Proljeće nas veseli svojom toplinom i oduševljava tek probuđenom prirodom. Sve oko nas cvjeta, miriše i ispunjava nas posebnom energijom. Osjetite ovo buđenje prirode, budite dio nje i stvorite zeleni kutak u svome domu. Posadite barem jednu biljčicu i ona će postati predmet vašeg ponosa, a vrijeme provedeno u njenom održavanju i njezi vaša najbolja zanimacija u nadolazećoj toploj sezoni.

ZELENA IDILA

Gradsko vrtlarstvo 8

Možete posaditi sve što vam izgleda lijepo i što vas veseli. Ako imate slobodnog mjesta u blizini prozora u svojem stambenom potkrovlju ili još bolje terasu, onda vaša želja da imate vlastitu zelenu oazu ima velike šanse da se i ostvari. Visoke, razgranate biljke, male tegle s ljetnicama za balkonsku ogradu ili začinske biljke – svaka biljka može naći svoje mjesto u vašem domu. Ako živite u stambenom prostoru u potkrovlju, ne morate se brinuti o tome hoće li vaše biljke imati dovoljnu količinu svjetlosti koja im je potrebna za razvoj i rast jer kroz krovne prozore u unutrašnjost prostora prolazi više svjetlosti i zadržava se dulji dio dana nego kroz zidne prozore.

Gradsko vrtlarstvo 9

JEDNOSTAVNOST KOJA ODUŠEVLJAVA

Kada poželite nešto posaditi, za to vam neće biti potrebno previše vremena, a ne iziskuje ni puno ulaganja. Potrebno vam je nekoliko cvjetnih teglica, odgovarajuća količina zemlje, mala lopatica i, naravno, biljke koje ćete posaditi u svoju vrtnu gredicu. Mogli biste nabaviti i neku zgodnu kanticu za zalijevanje i zaštitne rukavice koje ćete koristiti i dok njegujete svoje biljke.

Gradsko vrtlarstvo 10

KADA TREBA NEKI SVJEŽI ZAČIN

Ako volite kuhati, onda znate i cijenite vrijednost svježeg bilja i začina. A ako nemate vremena stalno odlaziti u trgovinu i kupovati svježe mirodije, za vas je najbolja opcija da sami napravite svoju začinsku gredicu u kuhinji, na balkonu ili terasi. Nemojte se bojati i slobodno eksperimentirajte. Bosiljak, majčina dušica, origano, ružmarin i peršin najčešće su korišteni začini koje s lakoćom možete uzgajati i vi. Posadite svoje začine u posebne teglice ili u zajedničku pravokutnu i duguljastu posudu – lako će se uklopiti među ostale biljke i u vaš zeleni ambijent.

Gradsko vrtlarstvo 11