Novoizgrađena obiteljska kuća s dvjema stambenim jedinicama, koju potpisuje arhitekt Pecotić, smjestila se u Šestinama, na podsljemenskoj padini nedaleko od pitoreskne šestinske crkve.

Naglašena funkcionalnost i povezanost unutrašnjosti s okolišem

Zadatak je bio osigurati dva izdvojena stana visokog komfora, za roditelje i mladu obitelj, i pritom se uklopiti u nekadašnju tipičnu gradnju šestinskih obiteljskih kuća manjeg formata sa strmim dvostrešnim krovom. Osim na zadovoljenje funkcionalnih potreba suvremenog stanovanja, naglasak je stavljen i na povezivanje unutarnjeg prostora s okolišem otvaranjem povoljnih vizura te fizički kontakt s vanjskim prostorom.
Impresivni stanovi pod jednim krovom obiteljske kuće 9

Obiteljska kuća prati strmi teren, manji volumeni nalik tradicionalnoj gradnji, završne obloge pročelja u fasadnoj opeci, oblikovani dvostrešnim krovom, nižu se jedan iza drugoga i završavaju modernim aneksom, u žbuci s ravnim krovom. Denivelacija poda prizemlja prilagođena terenu omogućila je da svaki stan ima izlaz na svoju vrtnu terasu. Na zabatnom pročelju ističu se velike stijene s panoramskim pogledom na Sljeme i Kulmerovu padinu pa ne postoji granica između unutrašnjosti i prirode.

Decentan odabir boja i materijala nenametljiva je podloga biranim komadima vrijednog starog namještaja koji ponavljaju priču odmjerenog spoja modernog i tradicionalnog.​

Glavna obilježja interijera

Unutarnji prostor razigran je u povezivanju svojih sadržaja i prožimanju s okolišem. Dnevni prostori u funkcionalnom su slijedu, od kuhinje preko blagovaonice do dnevnog boravka i vanjske terase, a prekida ih samo interno stubište koje spaja različite nivoe.

Impresivni stanovi pod jednim krovom obiteljske kuće 10

Dnevni boravak pod kosim krovom

Visoki nadozid i strmi kosi krov na dvije vode iznad dnevnog boravka drugog stana perforirani su horizontalno položenim otklopnim i dvama krovnim prozorima u zanimljivoj kompoziciji – na obje strane bočnih pročelja, čime se i na višim etažama „prisvaja“ okoliš. Dnevni boravak dobiva dodatno svjetlo preko trokutastih prozora na zabatnom zidu, uz kosinu nižeg krova.

Impresivni stanovi pod jednim krovom obiteljske kuće 11

Bijele plohe zidova i podgleda krovišta, okviri prozora i sokl smiruju dinamično oblikovane elemente interijera, hrastov parketni pod i stube koje povezuju prostorije daju topao ugođaj drva, lijepa tekstura prirodnog kamena travertina, koja se provlači kroz cijeli interijer, ovdje je uokvirila kamin. Ovako decentan odabir boja i materijala nenametljiva je podloga biranim komadima vrijednog starog namještaja koji ponavljaju priču odmjerenog spoja modernog i tradicionalnog.

Impresivni stanovi pod jednim krovom obiteljske kuće 12

Kupaonica u potkrovlju

U tonovima od bijele do bež boje, kupaonica odaje dojam jednostavnosti i čistoće, a dva krovna prozora s okvirima u bijelom poliuretanu propuštaju prirodno svjetlo u količini znatno većoj od higijenskog minimuma.
Impresivni stanovi pod jednim krovom obiteljske kuće 13