Prirodne biljke najljepša su dekoracija svakog stana. Bez obzira imate li nekolicinu teglica s cvijećem ili tegle s manjim stablima, postići ćete svježinu u prostoru. No posebnu čar vašem potkrovlju dat će imitacija egzotičnog vrta u zatvorenome.
Egzotika u dnevnom boravku 9
Uređenje interijera u stilu tropskog vrta sve je popularnije. To i ne čudi kada znamo da nas biljke u zatvorenim prostorima opuštaju i povezuju s prirodom. No kada se jednom odlučite za egzotični vrt u potkrovlju, ne valja pretjerivati. Velika količina biljaka i šarenih boja imat će suprotan učinak jer će preokupirati prostor što može djelovati uznemirujuće. Kao i u svemu, tako i u uređenju u ovome stilu treba pronaći mjeru koja će biti u skladu s veličinom prostora.
Egzotika u dnevnom boravku 10
Lisnata tropska stabla prekrasno će se uklopiti u interijer koji obiluje drvenim gredama. Kombinacijom bijelih zidova, smeđih nijansi drva i zelenog lišća stvorit ćete ugodnu atmosferu koja podsjeća na luksuzni resort. Ali pripazite da ove biljke stavite u prostoriju koja ne obiluje glomaznim namještajem. Naime, na taj ćete način nepotrebno zakrčiti prostor i velike će biljke u njemu biti samo smetnja.
Egzotika u dnevnom boravku 11
U dnevnim sobama u kojima imate police, odlično će izgledati kombinacija malih i velikih biljaka. Velike i lisnate biljke kao što je filodendron postavite na pod ili na niže police, a manje biljke poput kaktusa i orhideja postavite na povišenija mjesta. Time ćete postići dinamiku prostora i nećete ga vizualno zakrčiti.
Pri uređenju potkrovlja tropskim biljkama maksimalno iskoristite sve ono što vam takav prostor nudi. Stropne grede iskoristite za vješanje manjih biljaka koje će tako imati više svjetlosti i zraka. Na taj ćete način unijeti živost u prostor, a biljke vam mogu poslužiti kao zanimljiva dekoracija.
Egzotika u dnevnom boravku 12
Za sve početnike koji bi se okušali u uzgoju tropskog vrta u potkrovlju, a nisu se spremni u potpunosti posvetiti biljkama, preporučujemo klasično drvo života. Osim što će unijeti dašak egzotike u vaš stan, pružit će vašem prostoru prozračnost, a da pritom ne zauzima previše mjesta. Drvo života nije zahtjevno za održavanje jer ga je dovoljno zalijevati jednom tjedno, a u ljetnim mjesecima malo češće jer se zemlja brže suši.
Egzotika u dnevnom boravku 13