Promišljeno organizirana i opremljena kuhinja, bez obzira na to koliko je velika, olakšava rad i štedi vrijeme. Otkrivamo kako je najbolje planirati kuhinjski prostor s naglaskom na funkcionalnost i praktičnost.

U organizaciji kuhinje potrebno je slijediti logičan proces pripreme hrane – od nabave, pohrane, skladištenja, pranja, obrade i pripreme namirnica te kuhanja i posluživanja jela. Pažnju treba obratiti na radni trokut koji čine hladnjak, sudoper i štednjak. To je zona u kojoj napravimo najviše koraka tijekom pripreme jela pa ćemo povoljnim odnosom i rasporedom uštedjeti i vrijeme i energiju. Što je kuhinja prostranija, to su dulji putovi između pojedinih radnih mjesta. Radne plohe povezuju glavne točke kuhinje. Prostor između hladnjaka i sudopera koristi se za odlaganje namirnica prije pranja i obrade. U malim kuhinjama u tu će svrhu poslužiti ploha ocjeđivača u sklopu sudopera.

Kod kuhinja smještenih u potkrovlju može se iskoristiti prostor po visini ugradnjom visokih ormara i gornjih kuhinjskih elemenata ili otvorenih polica krojenih prema nagibu krova.

Radna ploha između sudopera i štednjaka glavna je zona rada za pripremu hrane prije termičke obrade. To je ujedno i tampon zona između vode i vatre te je uvijek dobro kada ona postoji u kuhinji. Prostor iza štednjaka namijenjen je posluživanju hrane, a to je i dodatno radno mjesto za kuharskog pomoćnika prilikom pripreme složenijih obroka.

Evo kako isplanirati savršenu kuhinju! 6

Ideja dobre organizacije je što više štedjeti korake, omogućiti neometan rad, povoljno držanje tijela i dovoljno slobode kretanja, izbjegavati rad u stojećem položaju kad god je to moguće, prilagoditi visinu radne plohe visini tijela, omogućiti dobru rasvjetu radnog mjesta i provjetravanje prostora.

U prostoru kuhinje svoje mjesto moraju imati zalihe hrane smještene u hladnjaku, zamrzivaču, ugrađenom ormaru ili visokom modularnom izvlačnom elementu s policama, ako nije planirana ostava. U malim stambenim prostorima ovdje je moguće smjestiti pribor i sredstva za čišćenje. Ako je kuhinja u potkrovlju, može se iskoristiti prostor po visini ugradnjom visokih ormara i gornjih kuhinjskih elemenata ili otvorenih polica krojenih prema nagibu krova.

Evo kako isplanirati savršenu kuhinju! 7

Pripremanje jela ide jednim smjerom, a pospremanje nakon jela i pranje posuđa suprotnim. Kretnje su smanjene na minimum, a čišćenje i održavanje prostora olakšano ugradnjom prikladnih oblika i materijala. Dobar raspored elemenata olakšat će i ubrzati taj posao, a time osigurati i više slobodnog vremena.