Stan u potkrovlju može biti posebno šarmatan. Ako ste vlasnici jednog od njih ili to planirate postati, važnija karakteristika vašeg postojećeg ili novog doma ipak bi trebala biti etažiranost. 

Naime, ako želite prenamijeniti tavan u stambeni prostor mogli biste se neugodno iznenaditi ispadne li da je to u stvari zajednička prostorija zgrade za čije je uređenje potrebna suglasnost ostalih stanara. Ako je tavan dio kuće, prenamjena nije potrebna, no etažiranje je svakako preporučeno. Što je etažiranje, kako se provodi i zašto vam je potrebno, doznajte u nastavku.  

Etažiranje i preuređenje potrovlja

Što je etažiranje?

Etažiranje je postupak kojim se nekretnina razdvaja na samostalne uporabne cjeline s odgovarajućim vlasničkim ili suvlasničkim udjelom. Jednostavnije rečeno, njime se stječe vlasništvo nad točno određenim dijelom zgrade, kuće ili nekog drugog objekta i to se vlasništvo može upisati u zemljišne knjige. Primjerice, etažiranjem se stanovi u zgradi i prostor u kući odvajaju na posebne dijelove, odnosno katove. 

Zašto je potrebno etažirati stan u potkrovlju?

Neovisno o tome je li vaš stan u zgradi ili obiteljskoj kući, treba li vam prenamjena poslovnog prostora u stambeni ili nešto treće, poželjno ga je etažirati. Nakon etažiranja stana u potkrovlju i dobivanja vlasničkog lista s podacima o kvadraturi vlasničkog dijela, možete posve samostalno raspolagati sa svojim stanom. Možete ga preurediti i zasebno plaćati režijske troškove. Etažiranje stana u obiteljskoj kući ili zgradi je preduvjet za dobivanje hipotekarnog kredita, prodaju stana, diobu obiteljskih nekretnina i ostavine te utvrđivanje udjela pojedinih suvlasnika u troškovima upravljanja i održavanja.

Uređenje dječje sobe u potkrovlju

Tko i kako radi etažiranje?

Postupak etažiranja provode sudski vještaci ili druge pravne osobe. Za početak je potrebno prikupiti postojeću tehničku dokumentaciju (izvedbeni, glavni projekt i slično, građevinsku dozvolu, kopiju katastarskog plana) koja se zatim uspoređuje s trenutnim stvarnim stanjem. U slučaju da vaša kuća ili zgrada nije upisana u katastarske planove, prije etažiranja ovlašteni geodet treba provesti postupak upisa. Potom se izrađuje elaborat s grafičkim prikazom posebnih i zajedničkih dijelova, površinom svake cjeline i omjerima vlasništva ili suvlasništva nekretnine.

Dodatna dokumentacija koju je potrebno dostaviti uz elaborat ovisi o županiji u kojoj se predaje zahtjev za etažiranje. Općenito, za predaju zahtjeva će vam trebati:

  • izjava o etažiranju
  • etažni elaborat 
  • potvrda ureda državne uprave 
  • uplaćena pristojba

Za slučaj da nekretnina ima više vlasnika, svi suvlasnici moraju potpisati izjavu o etažiranju te je ovjeriti kod javnog bilježnika. Elaborat je potrebno predati Gradskom uredu za prostorno uređenje koji zatim obrađuje zahtjev. Ako bude odobren, vlasnik točno određene samostalne cjeline će se upisati u zemljišnu knjigu.

Uređenje kuhinje u potkrovlju

Mogućnost podizanja potkrovlja bez građevinske dozvole

Tavanski prostori mogu imati visoke stropove i nadozid ispod samog krova. U nekim zgradama i kućama, ovisno o vrsti krova, strop i nadozid su niži. Prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima moguće je bez građevinske dozvole podići nadozid potkrovlja za maksimalno 60 cm. Nadogradnja mora biti u skladu s glavnim projektom kojeg izrađuje arhitekt. Ako želite nadozid viši od 60 cm, potrebno je zatražiti građevinsku dozvolu i uz zahtjev predati glavni projekt kojeg je izradio ovlašteni arhitekt.

Krovne kućice za stanove u potkrovlju

Najčešći razlog podizanja potkrovlja je ugradnja dodatnih prozora. Za više prirodnog svjetla i svježeg zraka u potkrovlju postoji i opcija ugradnje VELUX krovnih kućica. Njihovom ugradnjom se povećava volumen ispod kosine krova te dobiva značajno više dnevne svjetlosti, ali i bolji pogled. Zahvaljujući VELUX rješenjima moguće je ugraditi 1, 2 ili više krovnih prozora u nizu sa središnjim ili dvostrukim ovjesom, kao što je to u potkrovlju kojeg možete vidjeti u nastavku.  

 

Prije no što donesete konačnu odluku o ugradnji krovnih prozora ili kućica, pričekajte rješenje o etažiranju, odnosno potvrdu vlasništva! 

Kako etažirati stan u potrovlju
Etažiranje i preuređenje potrovlja
Uređenje dječje sobe u potkrovlju
Uređenje kuhinje u potkrovlju
Krovne kućice za stanove u potkrovlju
kako-etazirati-potkrovlje
etaziranje-potkrovlja-u-stambeni-prostor
uredenje-djecje-sobe-u-potkrovlju
uredenje-kuhinje-u-potkrovlju
krovne-kucice-za-potkrovlje
previous arrow
next arrow
kako-etazirati-potkrovlje
etaziranje-potkrovlja-u-stambeni-prostor
uredenje-djecje-sobe-u-potkrovlju
uredenje-kuhinje-u-potkrovlju
krovne-kucice-za-potkrovlje
previous arrow
next arrow