Iz mračnog tavana na vrhu stambene zgrade nastao je ovaj iznimno svijetao i atraktivan dom. Sam prostor ima dobre mogućnosti uređenja – nadozid je dovoljno visok pa je tlocrt iskoristiv u cijeloj svojoj površini, a istovremeno je moguća ugradnja krovnih prozora koji pružaju dobre vizure i u sjedećem položaju, dok strm nagib dvostrešnog krova prostoru daje dobre proporcije i otvara ga u visinu.
121219 01 XXL 1024x682 1

Stambeni sadržaji – dnevni boravak i blagovaonica s kuhinjom – smješteni su u nizu, koristeći dobru orijentaciju i povoljne učinke insolacije te dobivaju sunčanu svjetlost tijekom cijelog dana. Prostore odjeljuje gracilna bravarska ostakljena stijena koja omogućuje vizualni kontakt i daje dojam prostornosti, a zatvaranjem, prema potrebi, izolira ove dvije prostorije od neželjenih mirisa i zvukova.

Rimska sjenila prirodne teksture na prozorima s unutarnje strane omekšavaju linije prigušujući i raspršujući svjetlost.

Dnevni boravak čini grupa za sjedenje s laganim naslonjačima (kožna presvlaka ovješena na savijenu čeličnu konstrukciju nogara) pod kosinom krova. U fokusu je otvoreni kamin dizajniran kao niski položeni okvir s proširenjem za ložište i dijelom ispunjenim cjepanicama – toplina drva kao prirodnog materijala i element vatre prostoru daju posebno ugodnu atmosferu. Dimnjak je zatvoren u vertikalnom bloku, a gornja ploha police atraktivno je mjesto za skulpture i ambijentalno rasvjetno tijelo.

121225 01 XXL 1024x682 1

Niz od triju prozora, u ritmu rogova krovne konstrukcije, propušta obilje prirodnog svjetla u svaku prostoriju i potpuno se prožima sa zelenilom okoliša. Kvaliteta svjetla mijenja se tijekom dana. Rimska sjenila prirodne teksture na prozorima s unutarnje strane omekšavaju linije prigušujući i raspršujući svjetlost. Ručnim pomicanjem sjenilo se zaustavlja u željenom položaju propuštajući potrebnu količinu sunčanih zraka. Noćni mir osigurava vanjska roleta antracit boje aluminija.

121230 02 XXL 1024x768 1

Blagovaonica okupana svjetlošću važno je mjesto okupljanja obitelji. Rustikalni drveni stol i klupe od masivnog drva, jednostavnog dizajna i lazurirani u tamnu boju, snažno djeluju u bjelini ostalih dijelova interijera. Kuhinja je dio istog prostora i smjestila se na središnjem dijelu potkrovlja veće visine. Mobilni element s radnom plohom pruža se prema blagovaonici i omogućuje stalnu komunikaciju i druženje tijekom pripreme jela.

121216 01 XXL 1024x682 1

Osnovni je dojam prostora jednostavnost: zidovi i unutarnje obloge krovišta glatke površine i grublja žbuka oko kamina ličeni u bijelo, okviri krovnih prozora te daščani pod dnevnog boravka s visokim drvenim soklom lakirani bijelom bojom, kuhinjski elementi, pod blagovaonice i kuhinje u keramičkim pločicama u boji bijele kave, velikog formata i teksture prirodnog vapnenca, kao i sjenila na prozorima čine potpuno pročišćenu podlogu za rustikalne elemente namještaja i dekora. Skala tonova od bijele do boje cappuccina u kontrastu je s etnoštihom biranih komada u prirodnim materijalima – od kože i drva do tekstila i tepiha. Ovakav prostor pročišćen od bilo kakvog viška elemenata kojima smo skloni zatrpati svoj dom odiše osobnošću članova obitelji koji su oblikovali dom po svojoj mjeri.