Odlučili ste da vaše potkrovlje treba make over, ali se nikako ne možete odlučiti koji stil uređenja preferirate? Industrijski vam je malo prehladan, minimalističkom nedostaje karaktera, a skandinavski vam je ok, al’ već svi vaši prijatelji imaju stanove u tom stilu, treba vam nešto sasvim drugačije. Eklektični stil – mix nespojivog, različiti stilovi pomiješani uz hrpu karaktera i s jedinstvenim upečatljivim detaljima, rješenje je koje ste tražili. Slijedite naše upute i saznajte kako ga postići u vašem domu.

Miješanje stilova

Eklektičan stil 7

Ono što vam odmah upada u oči jest kako ta hrpa različitih stilova zapravo zajedno izgleda sasvim dobro, drugačije, ali harmonično. Kako postići takav dojam? Prije svega nemojte pretjerivati! Odaberite osnovni stil na koji ćete u slojevima dodavati ostale. Primjerice, ako je vaš dnevni boravak već sređen u industrijskom stilu, dodajte šarene jastučiće i pletenu dekicu na kauč, metalni stolić zamijenite plastičnim, stavite na njega šareni buket od suhog cvijeća i retro svjećnjak, a na zid objesite nekoliko slika u pop-art stilu, i dobili ste eklektični interijer. Nije teško, zar ne?

Bojite se boja?

Eklektičan stil 8

Ako ne volite boju u interijeru, ne brinite, eklektični stil ne moraju nužno obilježavati žarke boje, poigrajte se s neutralnim paletama, primjerice sivkastim ili zemljanim tonovima. Efekt će postići i mix različitih tekstura i materijala, od mramora i drveta do plastike i kože, ništa nije zabranjeno, a rezultat će biti očaravajući.

Za sve prostorije u domu

Eklektičan stil 9

Ne libite se isprobati eklektični stil u svim prostorijama u vašem potkrovlju. Ako mislite kako bi se odlično uklopio u vašu spavaću sobu, isprobajte ga i u hodniku, dječjoj sobi ili pak na terasi. Pobrinite se da se u svima pojavljuje jedna osnovna boja ili materijal kao osnovni element prepoznatljivosti koji bi cijeli dom povezao u harmoničnu cjelinu.