Insolacija ima velik utjecaj na kvalitetu boravka ljudi u određenom prostoru, na njihovu psihu i dobro raspoloženje. Dovoljna količina prirodne svjetlosti treba pratiti dnevne aktivnosti, od kreativnog i intelektualnog rada, čitanja, ručnoga rada, hobističkih aktivnosti i igre do druženja, odmora, opuštanja i izležavanja na osunčanoj strani.

Južna orijentacija smatra se najpovoljnijom za sve dnevne namjene. Prostorije okrenute prema jugu imaju dobro dnevno osvjetljenje tijekom cijele godine, od kasnoga jutra do sredine poslijepodneva. Boje su intenzivne i jarke, a sjene jasne. Južnu stranu treba maksimalno otvoriti prozorima, balkonskim vratima i ostakljenim stijenama, a na kosoj plohi potkrovlja – grupom krovnih prozora.

Krovni prozori zimi „hvataju“ strme sunčane zrake, „uvlače“ ih u prostor i dodatno osvijetljavaju dijelove stambenog prostora.

Povoljan učinak insolacije u zimskom periodu očituje se efektom pasivnog grijanja, kada su sunčane zrake položenije pa dublje ulaze u stambeni prostor. Ljeti je prividna visina Sunca znatno viša, a zrake strmije pa će snop svjetlosti na južnom pročelju vrlo plitko ulaziti u unutarnji prostor, čime se izbjegava preveliko toplinsko zračenje. Krovni prozori „uhvatit“ će strme sunčane zrake, „uvući“ ih u prostor i dodatno osvijetliti dijelove stambenog prostora. Pregrijavanje prostorija putem krovnih prozora blokira se spuštanjem vanjskih roleta i tendi, a bliještanje svjetla unutarnjim sjenilima.

Južna zona, od jugoistoka do jugozapada, pa i zapada, pogodna je za smještaj dnevnog boravka, blagovaonice i srodnih prostorija društvene i radne namjene, tj. prostorija u kojima obitelj tijekom dana provodi najveći dio svog slobodnog vremena. Posebnu kvalitetu stanovanju dat će dobre vizure i otvaranje prema balkonu ili terasi za boravak na otvorenome.

Ovdje svoje mjesto može naći i zimski vrt sa zelenilom koje oplemenjuje prostor, preko čije transparentne opne prodire velika količina svjetlosti.

Jug je pogodno mjesto i za dječju sobu. Prirodna svjetlost za igru, crtanje, učenje i praktični rad povećat će produktivnost i koncentraciju djeteta. Učestala izloženost umjetnoj rasvjeti u nedovoljno osvijetljenim prostorijama tijekom učenja za oko je prevelik zadatak i može uzrokovati poremećaj vida i narušiti dječje zdravlje. Stoga djeci treba osigurati što više dnevne svjetlosti kako bi ostvarila maksimum svoje kreativnosti i znanja.