potkrovlje.hr_ diy_eko_proizvodi_ciscenje_001
Savjeti

Ekološko čišćenje potkrovlja

Odlučili ste očistiti svoje potkrovlje od poda do stropa. No ne želite udisati sve te opasne kemikalije koje osim što vam štete, uništavaju i vaš namještaj. Umjesto da odete u najbližu trgovinu i ostavite ogromnu svotu novca na ekološka sredstva za čišćenje, upustite se u vlastiti projekt. Vaše će potkrovlje zablistati u novom sjaju, a da ga pritom nećete morati zračiti od neugodnih mirisa.

potkrovlje.hr_ diy_eko_proizvodi_ciscenje_002

Višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju

Zašto ne biste umjesto nekolicinom sredstava za čišćenje cijelo potkrovlje očistili samo jednim i to iz kućne radinosti? Trebaju vam samo soda bikarbona, alkoholni ocat i eterično ulje po izboru.

potkrovlje.hr_ diy_eko_proizvodi_ciscenje_003

U bocu sa štrcaljkom stavite dvije šalice vode i dvije šalice alkoholnog octa. Tome dodajte i žlicu eteričnog ulja, po želji promućkajte. Ovom tekućinom možete dezinficirati sve površine u vašem domu. Dodate li i sodu bikarbonu, dobit ćete gustu smjesu koja je izvrsna za čišćenje kuhinje i kupaonice. Osim što učinkovito čisti mrlje, ona uklanja i kamenac. Ako imate problema s tvrdokornim kamencem, natopite zahvaćena mjesta i pustite da djeluje nekoliko sati. Potom sve istrljajte žičanom spužvom, ali pritom pripazite na jačinu trljanja kako ne biste oštetili tretirano područje.

potkrovlje.hr_ diy_eko_proizvodi_ciscenje_004

Miris alkoholnog octa brzo će ispariti i iza njega će ostati prekrasan miris odabranog eteričnog ulja. Ako niste ljubitelji octa, slobodno ga zamijenite limunovim sokom koji će djelovati na sličan način.

potkrovlje.hr_ diy_eko_proizvodi_ciscenje_005

Sredstvo za čišćenje drvenih površina

Za čišćenje drvenih greda i ostalog drvenog namještaja u vašem potkrovlju, odaberite maslinovo ulje. Četvrtinu šalice ulja pomiješajte s nekoliko kapi jabučnog octa i time, bez straha od oštećivanja, možete tretirati sve drvene površine. Ocat će ukloniti sve nečistoće, a maslinovo će ulje osigurati vaše grede i namještaj od oštećivanja.

No Comments

    Leave a Reply