Odlučili ste očistiti svoje potkrovlje od poda do stropa. No ne želite udisati sve te opasne kemikalije koje osim što vam štete, uništavaju i vaš namještaj. Umjesto da odete u najbližu trgovinu i ostavite ogromnu svotu novca na ekološka sredstva za čišćenje, upustite se u vlastiti projekt. Vaše će potkrovlje zablistati u novom sjaju, a da ga pritom nećete morati zračiti od neugodnih mirisa.

Ekološko čišćenje potkrovlja 7

Višenamjensko sredstvo za čišćenje i dezinfekciju

Zašto ne biste umjesto nekolicinom sredstava za čišćenje cijelo potkrovlje očistili samo jednim i to iz kućne radinosti? Trebaju vam samo soda bikarbona, alkoholni ocat i eterično ulje po izboru.

Ekološko čišćenje potkrovlja 8

U bocu sa štrcaljkom stavite dvije šalice vode i dvije šalice alkoholnog octa. Tome dodajte i žlicu eteričnog ulja, po želji promućkajte. Ovom tekućinom možete dezinficirati sve površine u vašem domu. Dodate li i sodu bikarbonu, dobit ćete gustu smjesu koja je izvrsna za čišćenje kuhinje i kupaonice. Osim što učinkovito čisti mrlje, ona uklanja i kamenac. Ako imate problema s tvrdokornim kamencem, natopite zahvaćena mjesta i pustite da djeluje nekoliko sati. Potom sve istrljajte žičanom spužvom, ali pritom pripazite na jačinu trljanja kako ne biste oštetili tretirano područje.

Ekološko čišćenje potkrovlja 9

Miris alkoholnog octa brzo će ispariti i iza njega će ostati prekrasan miris odabranog eteričnog ulja. Ako niste ljubitelji octa, slobodno ga zamijenite limunovim sokom koji će djelovati na sličan način.

Ekološko čišćenje potkrovlja 10

Sredstvo za čišćenje drvenih površina

Za čišćenje drvenih greda i ostalog drvenog namještaja u vašem potkrovlju, odaberite maslinovo ulje. Četvrtinu šalice ulja pomiješajte s nekoliko kapi jabučnog octa i time, bez straha od oštećivanja, možete tretirati sve drvene površine. Ocat će ukloniti sve nečistoće, a maslinovo će ulje osigurati vaše grede i namještaj od oštećivanja.