Suvremena kupaonica postala je važan intimni dio stambenog prostora posvećen čuvanju zdravlja, njezi, ljepoti i opuštanju. Kult čistoće tijela povezan je s tjelesnim i duhovnim odmorom. Jutarnji rituali kojima počinjemo radni dan ili večernje oslobađanje napetosti donose užitak i zadovoljstvo. Od velike je važnosti pažljivo planirati sve sadržaje koje kupaonica treba objediniti. Potom ih organizirati u kvalitetan funkcionalni raspored. Onda dodati faktor doživljaja i nedostatke prostora pod kosim krovom pretvoriti u prednost i atrakciju. Potom odabrati sve sanitarne uređaje, grijaća tijela i umjetnu rasvjetu. I pripremiti instalacije u kupaonici potkrovlja.
Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 6

Kupaonica u potkrovlju ima veliku prednost. Krovna ploha otvorit će se na željenom mjestu, a kombinacija krovnih prozora dovesti toliko potrebno prirodno svjetlo nad lijepo oblikovanu ležeću kadu ili par umivaonika. Ali što sve trebamo smjestiti i na kojoj površini? Koja su nam ograničenja? Na koje vertikale spojiti instalacije u kupaonici? Volimo li kadu ili tuš? Imamo li mjesta za oboje? Jedan ili dva umivaonika? Bide ili ne? Gdje je smješten kombi-bojler za grijanje čitavog stana i zagrijavanje tople vode? Kojim redoslijedom treba izvoditi instalacije? Sve su to pitanja za koja treba konzultirati stručnu pomoć. Ali krenimo redom.

Instalacije vodovoda i odvodnje u kupaonici potkrovlja trebaju biti što kraće. Ograničenje čini vertikala odvodnje niže etaže na koju potkrovna instalacija treba biti spojena. To se prije svega odnosi na wc školjku pa se preporučuje najkraćim putem spojiti je u padu prema vertikali. Ugradbeni vodokotlić s dvokoličinskom tipkom za ispiranje postao je standard. Može se ugraditi i na nižem dijelu potkrovlja – visine 120 cm. Instalacije odvodnje umivaonika, kade, tuša, bidea i perilice rublja manjeg su profila i mogu se voditi u slojevima poda iznad nosive konstrukcije. Isto je i s instalacijom dovoda vode. Cijevi hladne vode dolaze do vodokotlića, perilice i bojlera. Za priključak umivaonika, kade, tuš-kade i bidea treba biti pripremljena instalacija tople i hladne vode. Pozicije izvoda su standardne, ali za specifične sanitarne uređaje treba uzeti tehnički list i priključke pripremiti prema uputama proizvođača opreme.

Instalacija grijanja i potrošne tople vode u kupaonici ovisi o ogrjevnom mediju i načinu zagrijavanja čitavog stambenog prostora. Centralno etažno grijanje s razvodom radijatora i priprema tople vode preko kondenzacijskog kotla energetski je učinkovito rješenje. Ukoliko je bojler smješten u kupaonici, treba osigurati priključak hladne vode, plina, struje i dimovodnu cijev ili otpadne plinove odvesti vertikalno kroz krov (fasadni bojler). Cijevni razvod grijanja majstori će gušće „prošarati“ u slojevima poda da se u zimskom periodu dobije ugodnost podnog grijanja. Praktičan je i kupaonski registar – radijator za sušenje ručnika. 

Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 7

Instalacija ventilacije u kupaonici u kojoj je wc može izgledati nepotrebna ukoliko postoji prirodni način prozračivanja – otvaranjem krovnog prozora. No ventilator koji se ugrađuje iznad wc školjke i spojen je na instalaciju rasvjete s tajmerom najbrže će izvesti neugodne mirise pa ga nije loše planirati.

Električne instalacije u kupaonici ne vole vodu i vodenu paru pa se prilikom izvedbe treba pridržavati propisa koji štite od električnog udara. Sva priključna mjesta moraju biti uzemljena. Prekidači se ugrađuju s vanjske strane zida uz vrata.  Pripremiti treba izvode za glavnu i pomoćnu rasvjetu s vodonepropusnom armaturom, utičnice s poklopcem za perilicu i sušilicu, za sušilo i brijaći aparat u sklopu ormarića s ogledalom ili na potrebnoj udaljenosti od umivaonika te izvod za bojler. Ako grijanje kupaonice nije u sustavu etažnog grijanja, dobro je rješenje ugraditi mrežicu podnog grijanja na struju i željenu temperaturu podešavati termostatom. U jesen i proljeće dok radijatori ne griju, temperiranje kupaonice dobro će doći. Isto tako, ugraditi se može kupaonski radijator za sušenje ručnika za koji treba osigurati samo utičnicu.

Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 8
Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 9
Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 10
Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 11
Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 12
Instalacije u kupaonici potkrovlja – Kako ih planirati i izvesti 13
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_003
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_004
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_006
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_005
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_002
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_001
previous arrow
next arrow
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_003
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_004
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_006
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_005
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_002
potkrovlje.hr_instalacije_u_kupaonici_001
previous arrow
next arrow