Možda izgleda kao zahtjevan zadatak, ali održavanje i čišćenje krovnih prozora ne uključuje opasne radnje penjanja po kosom krovu. Naprotiv, veoma je jednostavno – uz pridržavanje nekoliko pravila kojima se osigurava duži vijek trajanja prozora.

Čišćenje filtra zraka

Zračni filter smješten je na otklopnom ventilacijskom preklopu koji se nalazi na gornjem dijelu krila. Otvoreni preklop omogućuje cirkulaciju zraka u prostoru i kada je on zatvoren. Filter čini tanka spužvasta traka koja sprječava ulaz prašine i insekata. Da biste održavali filter, potrebno je rotirati krilo u položaj za čišćenje, izvaditi spužvicu iz vodilice i ponovno ju vratiti nakon pranja. Filter se pere običnim sredstvima za čišćenje u kućanstvu. Dotrajalu spužvicu moguće je i zamijeniti na jednak način, samo je potrebno očitati sve podatke o tipu i veličini prozora s identifikacijske pločice na desnoj gornjoj strani prozorskog krila, odmah iza ventilacijskog preklopa i javiti se u VELUX ured.

Kako održavati svoje krovne prozore? 9

Čišćenje prozorskog stakla

Čišćenje vanjskog stakla jednostavno se obavlja rotacijom krila za 180°. Da bi se vanjsko staklo moglo oprati, rotirano krilo treba učvrstiti pomicanjem zasuna u prihvatnik smješten na dnu bočnog okvira. Krilo je fiksirano i nije ga potrebno pridržavati rukom – obje su ruke slobodne za čišćenje. Staklo se pere čistom vodom, a mogu se dodati i blaga, neabrazivna sredstva za čišćenje stakla. Najbolja je mekana voda, a u područjima s tvrdom vodom dobro je dodati malo deterdženta ili obrisati svu suvišnu vodu nakon čišćenja. Staklenu površinu treba brisati čistom, mekom, glatkom krpom, jelenjom kožom, neabrazivnom spužvom ili čistim nemetalnim brisačem za prozore. Svakako treba izbjegavati bilo kakav kontakt s abrazivnim sredstvima – kao na primjer nakit, koja zadiru u površinsku strukturu stakla. Kloniti se treba i kemijskih sredstava za čišćenje koja mogu oštetiti staklenu površinu. Opasnost mogu biti i građevinski radovi u blizini prozorskog stakla. U tom slučaju okno treba zaštititi plastičnim pokrovom koji će spriječiti prskanje ili mrlje na staklu od agresivnih i abrazivnih spojeva.
Kako održavati svoje krovne prozore? 10

Čišćenje opšava i dotezanje vijaka

Lišće i ostalo što vjetar dopuše u opšav oko prozora potrebno je ukloniti jednom godišnje kako bi oborinska voda (ili led koji se topi) slobodno mogla otjecati bez prelijevanja.
Uz čišćenje opšava treba provjeriti i vijke na pokrovnim profilima prozora i stakla pa ih po potrebi dotegnuti.
Kako održavati svoje krovne prozore? 11
Kako održavati svoje krovne prozore? 12
Kako održavati svoje krovne prozore? 10
Kako održavati svoje krovne prozore? 9