Jorge Ferrari Hardoy (1914. – 1977.) poznati je argentinski dizajner koji je osmislio jednu od najpopularnijih i najimitiranijih stolica u suvremenoj povijesti namještaja – leptir stolicu. Hardoy je 1939. godine diplomirao arhitekturu na Sveučilištu u Buenos Airesu, a godinu dana živio je u Parizu gdje je radio s poznatim dizajnerom Le Corbusierom na svojim nikad realiziranim urbanim planovima za Buenos Aires.
Hardoy je leptir stolicu dizajnirao u Buenos Airesu 1938. godine zajedno s Antoniom Bonetom i Juanom Kurchanom, koji su također bili asistenti u Le Corbusierovom pariškome ateljeu gdje su se i upoznali. Poznata leptir stolica isprva se zvala BKF stolica, prema inicijalima trojice dizajnera (Bonet – Kurchan – Ferrari), no Hardoy je kasnije dobio prvenstvo autorskog djela te preimenuje stolac u Hardoy.
Jorge Ferrari Hardoy i legendarna leptir stolica 6
Leptir stolica moderna je verzija drvene presavijene Paragon stolice koja je bila popularna u Europi na prijelazu stoljeća. Stolica se sastoji od presavijenog tankog okvira, napravljenog od cjevastih čeličnih šipki, i velikog smeđeg kožnog platna remenima učvršćenog za najviše točke okvira, a izrazito podsjeća na prijenosne sklopive stolce koje i danas često koristimo. Njen jednostavan dizajn zaradio je neočekivanu popularnost i pažnju javnosti te je postala jedna od kultnih stolica u svjetskoj povijesti dizajna namještaja.
Sigurno bi se savršeno uklopila i u vaše potkrovlje, zar ne?
Jorge Ferrari Hardoy i legendarna leptir stolica 7