Iza vrijeme velikih ljetnih vrućina možemo osigurati dobru unutarnju klimu i ugodnu atmosferu svoga doma u potkrovlju. Iako je najdjelotvornija zaštita krovnih prozora od ekstremnih temperatura ugradnja vanjskih naprava za zaštitu od sunca kao što su tende i rolete, postoji i drugo rješenje koje ima svoje specifične prednosti u odnosu na sva ostala sjenila.

Energetsko sjenilo za krovne prozore

Predstavljamo vam energetsko sjenilo za krovne prozore. Možda ste već o njemu razmišljali u zimskim mjesecima u kontekstu očuvanja toplinske energije. Kako ljeta često znaju biti varljiva s velikim oscilacijama na kućnom termometru, spas u vrućim danima donosi energetsko sjenilo navučeno preko ostakljene površine krovnog prozora. Spušteno sjenilo za prozor u potpunosti zamračuje prostoriju, osigurava dnevni odmor i miran noćni san. Zamračenje i privatnost koju pruža čini ga odličnim izborom za ugradnju u spavaće i dječje sobe, ali i druge prostorije za boravak u potkrovlju gdje želite sačuvati rashladnu energiju ljeti i stvoriti ugodnu klimu tijekom čitave godine. U radnim prostorima kontroliranje svjetla pomoću sjenila omogućuje nesmetani rad na kompjutoru, u dnevnom boravku sprječava odbljesak na TV ekranu i daje dovoljnu količinu svjetla za različite aktivnosti.

slika u potkrovlju

Kontrola svjetlosti i topline moguća je zahvaljujući fleksibilnom pozicioniranju i podešavanju sjenila za prozore. Djelomično ili potpuno zasjenjenje i propuštanje potrebne količine svjetla osigurava se jednostavnim pomicanjem sjenila. Svjetlonepropusna tkanina kliže po bočnim vodilicama i zaustavlja se u željenom položaju. Materijal nije pričvršćen za gornji niti za donji rub prozorskog okvira pa se zasjeniti može upravo onaj dio stakla gdje sunčeva zraka nesmiljeno „tuče“.

Materijal energetskog sjenila je dvostruko plisirana poliesterska tkanina koja u presjeku izgleda poput saća sa šesterokutnim uzdužnim šupljinama. Gusta tkanina je na vidljivim stranama bojena i dostupna u 12 različitih tonova. Standardno bijelo sjenilo odmah je dostupno, a birati se mogu živi tonovi žute, zelene i narančaste, voćni tonovi breskve, trešnje i maline ili neutralni – bež, smeđe, plave, sive i antracit. S unutarnje strane saća, tkanina je premazana aluminijskim premazom koji poboljšava izolacijska svojstva. Na gornjem i donjem rubu tkanine nalazi se lijepo dizajnirana ručka s utorom za pomicanje sjenila, izrađena od anodiziranog aluminija, kao i tanke vodilice po kojima sjenilo kliže.

Sjenilo za sunce se ugrađuje brzo i jednostavno po PICKKLICK® sistemu. Vodilice treba pričvrstiti na nosače pripremljene na svakom VELUX krovnom prozoru.

Način upravljanja sjenilom za zaštitu od sunca

Kako upravljati sjenilom za krovne prozore? Način upravljanja krovnim prozorom odabire se ovisno o položaju prozora u krovu i dohvatljivosti ručke za upravljanje pa razlikujemo ručno i automatsko upravljanje na električni ili solarni pogon.

Ručno upravljana sjenila ugrađuju se na krovne prozore nadohvat ruke. Pomicanjem ručke s utorom, sjenilo lako kliže po vodilici i zaustavlja u bilo kojem željenom položaju.

Prozor i ruka

Automatski upravljana sjenila namijenjena su ugradnji na krovne prozore van dohvata ruke i dio su VELUX INTEGRA® pametnog sustava. Sjenila se pomiču preko panela za daljinsko upravljanje s električnim ili solarnim napajanjem. Za elektro-napajanje potrebno je pripremiti elektroinstalaciju. Za solarno napajanje ožičenje nije potrebno jer se sustav spaja na bateriju koja se puni pomoću solarne energije. Nema bojazni da se sjenilo neće pokrenuti u dane bez sunca – baterija će se aktivirati do 600 puta i za oblačnog perioda.