Ulična umjetnost odavno je srušila granice pa je itekako cijenjena tzv. grafiti art koja je došla ravno s ulica velikih gradova. U početku izraz bunta, ubrzo je prerasla u vješto oslikavanje zapuštenih i nastanjenih zgrada. Također postoje i kvartovi u kojima grafiteri mogu oslikavati do mile volje pa često od neatraktivnog kvarta naprave it mjesto.

Grafiti, strip, ilustracije i šare na zidovima 6

S ulica na zidove naših stanova

Vesele, snažne, velike slike, simpatične igre boja i tipografije s ulica preselile su u galerije, ali i u naše domove, na odjeću i predmete koje svakodnevno koristimo. Umjesto obojenih zidova ili tapeta, velikih slika ili postera možete na zid aplicirati grafit. Koji, ovisi samo o vama i vašem ukusu. No na tržištu postoje keramičke pločice i namještaj oslikan grafitima, no najčešće su ukras zidova.

Grafiti, strip, ilustracije i šare na zidovima 7

Grafiti na zidovima

Prvo morate, naravno, odabrati grafit, a baš za svaku prostoriju možete naći odgovarajući. Zid blagovaonica oživjet će s veselim grafitom na zidu, kao i dnevna soba. Dječja ili soba tinejdžera mjesto je koje će grafiti stvarno učiniti fenomenalnim prostorom. No nisu to jedine prostorije za ukrašavanje. Grafiti su ušli i u kupaonice i urede jer malo tko može odoljeti veselju koje pogled na njih pruža. No pazite na odabir i način na koji ćete grafit aplicirati.

Grafiti, strip, ilustracije i šare na zidovima 8

Možete i sami

Možete sami nacrtati svoj grafit ako ste vješti s bočicama boje u spreju, možete koristiti šablone ili nacrtati mural, staviti ga na platno, ispisati najdraže misli. Zgodno je poigrati se kontrastom bijelih zidova i grafita čime se pojačava efekt umjetnine. Tako će na primjer bijela blagovaonica s bijelim stolom i sjedalicama živnuti, ali i dalje ostati elegantna imate li grafit na zidu.

Gotovo je nevjerojatno koliko bilo koji zid ili potkrovlje može promijeniti izgled nabolje s grafitima pa zato svakako razmislite i pri (pre)uređenju iskoristite ove ideje koje su uvijek popularne i moderne. Zato je poziv mnogih dizajnera unutrašnjeg uređenja da vandalizirate svoj dom itekako in. Umjetnici poput Banksyja pokazali su da grafiti jesu umjetnost koja je na cijeni i koja je važan umjetnički izražaj, a često daju i jaku poruku.

Grafiti, strip, ilustracije i šare na zidovima 9