Ugodni ambijent stambenog potkrovlja stvorit ćemo dovođenjem dovoljne količine prirodnog dnevnog svjetla i svježeg zraka. Zdrava unutarnja klima pozitivno djeluje na opće stanje, raspoloženje i radni učinak. Obilje dnevne svjetlosti kod djece i odraslih povećava produktivnost i koncentraciju za 15 %. Ukoliko dnevno svjetlo dolazi samo s prozora krovne kućice, prostor vjerojatno neće biti dovoljno prirodno osvijetljen, jer prozori u vertikalnoj ravnini pročelja propuštaju tek nisko položene sunčeve zrake, ovisno o orijentaciji.
Još više svjetla u potkrovlju 7

Okomite zrake podnevnog sunca tek će plitko zahvatiti površinu prostorije, a ostatak kvadrata ostaje zasjenjen. Već ugradnjom krovnog prozora dovodi se dvostruko više svjetlosti u odnosu na vertikalne prozore u kući, jer ostakljenje u kosoj krovnoj plohi prati dulji luk putanje Sunca na nebeskom svodu.

Veličina ostakljene površine prozora mora iznositi najmanje 1/7 ukupne površine poda promatrane prostorije. Za odabir veličine prozora bit će važna orijentacija prostorije, tj. na koju je stranu svijeta okrenuta. Isto tako, bitna je i sama namjena prostorije pa je preporuka za dnevne sadržaje – boravak, blagovaonicu, kao i dječju ili radnu sobu – da površina ostakljenja bude 20 – 25 % od ukupne površine prostorije.

Provjerom veličine ostakljenja na postojećem prozoru i kvadrature prostorije ustanovit će se je li zadovoljena potrebna količina osvijetljenosti. Ukoliko želimo unaprijediti svoj stambeni prostor i stvoriti ugodnu atmosferu doma, bit će potrebno učiniti neke preinake u potkrovlju. Kako to učiniti?

Ovisno o namjeni prostorije i dojmu koji želimo postići, ugradit ćemo veći krovni prozor na mjestu postojećeg ili nekoliko manjih prozora u nizu. Više prozora raspoređenih u ritmu konstrukcije krovišta jednoličnije će rasporediti svjetlost u prostoriji. Ritam je važan oblikovni element koji znači pravilnu izmjenu ili ponavljanje elemenata. Jednolični ritam u kojem svjetlost kroz prozor dolazi u prostor, igra ponavljanja parova prozora ili neka druga dinamika izmjene kojom će se naglasiti određene funkcionalne grupe u prostoru – ostaje na kreativcima.

Još više svjetla u potkrovlju 8

Položaj prozora jednako je važan. Niže postavljeni prozor u visini očiju pruža neometani pogled na okoliš, a vizure treba osigurati i u sjedećem i u stojećem položaju. Prozori ugrađeni u više zona po visini također su dobro rješenje. Donji prozori pružaju vizualni kontakt s eksterijerom, a visoko ugrađeni će osvijetliti prostor u dubinu.

Još više svjetla u potkrovlju 9

Mogućnosti oblikovanja interijera ugradbom različitih elemenata krovnog ostakljenja su velike. Osim krovnih prozora, različite pozicije ovjesa namijenjene za ugradbu nad različite visine parapetnog zida u potkrovlju, nude se i druga inovativna rješenja koja dovode više svjetlosti pod kosu krovnu kapu.