Ideje za uređenje interijera najčešće diktiraju arhitekti, modni trendovi i sam vlasnik stana, no bitno je razlikovati preporuke od zlatnih pravila
Postoji cijeli niz osnovnih pravila za uređenje prostora i nemojte ih olako odbaciti. Pravilo da ne smijete rušiti i preuređivati nosivi zid u prostoriji jedno je od ključnih. Kupnja neodgovarajućeg namještaja, materijala loše kvalitete ili iritantna kombinacija boja dugoročno mogu loše utjecati na vaše raspoloženje i biti razlog vašeg nezadovoljstva. Stoga, ne eksperimentirajte previše kako ne biste morali ispravljati pogreške i ponovo preuređivati stan.

Pravilnim rasporedom izvora rasvjete možete podijeliti zajednički prostor na manje cjeline ili dodatno naglasiti veličinu sobe.

Funkcionalnost na prvome mjestu

Jedno od zlatnih pravila jest započeti uređenje interijera modeliranjem. Na kompjutoru ili na papiru skicirajte kako bi mogao ili kako biste željeli da izgleda vaš prostor. Kombinirajte, isprobavajte veličine, materijale, boje i teksture. Na taj ćete se način puno lakše vizualno orijentirati i brže ćete uočiti nespojive elemente. Modni su trendovi uvijek zanimljivi, ali na prvome mjestu uvijek neka vam bude funkcionalnost. Imajte na umu kako ćete svaki dan boraviti u tom prostoru pa nije dobro da se svakodnevno uzrujavate zbog prevelike komode ili premalog ormara. Svjetlo je, također, bitno tijekom preuređenja. Pravilnim rasporedom svih izvora svjetlosti možete podijeliti zajednički prostor na manje cjeline ili dodatno naglasiti veličinu sobe.

Interijer: Savjete možete ignorirati, ali ne i pravila 7

Pravilno izbjegavanje pravila ?

Osim preporuka i savjeta dizajnera, neka se pravila mogu izbjeći, što ostavlja više mjesta za osobnu kreativnost i maštu. Dodajte element iznenađenja u svoj prostor. Velika fotografija na zidu, egzotične biljke, originalan sat slobodno uklopite u prostorije svog doma. Praktičnost i udobnost su prioritet, ali nitko vam ne može priječiti da u određeni stil uklopite pokoji originalan komad unutarnjeg dekora koji je samo vama drag i u prostor unesete malo svoje osobnosti. I skupocjena vaza naći će svoje mjesto gdje će je svi zamijetiti, a bit će sigurna od loma.

Interijer: Savjete možete ignorirati, ali ne i pravila 8
Pravilo da mali prostor treba ispuniti svijetlim bojama treba poštovati, no katkada izbjegavanjem ovog pravila možete postići pun pogodak. Odabirom tamnijih boja vizualno će nestati granice sobe i prostor će izgledati veći. Strop, „peti zid“ sobe, ne mora uvijek biti bijele boje. Uklopite njegovu boju u cijelu sliku sobe; može to biti neka tamnija nijansa ili interesantan uzorak. Viseća svjetiljka tradicionalno se koristi kao centralni izvor svjetlosti, ali možete eksperimentirati pa drugačije postaviti rasvjetu, primjerice, koristeći stropne ili zidne svjetiljke, a poseban, ambijentalan ugođaj uvijek možete postići pomoću stolnih i podnih svjetiljki.
Interijer: Savjete možete ignorirati, ali ne i pravila 9

Komfor stanovanja

Karakterne kosine i niše potkrovlja kamuflirajte ili iskoristite za vizualnu podjelu velikog prostora na manje komforne zone odmora, dnevnog boravka ili blagovaonice, gdje je sve ujedinjeno, ali gdje ćete ipak dobiti svoju intimu i toplinu. Poseban šarm svom prostoru dat ćete ako u praznu udubinu vješto smjestite kauč ili fotelju za još veći komfor stanovanja.

Udobno i ugodno

Kosine krova i niše u pregradnim zidovima specifičnost su svakog potkrovlja i unose dinamiku u prostor. Iskoristite ih za vizualnu podjelu velikog prostora na manje, namjenske zone – za odmor, za rad, kao dnevni boravak ili blagovaonicu – sve će i dalje biti u jednom prostoru, ali vizualno odijeljeno na male, intimne i tople kutke. Poseban šarm svom prostoru dat ćete ako u praznu udubinu u zidu vješto smjestite udoban kauč ili fotelju, čime ćete dobiti mali intimni kutak za odmor, ali i više slobodnog prostora u ostatku sobe. Budite praktični u planiranju, kreativni u dekoriranju, birajte udoban namještaj za sjedenje i odmor i sigurno ćete se osjećati ugodno u svom prostoru.