Ništa ne može zamijeniti ljepotu prirodnog drveta u interijeru. Čudesna bogata tekstura koju stvaraju godovi, vizualni doživljaj složenih daščica na površini poda, taktilna privlačnost koja nas vuče da hodamo bosi. Drvo dobro stari. Stari hrastov parket nakon niza godina izlaganja sunčevim zrakama dobiva zlatni sjaj. Prirodne promjene i sitna oštećenja prostoru će samo dati patinu. Podna obloga od drvenih masiva može se obnoviti i osvježiti, oštećene daščice zamijeniti i čitava površina prebrusiti pa tretirati kvalitetnim lakom ili uljem za prirodan izgled.

Drveni pod za sva vremena 8
Drveni pod je u upotrebi još od vremena antike, kada su se kao završna obloga koristile široke tesane daske. Pravi procvat doživljava u doba kasnog baroka – rokokoa kada se u slaganju poda upotrebljavaju raznovrsne parketne daščice glatke površine, tvoreći prava remek-djela primijenjene umjetnosti.
Danas drveni podovi osvajaju ne samo prostore u kojima provodimo najviše vremena, već i one s povećanom vlagom kao kuhinje i kupaonice. Tehnološkim napretkom u tretiranju drveta poboljšavaju se njegova prirodna svojstva. Postupcima termičke obrade povećava se kvaliteta materijala – otpornost na vodu i štetočine pa se drvo vrlo često koristi i u eksterijerima kao obloga terasa.
Drveni pod za sva vremena 9

Drveni podovi su trajni, uz uvjet da je drvo zdravo, bez crvotočina i nezaraslih kvrga. Trebaju biti zaštićeni od vlage, pravilno održavani i njegovani. Količina vlage u drvetu mora biti u ravnoteži s klimom u objektu (približno 13 % mase osušenog drva), kako bi se spriječio rad drva – stezanje u sezoni grijanja, isušivanja zraka i rastezanje u vlažnom periodu. Podloga za postavu mora biti dobro pripremljena, suha, čista, ravna i glatka, dozvoljene vlažnosti do 2 %.

Drveni pod za sva vremena 10

Zašto je drvo tako privlačno za oblaganje poda?

• drvo je prirodni materijal – jedinstvena boja i struktura godova oplemeljuje svaki prostor.  Ne postoje dvije daščice koje daju jednaku sliku. Drvo je poput žive materije – nakon obrade i postave, prilagođava se klimatskim uvjetima – prima vlagu iz prostora i vraća ju u uvjetima suhog zraka, a pri tome se skuplja i rasteže. Održavanje ispravne temperature i vlage pogoduje trajnosti drvenog poda, kao i unutarnjoj klimi ugodnoj za ukućane.

 topli pod – ne provodi hladnoću, dobar je toplinski i zvučni izolator, elastičan, idealan za dječju igru

• materijal za sva vremena – uvijek je u modi, jednako atraktivan u modernim i tradicionalnim interijerima

• ne privlači prašinu, lako se čisti i održava – u eri sve veće pojave astme i alergija drveni pod znači zdravu unutarnju klimu

• ekološki materijal – organski biorazgradiv, moguće ga je u potpunosti reciklirati.

Ulaganje u drveni pod velika je investicija, ali svojom bezvremenskom ljepotom vratit će svaku uloženu kunu kroz dugi period korištenja i povećati vrijednost nekretnine.

Drveni pod za sva vremena 11