Kako uspješno zamijeniti staru organizacijsku strukturu donjogradskoga građanskoga stana i kreirati moderan i atraktivan prostor u skladu s potrebama suvremenog življenja pokazala nam je adaptacija dvoetažnog stana veličine 216 m², prema projektu arhitekta Srećka Merlea.
Nekadašnji koncept prema kojem se reprezentativne sobe smještaju na uličnu stranu, a kuhinja s blagovanjem, djevojačkom sobicom i kupaonicom na mirniju, dvorišnu stranu napušten je i zamijenjen otvorenim tlocrtom s jedinstvenim prostorom dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice.
Donja etaža stana danas je namijenjena ulazu i dnevnim sadržajima, gdje obitelj provodi svoje slobodno vrijeme, u čijem korpusu se nalazi prostor za slušanje glazbe, vizualno povezan, ali zvučno potpuno odvojen od boravka ostakljenom stijenom. Ovdje je i spavaći sklop roditeljske spavaonice, garderobe i kupaonice s izdvojenim WC-om te radna soba.

U ulaznom prostoru nalazi se jednokrako stubište koje povezuje nižu etažu stana s potkrovljem. Smjela bravarska konstrukcija konzolnih stuba s inkorporiranom rasvjetom ispod gazišne plohe od sigurnosnog stakla, transparentna staklena ograda i stubišna platforma gornje etaže sa staklenim podom na čeličnim nosačima ukazuju na opredijeljenost za oblikovanje modernog ambijenta. Tamnom bojom oličeni zid iz kojeg „izrastaju“ stube povećava ovaj uski i visoki prostor i čini kontrast bijelo ličenim zidovima, čelima stuba i svijetlom parketu od drva jasena. Zid završava prozorom u kružnom otvoru preko kojeg ulaz dobiva prirodnu svjetlost – posredno iz dječje sobe u potkrovlju.

Dojam neugodne kosine potpuno je anuliran ugradnjom dviju grupa krovnih prozora, stvarajući ugodan ambijent i zdravu unutarnju klimu.

U gornjoj etaži (potkrovlju) nalaze se dječje sobe s kupaonicom. Prije adaptacije mračan i zapušten prostor, zahvaljujući ugradnji VELUX krovnih prozora, pretvoren je u svijetlo i prozračno dječje carstvo namijenjeno igri, učenju, odmoru, spavanju, druženju i zabavi, s lijepim vizurama na gradsko središte.

Manja dječja soba orijentirana je na dvorišnu, istočnu stranu. Krovna konstrukcija položena je na vrlo nizak nadozid. Dojam neugodne kosine potpuno je anuliran ugradnjom dviju grupa krovnih prozora, stvarajući ugodan ambijent i zdravu unutarnju klimu. Grupu prozora čini „velika četvorka“ – po dva VELUX GPU prozora s dvostrukim ovjesom. Prednost ovih prozora čini mogućnost rotiranja prozorskih krila oko gornje i središnje osi, ovisno o potrebi provjetravanja sobe ili otklapanja krila u vanjski prostor da bi se uživalo u panoramskom pogledu.

Zaštita od prekomjerne insolacije riješena je ugradnjom tipske vanjske tende – mrežaste tkanine koja blokira toplinske sunčane zrake prije nego što dođu do prozorskoga stakla i time se smanjuje pasivno grijanje do 72 %. Mreža je svjetlopropusna, ne zamračuje prostor u potpunosti, nego osigurava vidljivost prema eksterijeru. Kombinacija sjenila bež boje s unutarnje strane prozora omogućuje potpuno zamračivanje za miran san (siesta sjenilo) ili kontrolu upadnih zraka Sunca raspršivanjem svjetlosnog snopa u blago svjetlo koje omekšava konture (plisirano sjenilo).

U drugoj dječjoj sobi iskorištena je velika visina potkrovlja pa se niža razina koristi za učenje, igru i druženje, a galerija za spavanje.

Kupaonica male kvadrature i niskog nadozida potpuno se otvorila suncu i nebu te prostor učinila prozračnim i većim nego što jest. Niša ispod krovnih prozora iskorištena je za smještaj ormarića s posmičnim vratima. Pod nižim dijelom krova smješten je konzolni WC s ugrađenim vodokotlićem. Dva dekorativna umivaonika – zdjele sa stojećim miješalicama postavljeni su na ormarić s tamnim okvirom. Unutarnja sjenila kontroliraju količinu Sunčeva zračenja i daju dojam privatnosti.

U drugoj dječjoj sobi, orijentiranoj na zapad, iskorištena je velika visina potkrovlja pa se niža razina koristi za učenje, igru i druženje, a galerija za spavanje. Radni stol svoje mjesto je našao ispod dva krovna prozora koja daju dovoljno prirodne dnevne svjetlosti i svježeg zraka, neophodnih za učenje. Elementi postojeće krovne konstrukcije – stup, vezna greda i kosnik – oličeni su u bijelo te su poslužili kao dobrodošle police za odlaganje. Lagano čelično stubište vodi na galeriju s ležajem iznad koje su još dva krovna prozora. Otvaranjem prozora u donjoj i gornjoj zoni cijeli se prostor brzo provjetrava. Stubišni krak i galerija osigurani su ogradom izrađenom od čeličnog cijevnog profila s kosim i horizontalnim napetnim sajlama. U podgledu stropa od gips-kartonskih ploča ugrađena je rasvjeta koja osvjetljava uvučeni dio malog dnevnog boravka za druženje i zabavu u slobodno vrijeme.
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
previous arrownext arrow
Slider

Mali rječnik pojmova u tekstu:

  • PODGLED STROPA – vidljiva ploha stropa (gledajući prema gore)