Ideja o dovođenju još više svjetla u stambeno potkrovlje potaknula je kreiranje dodatnih ostakljenih elemenata koji se kombiniraju s krovnim prozorima. Otvaranje krovne plohe prema eksterijeru briše granicu između unutarnjeg i vanjskog prostora. Uspoređujući s potkrovljem koje je ostakljeno tek krovnim prozorima, ovakav prostor djeluje prozračno i prostranije nego što uistinu jest. Prizore iz okoliša kao da uvlačimo u interijer uživajući u zelenilu i nebeskom svodu.

Krovni elementi dodatni su fiksni prozori kojima povećavamo dnevnu svjetlost u potkrovlju. Ugrađuju se u kosu krovnu plohu ispod krovnog prozora, u potkrovljima bez parapetnog zida – gdje kosi krov seže do poda ili je parapet vrlo nizak.     

Povećanjem ostakljene površine u kosini krova veći je dotok svjetlosti koji pozitivno utječe na raspoloženje. Prirodno svjetlo prodire u prostor u kontinuiranoj traci, koja se u ravnini krova spušta gotovo do poda. Otvaranjem krova u donjoj zoni nisko postavljenim prozorima omogućili smo lijep pogled – ne samo stojeći u prostoriji ili sjedeći u svom omiljenom naslonjaču već i lješkareći na sofi ili u krevetu. Nisko ostakljenje otvorilo je krovnu plohu na dijelu male visine prostora koji često nije iskoristiv za postavu namještaja pa ovako atraktivne vizure na okoliš postaju fokus u interijeru.     

Fiksno ostakljenje ispod krovnog prozora 9

Fiksni donji krovni elementi kompatibilni su s krovnim prozorima      

U ponudi su krovni elementi širine 78 cm, 94,2 cm, 114 cm i 134 cm za šire krovne prozore prilagođene različitom rasteru drvenih rogova krovišta. Svi elementi duljine su 92 cm, što je povoljna dimenzija za parapetnu zonu. Krovni prozor sa svojim donjim nastavkom dobiva zajednički vanjski opšav koji osigurava vodonepropusne spojeve. Pažljivim održavanjem opšava prema uputama proizvođača, jesenskim čišćenjem lišća i uklanjanjem snijega sa stakla produžuje se vijek trajanja prozora.

Fiksno ostakljenje ispod krovnog prozora 10

Obrada površina drvenog dijela fiksnog prozora usklađena je s obradom krovnog prozora Prirodno drvo, drvo lazurirano u bijelu boju ili plastificirano u bijeli poliuretan izbor je obrade drvenog dijela prozorskog okvira koji će se prilagoditi svakom interijeru i zadovoljiti svaki ukus.

Prozorski okvir u natur drvetu zaštićenom bezbojnim mat-lakom na bazi vode otkriva ljepotu godova nordijskog bora. Namijenjen je interijerima u kojima drvo kao oblikovni element ima značajnu ulogu.

Fiksno ostakljenje ispod krovnog prozora 11

Bijelo lazurirani okviri prozora kroz svoj premaz otkrivaju finu teksturu godova. Bijeli mat-lak na vodenoj bazi štiti i omogućuje disanje drveta. Dobro se uklapa u moderne, svijetle i prozračne interijere. Bjelina okvira reflektira sunčeve zrake ispunjavajući prostor još većom količinom prirodnog svjetla.       

Fiksno ostakljenje ispod krovnog prozora 12

Drveni prozor plastificiran u bijeli poliuretan otporan je na vlagu i ne zahtijeva naknadno održavanje. Dovoljno je tek obrisati okvir i krilo mekom vlažnom krpom. Najpogodniji je za sve prostore povećane vlažnosti, kao što su kuhinje i kupaonice.

Fiksno ostakljenje ispod krovnog prozora 13

Zaštita od prekomjernog osunčanja         

Fiksni donji element, kao i krovni prozor potrebno je zaštititi od neugodnog pregrijavanja kako bi osigurali ugodnu i zdravu unutarnju klimu. Za sprječavanje prodora toplinskog zračenja prije nego sunčeve zrake udare o staklenu površinu, preporuka je ugraditi vanjsku tendu – mrežastu crnu tkaninu s 14 % propusnosti svjetla. Unutarnja sjenila mogu se kombinirati s vanjskom tendom ili ugraditi samostalno. Ovisno o izboru tkanine i njenoj svjetlopropusnosti, sjenila će zamračiti ili lagano zasjeniti prostor.

Fiksno ostakljenje ispod krovnog prozora 14