Opremanje dječje sobe treba prilagoditi uzrastu djeteta. Potrebe i interesi mijenjaju se kako dijete raste pa će ovaj prostor doživjeti nekoliko glavnih preobrazbi u svome uređenju. Treba imati na umu da površina dječje sobe mora zadovoljiti više potreba: spavanje, igru, mirne aktivnosti kao što su učenje, čitanje i likovno izražavanje, odlaganje odjeće, igračaka, knjiga i različitih predmeta od dječjeg interesa, a kasnije druženje, slušanje glazbe i hobi. Neki komadi poput kreveta i ormara mogu preživjeti više faza dječjeg odrastanja pa je dobro izabrati kvalitetniji namještaj, otporan i postojan. Boje neka budu neutralne da se lakše prilagode kasnijem uređenju, kako dijete bude raslo.

Kutak ili soba za bebu u potkrovlju

U prvoj godini života beba najčešće nema svoju sobu, nego kutak u sklopu spavaće sobe. U njemu je smješten dječji krevetić (kinderbet), a uz njega treba predvidjeti i ormarić za previjanje s ladicama za pelene, kremice, maramice i odjeću za bebu te udoban naslonjač za dojenje. Dječji krevetić – novi ili naslijeđen, treba biti od prirodnog materijala, s podesivom podnicom koja se može spustiti kako beba raste. Madrac neka bude nov, umjerene tvrdoće za krhku bebinu kralježnicu, s navlakom od fine pamučne tkanine.      

Soba za bebu u potkrovlju

Dječja soba za predškolca u potkrovlju

Uređenje sobe u potkrovlju za dijete predškolske dobi podređeno je razvijanju kreativnosti, maštovitosti i motoričkih vještina. Namještaj nije samo dio uređenja sobe, nego može poslužiti i kao sredstvo za igru. Gomila igračaka na kraju svakoga zaigranog dana svoje mjesto nalazi u kutijama živahnih boja na kotačima koje se mogu upotrijebiti za različite scene u igri. Dijete predškolskog uzrasta povremeno ima potrebu za povlačenjem i skrivanjem u svoj vlastiti svijet pa je dobro u dijelu sobe osigurati mirni kutak za gradnju kućice ili šatora. Od osnovnih komada namještaja, dječja soba u potkrovlju treba imati krevet, ormar za odjeću, police za omiljene igračke i slikovnice, kutije za spremanje igračaka, mali stol i stolac gdje dijete može crtati i modelirati, ali i što više slobodnog prostora za igru.         

Dječja soba za predškolca u potkrovlju

Dječja soba za školarca u potkrovlju

Školsko doba donosi promjene kada dolaze prve obveze. U sobu dolazi pisaći stol s ladicama za pribor, stolna lampa i radni stolac, ali ostaje dio igračaka kako promjena ne bi bila prenagla. Učenje i pisanje domaće zadaće traži dulje sjedenje na koje dječje tijelo nije naviklo pa stol i stolac moraju biti kvalitetni i prilagođeni uzrastu kako se kralježnica ne bi iskrivila.

Važno je odabrati najpovoljnije mjesto za smještaj stola, s najviše prirodnog dnevnog svjetla koje potiče koncentraciju, produktivnost u svladavanju zadataka i ostvarivanje vlastitog maksimuma. Svjetlo dolazi s prednje strane ili s lijeva za dešnjake, odnosno s desna za ljevake, a treba osigurati i adekvatnu zaštitu od sunca da se onemogući odbljesak koji šteti vidu.            

Dječja soba za školarca u potkrovlju

Soba za srednjoškolca u potkrovlju

U tinejdžerskoj dobi djeca – mladi ljudi postaju sve samostalniji i zahtijevaju svoj mir i izolaciju. Soba postaje ozbiljnija, lišena detalja koji podsjećaju na dječju dob pa funkcionalni raspored, boje i dekori u sobi ovise o raspoloženju i senzibilitetu svog stanara.    

Školske obveze su veće pa su veće i potrebe za odlaganjem knjiga, osobnih premeta, odjeće ili sportskih rekvizita. Možda treba povećati radnu plohu i prilagoditi visinu stola, nabaviti novi anatomski stolac. Društveni život sada je bogatiji i treba proširiti kutak za druženje s prijateljima, dodati sofu ili jastuke za sjedenje. Razgovor, slušanje glazbe, zajednička svirka, još kompjuterskih igrica. I, bez ometanja, molim!       

Soba za srednjoškolca u potkrovlju