Dok čekamo toplije proljetne dane, velik dio vremena provodimo u zatvorenom. Vjerojatno čak i više nego ikada prije, s obzirom da mnogi često rade od kuće uslijed pandemije i učestalih samoizolacija. Zato je baš sada posebno važno da životni prostor učinimo čim ugodnijim za boravak. 

Početna točka za to je osiguravanje dovoljne količine dnevnog svjetla, prozračnosti prostora, ugodne temperature i ispravne razine vlage u domu. Dobar balans ovih elemenata utjecat će na zdravlje i raspoloženje, kao i na produktivnost.

 

Sunčeve zrake koje ulaze u prostor utječu na opće stanje organizma, ali i smanjenje razine stresa i regulaciju našeg bioritma. Nedavna znanstvena istraživanja* ukazala su na važnost dnevnog svjetla na biološki ritam spavanja i budnosti, te proizvodnju hormona kao što su melatonin (hormon sna) i serotonin, odgovoran za dobro raspoloženje. 

Drveni prozori biofilnog dizajna

Kako povećati razinu dnevnog svjetla u domu?

Pošto naš bioritam ovisi o razini svjetlosti, važno je maksimizirati količinu dnevnog svjetla koja ulazi u prostor. Iako smo ograničeni predodređenim arhitektonskim rješenjima, ipak postoje neke od instantnih metoda koje mogu pomoći. Primjerice, moguće je ukloniti zavjese s prozora ili premjestiti glomazne komade namještaja koji sprječavaju prodor svjetla u prostoriju, a još jedan sjajan trik je i postavljanje reflektirajućih površina nasuprot ili ispod prozora. Iako će ove metode donekle pomoći, ništa ne može zamijeniti dovoljnu količinu prozora u domu. 

 

Najbolje rješenje za potkrovlja uvjerljivo su krovni prozori. Njihova osnovna prednost je to što propuštaju čak dvostruko više svjetlosti u odnosu na standardne, fasadne prozore. Iz tog su razloga potkrovlja s dobro raspoređenim prozorima često iznimno ugodni prostori s puno svjetla, što u konačnici utječe i na dobro raspoloženje, razinu energije i kvalitetu sna za sve koji borave u njima. Naime, izlaganje dnevnoj svjetlosti tijekom dana utječe na naš cirkadijski ritam, tj. unutarnji tjelesni sat. On pak utječe na zdrave obrasce budnosti i sna. Dovoljno svjetlosti tijekom dana i zamračenje prostora u kojem spavamo tijekom noći izuzetno su bitni za očuvanje našeg zdravlja.

Multifunkcionalni prostori kao novi trend u 2022.

Ugradnja dodatnih krovnih prozora

Ako vaše potkrovlje nema dovoljno izvora prirodnog svjetla, trebali biste razmisliti o ugradnji dodatnih krovnih prozora. Iako će ovaj pothvat zahtijevati nešto truda, vremena i financijskih sredstava, svakako će se isplatiti jer će direktno utjecati na kvalitetu života u prostoru. Ako su pak vaši krovni prozori dotrajali, razmislite o njihovoj zamjeni novim, modernijim varijantama. Inspirirajte se našim savjetima za jednostavnu zamjenu krovnih prozora

 

Osim klasičnih krovnih prozora, postoje i inovativna rješenja, poput VELUX vertikalnih kombinacija i Cabrio krovnih balkona, koja će maksimizirati razinu svjetla u životnom prostoru, a time i sve prednosti koje dolaze s većom količinom sunčeve svjetlosti. 

Utjecaj na kvalitetu zraka

Dodatni izvori dnevnog svjetla, osim što će povoljno utjecati na raspoloženje, razinu stresa,  bioritam organizma, ali i sam izgled prostora, imaju još jednu veliku prednost – omogućuju bolju kvalitetu zraka. Dokazano je da zrak u zatvorenim prostorima može biti do čak 2 do 5 puta zagađeniji u odnosu na zrak na otvorenom. Zagađivači zraka koji se zadržavaju u prostoru nastaju prilikom korištenja sredstava za čišćenje, kuhanja, sagorijevanja svijeća i kamina, ali i nakupljanjem prašine. Zato je od iznimne važnosti imati dovoljno prozora i nekoliko puta dnevno provjetravati stambeni prostor, kako biste kvalitetu zraka održali na čim višoj razini. 

Prozračivanje doma

Poboljšanje kvalitete životnog prostora oduvijek je bilo važno, no možemo reći kako vjerojatno nikada nije bilo važnije nego danas, kada kod kuće provodimo znatno više vremena nego ikada prije. Praćenje najnovijih trendova za uređenje interijera i unošenje novih detalja u prostor svakako će pridonijeti ugođaju, no to neće značiti mnogo u prostoru koji nema dovoljno dnevnog svjetla. Zato razmotrite neke od naših prijedloga i pustite svjetlost u svoj dom. 

 

*Više o istraživanjima o utjecaju dnevne svjetlosti na doborobit ljudi pročitajte ovdje:

https://www.velux.com/what-we-do/research-and-knowledge/deic-basic-book/daylight/benefits-of-daylight 

https://www.velux.com/what-we-do/research-and-knowledge/deic-basic-book/daylight/daylighting-quality