se mijenjati prema potrebi. S modom kraćih haljina smanjuje se visina namijenjena vješanju i dobiva još jedna polica za odlaganje robe. Ako se promijeni moda ili potrebe za odlaganjem, ormar će se lako prilagoditi.
Kako organizirati odlaganje u ormaru 9