Čest slučaj je da tavan u kući služi kao skladišni prostor, a ovisno o vrsti krova i prostranosti tavana potkrovlje zapravo ima veliki potencijal. Ne samo da se na tavanu može urediti dodatni stambeni prostor (spavaće sobe odvojene od ostatka kuće, prostor za odmor ili igru, kućni ured) nego ga možete pretvoriti u šarmantan i životopisan stan – za svoju obitelj ili za iznajmljivanje.

Kao i svaki drugi dio kuće tako i tavanski prostor ima svoje dobre i manje dobre strane. Međutim, uređenje potkrovlja uz niz izazova donosi i puno mogućnosti za kreativnost jer je taj dio kuće drugačiji od prizemlja i ostalih katova.

Sve što trebate imati na umu prije uređenja potkrovlja

Prije nego krenete s projektom adaptacije potkrovlja trebate sagledati nekoliko važnih stvari. Prije svega, je li potrebna sanacija ili izmjena krovišta. Ako je krov u dobrom stanju, potrebno je sagledati visinu, kolika je površina iskoristivog prostora, mogućnosti za ugradnju prozora i je li krov dovoljno visok za kreiranje galerije. Često se kod tavana u kućama događa da krovni nosači nisu prilagođeni za prostor za stanovanje jer taj dio kuće prvotno nije ni bio namijenjen korištenju. Stoga o samom obliku krovnih nosača, njihovom rasporedu i položaju u prostoru ovisi i mogućnost uređenja potkrovlja.

Stambeni prostor u potkrovlju 04

Nakon što se razmotre opcije i donese odluka o uređenju stana u potkrovlju, potrebno je odrediti prioritete. Drugim riječima, treba odučiti hoće li prostor biti „open space“ i protočan ili će se raditi pregradbeni zidovi za svaku prostoriju, gdje će se postaviti prozori te kakav će biti razmještaj namještaja. Treba imati na umu da su prostori niži od 100 centimetara pogodni samo za spremišta jer se u njime ne možete kretati. U dijelu potkrovlja koji je niži od 170 cm može se postaviti krevet, garnitura za sjedenje i fotelje, radni stol ili primjerice WC školjka ako je riječ o kupaonici.

Stambeni prostor u potkrovlju 02

Više svjetla uz kombiniranje krovnih prozora

Odabir krovnih prozora je važan korak, a više prozora znači i više svjetla te bolju ventilaciju. Razmotrite koje su vam opcije dostupne te hoćete li postaviti više prozora horizontalno ili vertikalno, a što naravno ovisiti o vrsti krova i namjeni prostorija. Primjerice, ako se nagib krova nastavlja do poda, možete ugraditi VELUX krovni prozor te ispod njega dodatni prozorski element. Ako ugradite kombinaciju prozora koji se protežu gotovo skroz do poda, imat ćete bolji pogled te otvoriti vaše potkrovlje i stambeni prostor. Time se i stvara više dnevnog svjetla u prostoriji, od stropa prema podu, ali i dobiva više mogućnosti za prozračivanje te tako poboljšava unutarnja klima.

Stambeni prostor u potkrovlju 05

Ako znamo da čak do 90 posto svojeg vremena provodimo u zatvorenom prostoru, važno je zadržati dobru kvalitetu zraka u potkrovlju. Upravo kod ugradnje krovnih prozora je moguće postaviti i sustav za kontrolu unutarnje klime. VELUX ACTIVE with NETATMO je odličan sustav sa senzorima koji u stanu neprekidno mjere temperaturu, vlagu i razinu CO2 te otvaraju i zatvaraju VELUX INTEGRA® prozore po potrebi. Sustavom se može upravlja i preko aplikacije na pametnom telefonu. Odlična stvar su senzori za kišu koji automatski zatvaraju prozor s prvim kapima kiše.