VELUX INTEGRA® označava sustav automatskog upravljanja krovnim prozorima, sjenilima i roletama. Dodirom na zaslon panela za daljinsko upravljanje moguće je otvarati i zatvarati prozore te pomicati sjenila. Automatska funkcija kratkog otvaranja prozora s ciljem provjetravanja prostora nekoliko puta na dan pogotovo je poželjna kad se prozori nalaze u gornjoj zoni krovišta i nisu nadohvat ruke, a daju prirodno svjetlo duboko u prostor. Uz dovođenje svježeg zraka za zdravu i ugodnu klimu unutarnjeg prostora, mogućnost zasjenjivanja i zaštite od prekomjernog osunčavanja dodatno štedi rashladnu energiju, a time i smanjuje režijske troškove.
Inteligentni krovni prozori – kakvi su i što sve mogu 8

Automatizacija upravljanja moguća je na svim tipovima prozora, s okvirom u drvetu (GGL INTEGRA®) ili poliuretanskoj verziji (GGU INTEGRA®), a osim modularnih tvorničkih dimenzija birati se može i vrsta stakla – dvostruka ili trostruka termoizolacijska stakla, prema potrebi, i s povećanom zaštitom od buke, toplinskom ili mehaničkom zaštitom.

Senzor za kišu već s prvim kapima kiše automatski zatvara otvorene prozore te štiti prostor i sprečava štetu.

Programiranje

Uz osam tvornički pripremljenih programa s jednostavnim funkcijama poput otvaranja i zatvaranja prozora, spuštanja roleta za čvrst san i podizanja u jutarnjim satima za polagano buđenje, sustav nudi i napredne vremenski i prostorno programirane funkcije, kao i stvaranje osobnih programa u skladu s individualnim potrebama korisnika.

Inteligentni krovni prozori – kakvi su i što sve mogu 9

Tako, na primjer, senzor za kišu već s prvim kapima kiše automatski zatvara otvorene prozore te štiti prostor i sprečava štetu. Jedan od tvornički pripremljenih programa naziva „Na odmoru“ otvara i zatvara prozore dok stanari nisu u stanu, kako bi se izvana stvorio dojam da netko redovito boravi u stanu.

Inteligentni krovni prozori – kakvi su i što sve mogu 10

Položaj prozora i sjenila može se u svakom trenutku provjeriti na zaslonu upravljačkog panela. Krovni prozori opremljeni setom za elektrifikaciju mogu se otvoriti i ručno, što će biti registrirano na panelu. Doseg panela unutar zgrade ovisi o konstrukciji građevine, a prosječno iznosi 20 metara, što je dovoljno za većinu stambenih prostora. Izbornik VELUX INTEGRA® softwarea dostupan je i na hrvatskome jeziku.

Prozore i sjenila moguće je povezati u grupe te svaku grupu programirati u skladu s potrebama korisnika. Set za elektrifikaciju sadrži kontrolnu jedinicu s daljinskim upravljačem te elektromotor za upravljanje jednim prozorom i jednim unutarnjim ili vanjskim sjenilom ili roletom. Na jednu kontrolnu jedinicu moguće je ugraditi do pet različitih električnih proizvoda. Pomoću jednog upravljačkog panela može biti povezano i do 200 proizvoda.

Kako nadograditi postojeće krovne prozore?

Za naknadnu elektrifikaciju već ugrađenih prozora, starije ili novije generacije, VELUX nudi solarno napajanje bez potrebe ugradnje dodatnog ožičenja. Set s elektromotorom na solarno napajanje sadrži akumulator, solarnu ćeliju, senzor za kišu, pribor za ugradnju i upravljački panel.

Inteligentni krovni prozori – kakvi su i što sve mogu 11