Insolacija ima velik utjecaj na kvalitetu boravka ljudi u određenom prostoru, na njihovu psihu i dobro raspoloženje. Dovoljna količina prirodne svjetlosti treba pratiti dnevne aktivnosti, od kreativnog i intelektualnog rada, čitanja, ručnoga rada, hobističkih aktivnosti i igre do druženja, odmora, opuštanja i izležavanja na osunčanoj strani.
Južna orijentacija za kvalitetu dnevnih aktivnosti 7

Južna orijentacija smatra se najpovoljnijom za sve dnevne namjene. Prostorije okrenute prema jugu imaju dobro dnevno osvjetljenje tijekom cijele godine, od kasnoga jutra do sredine poslijepodneva. Boje su intenzivne i jarke, a sjene jasne. Južnu stranu treba maksimalno otvoriti prozorima, balkonskim vratima i ostakljenim stijenama, a na kosoj plohi potkrovlja – grupom krovnih prozora.

Krovni prozori zimi „hvataju“ strme sunčane zrake, „uvlače“ ih u prostor i dodatno osvijetljavaju dijelove stambenog prostora.

Povoljan učinak insolacije u zimskom periodu očituje se efektom pasivnog grijanja, kada su sunčane zrake položenije pa dublje ulaze u stambeni prostor. Ljeti je prividna visina Sunca znatno viša, a zrake strmije pa će snop svjetlosti na južnom pročelju vrlo plitko ulaziti u unutarnji prostor, čime se izbjegava preveliko toplinsko zračenje. Krovni prozori „uhvatit“ će strme sunčane zrake, „uvući“ ih u prostor i dodatno osvijetliti dijelove stambenog prostora. Pregrijavanje prostorija putem krovnih prozora blokira se spuštanjem vanjskih roleta i tendi, a bliještanje svjetla unutarnjim sjenilima.

Južna zona, od jugoistoka do jugozapada, pa i zapada, pogodna je za smještaj dnevnog boravka, blagovaonice i srodnih prostorija društvene i radne namjene, tj. prostorija u kojima obitelj tijekom dana provodi najveći dio svog slobodnog vremena. Posebnu kvalitetu stanovanju dat će dobre vizure i otvaranje prema balkonu ili terasi za boravak na otvorenome.

Južna orijentacija za kvalitetu dnevnih aktivnosti 8

Ovdje svoje mjesto može naći i zimski vrt sa zelenilom koje oplemenjuje prostor, preko čije transparentne opne prodire velika količina svjetlosti.

Južna orijentacija za kvalitetu dnevnih aktivnosti 9

Jug je pogodno mjesto i za dječju sobu. Prirodna svjetlost za igru, crtanje, učenje i praktični rad povećat će produktivnost i koncentraciju djeteta. Učestala izloženost umjetnoj rasvjeti u nedovoljno osvijetljenim prostorijama tijekom učenja za oko je prevelik zadatak i može uzrokovati poremećaj vida i narušiti dječje zdravlje. Stoga djeci treba osigurati što više dnevne svjetlosti kako bi ostvarila maksimum svoje kreativnosti i znanja.

Južna orijentacija za kvalitetu dnevnih aktivnosti 10