Uz naše male tajne kupnja stola za blagovaonicu postat će vam pravo zadovoljstvo. Prepustite se i s užitkom birajte uz savjete iskusnog dizajnera.
Dnevni obroci ponekad su samo ustaljena navika, a često nas ispunjavaju zadovoljstvom. Osjećaj ugode ne ovisi samo o tome kako je jelo pripremljeno ili kakvo je društvo za stolom. Vedra obiteljska atmosfera najvažniji je uvjet da bi uživali u jelu, ali za dobar osjećaj jednako je važno da za stolom bude dovoljno mjesta za sve i da je svima udobno.

Oblik i veličina stola za blagovanje ovisi o mogućnostima i veličini prostora, ali i o broju članova obitelji na zajedničkom dnevnom objedu te njihovim osobnim afinitetima.

Biramo oblik

Okrugli stol na neki način doprinosi prisnijoj atmosferi, cijelo društvo za stolom može jednako sudjelovati u zajedničkoj komunikaciji, nitko nije izoliran pa sve to okrugli stol čini dobrim odabirom za obitelj. Postavlja se slobodno u prostoru i zahtijeva nešto više mjesta.
Kvadratni stol za blagavonicu omogućava svima za stolom podjednako dobre uvjete sjedenja, ali za manji broj članova, jer povećanjem dimenzija ovaj stol postaje prevelik za prostor. Zakretanjem stola pod kutom od 45° dobiva se na dinamičnosti, a osobe za stolom imaju više mjesta u prostoru.
Kako odabrati stol za blagovaonicu 15

Pravokutni stol za blagavonicu praktičan je za veću obitelj i štedi najviše mjesta, pogotovo kada je smješten u potkrovlju. Za dnevne potrebe čelo stola u blagavonici može se prisloniti uza zid ili pregradni element, kao npr. policu prema dnevnom boravku, a za veliki objed možemo ga pomaknuti i postaviti u prostoru i razvući ga da može sjesti više ljudi.

Ovalni stol također zahtijeva svoje mjesto slobodno u prostoru, a namijenjen je za smještaj većeg broja ljudi.

Matematička računica

Veličina i proporcije blagovaonice ovise o broju članova obitelji i njihovoj potrebi za ugošćivanjem i druženjem uz fine zalogaje.

Ako stolci imaju naslone za ruke, to će povećati potrebnu širinu mjesta za njihov smještaj pa pri određivanju dimenzija treba biti oprezan..

Visina stola fiksna je dimenzija, kreće se od 72 do 75 cm, a odgovara mu stolac sjedala visine 45 cm od poda. Veličina stola određena je veličinom prostora koji omogućuje udobno sjedenje za stolom, a to je širina od cca 60 cm i dubina 30 – 40 cm po osobi. S centralnom zonom za posluživanje jela od 20 do 30 cm, proizlazi da su dimenzije stola 120 x 90 cm idealne za četveročlanu obitelj, a dodavanjem još dviju osoba na čelo stola, dimenzije se povećavaju na 140 x 100 cm za šesteročlanu obitelj. Za stol na razvlačenje s plohom od 50 cm mogu se smjestiti još dvije osobe.

Okrugli stol promjera 90 – 100 cm dovoljan je za četiri osobe, promjera 120 cm za pet – šest osoba, a za smještaj do osam osoba promjer stola bi trebao biti 140 – 150 cm, što zahtijeva i veću kvadraturu prostora.

Kako odabrati stol za blagovaonicu 16

Pravo zajedništvo

Stolac ima naslon za leđa za ugodno sjedenje, može imati i naslone za ruke, ali to povećava potrebnu širinu mjesta za njegov smještaj pa pri određivanju dimenzija treba biti oprezan. Uz pravokutne stolove smještene u uglu dobro je postaviti klupu za sjedenje fiksiranu uza zid. Svoje mjesto u blagovaonici može naći i vitrina ili komoda za fino posuđe koje iznosimo za blagdane i posebne trenutke koje provodimo s najbližima uz svečani objed.

Kako odabrati stol za blagovaonicu 17
Rasvjeti u blagovaonici treba posvetiti posebnu pažnju. Svako mjesto za stolom mora biti dobro i jednakomjerno osvijetljeno. Pogodne su viseće svjetiljke širokoga oboda koje bacaju svjetlost prema dolje osvjetljujući plohu stola, spuštene dovoljno nisko da omoguće vizualni kontakt svih osoba, a da im svjetlo ne blješti u oči. Ako je blagovaonica dio jedinstvenog dnevnog prostora, tada ostalu rasvjetu valja uskladiti da ne konkurira ovom važnom oblikovnom elementu.
Kako odabrati stol za blagovaonicu 18
Kako odabrati stol za blagovaonicu 19
Kako odabrati stol za blagovaonicu 20
Kako odabrati stol za blagovaonicu 21
Kako odabrati stol za blagovaonicu 22
Kako odabrati stol za blagovaonicu 23
Kako odabrati stol za blagovaonicu 24
Kako odabrati stol za blagovaonicu 25