Drvo govori jezikom prirodnosti, topline i ugode. Plemeniti je organski materijal, jedinstven po svojoj boji i teksturi. Podne obloge od drveta su dugotrajne – uz uvjet da je podloga na koju se postavlja suha i zaštićena od vlage, materijal zdrav, bez crvotočina i nezaraslih kvrga, a količina vlage u drvu u ravnoteži s okolnim zrakom. Za što dulji vijek trajanja, drvene podove treba njegovati i održavati, a oni će uzvratiti svojom bezvremenom ljepotom.
Drvo koje se koristi za oblaganje podova može se prema tvrdoći svrstati u tri kategorije:

meko drvo – za jednostavniju izvedbu podova i podloge na koje se postavlja završna obloga poda – tzv. slijepi pod (bor, jela, smreka, ariš)

• tvrdo drvo – za kvalitetniju izvedbu podova od domaćih vrsta stabilnog drveta (hrast, parena bukva, jasen, javor, brijest)

plemenito drvo, egzote – za bogatu izvedbu podova od egzotičnih, iznimno tvrdih vrsta drveta (tikovina, wenge, mahagonij, palisander, padouk)

Običan daščani pod radi se od dasaka debljine 24 mm, širine do 18 cm i duljine do 4 m. Ova jeftinija vrsta podne obloge izvodi se kao završni sloj u manje opterećenim pomoćnim prostorima ili kao podloga za drugu, kvalitetniju vrstu poda. Daske se čavlima pribijaju za drvene grede ili gredice (tzv. blazinice) dimenzije 48/75 mm. U cilju postizanja zvučne zaštite gredice treba postaviti na neki elastični sloj koji sprečava prijenos udarnog zvuka – topota. Nakon postavljanja, površina poda se obrađuje i potom natapa lanenim uljem, premazuje bezbojnim lakom ili uljanim naličem.

Još o drvenim podovima 6

Po uzoru na daščani pod izrađuje se seljački pod od tvrđih vrsta drveta u prostorima gdje je cilj dobiti tradicionalni i rustikalni štih. Zanimljivo izgleda i u modernim interijerima gdje takav pod daje posebnu toplinu i ugođaj. Izvodi se od masivnog drveta veće dimenzije, širine do 20 cm, duljine do 240 cm daščicama debljine 14 ili 21 mm. Površina drveta može se dodatno četkati kako bi se istaknula struktura drveta. Neobrađene daščice mogu se nakon postave završno lakirati ili uljiti, a mogu se ugraditi i tvornički obrađene nijansirane daščice.

Brodski pod ili „lamperija“ način je oblaganja podova, ali i zidova i stropova drvetom. Koriste se daščice širine do 14 cm, dužine 2 – 4 m u debljini 18, 24 ili 28 mm. Podovi se oblažu tvrđim vrstama drveta (hrast, bor), a zid, strop i podgled kosog krova mekšim – poput jele. Daščice se u uzdužnom smjeru spajaju na pero i utor. Podloga za postavu su drvene gredice ili blazinice dimenzije 48/75 mm u koje se zabijaju čavlima preko utora (da se ne vide čavli). Gotova površina ima reške koje dopuštaju rad drveta. Iz istog je razloga potrebno ostaviti odmak od zida 1,5 cm. Pod se završno brusi i obrađuje lakom ili voskom.

Još o drvenim podovima 7

Parketni pod radi se od domaćih tvrđih i egzotičnih vrsta drveta. Izrađuje se u obliku klasičnog masivnog parketa, mozaik i lamel-parketa ili višeslojnog parketa (dvoslojni i troslojni). Postavlja se na suhu, zaglađenu i impregniranu podlogu lijepljenjem. Može biti tvornički obrađen ili se nakon postave brusi, kita drvenom prašinom, fino brusi i lakira ili ulji.

Drveni deck namijenjen je oblaganju podova u vanjskom prostoru. Koriste se tvrđe vrste domaćeg stabilnog drveta, egzote ili termo-drvo koje se dodatno termički obrađuje da bi se dobila veća stabilnost, postojanost na vlagu i promjene temperature te otpornost na truljenje, crvotočine i gljivice.

Još o drvenim podovima 8
Još o drvenim podovima 9
Još o drvenim podovima 10
Još o drvenim podovima 11
Još o drvenim podovima 12
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_003
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_005
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_004
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_002
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_001
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_003
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_005
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_004
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_002
potkrovlje.hr_drveni-pod_novo_001
previous arrow
next arrow