Drvene daščice složene u zanimljivom uzorku i danas krase naše domove. Oblaganje podova drvetom poznato je još iz vremena antike. Daščani podovi resili su domove viših staleža kroz čitav srednji vijek. Kraj 17. stoljeća i rokoko donose prvi parket kakav danas poznajemo.

Parquet (franc.) označava glatke drvene daščice s užlijebljenim rubovima koje se na pod slažu prema nekom uzorku. Drvenim parketom umjesto hladnim kamenom obloženi su podovi dvorana u Versaillesu, nešto kasnije u Zimskom dvorcu u Sankt Peterburgu, a potom i u dvorcima širom Europe. Maštoviti i raznobojni uzorci precizno rezanih i spajanih daščica i pločica prava su remek-djela primijenjene umjetnosti.

Vrste parketa 002

Danas je parketni pod nezaobilazan dio naših domova. Ugodan boravak u dnevnim prostorima, spavaćim i dječjim sobama nezamisliv je bez prirodnog drveta na podu. Izbor različitih vrsta drveta, klasa, dimenzija drvene daščice i načina postave zadovoljit će vaše želje i specifičnosti prostora.   

Klasični ili masivni parket izrađuje se iz punog drveta daščicama različitih dimenzija u debljini 14 – 22 mm. Ovaj parket najčešće je korištena podna obloga koja se jednako dobro uklapa u tradicionalne i moderne interijere. Prirodna boja i tekstura drveta dobiva varijacije u načinu slaganja parketnih daščica pa razlikujemo postavu kao brodski pod, riblja kost, lastin rep, šahovsko polje, pleter, mozaik.

Klasični parket

Lamel-parket bio je čest u našoj stanogradnji druge polovine 20. stoljeća. Drvene daščice dimenzije 2/12 cm, debljine 6 – 9 mm grupirane su u polja lijepljena na papir s gornje strane. Čitava ploča sastavljena od daščica poput šahovskog polja lijepila se na ravnu podlogu.

Papir se namočio i skinuo, a gornja površina brusila finim brusom i lakirala. Najčešće se radio od hrastovih daščica koje su do danas uslijed osunčanja dobile lijepu zlatnu boju pa ako ste ovaj parket zatekli u svom prostoru, možete ga osvježiti, prebrusiti i lakirati, bit će kao nov. 

Lamel parket

Industrijski parket vrlo je sličan lamel-parketu. Izrađuje se od manjih poprečno postavljenih drvenih lamela širine 6 – 24 mm, duljine do 40 cm sastavljenih u panele. Pod je vrlo atraktivnog izgleda za suvremene interijere, a odlikuju ga velika izdržljivost, stabilnost i trajnost. Debljina panela od cca 24 mm dopušta višekratno brušenje, što parketu produžuje vijek trajanja. Slaganje letvica u varijaciji tonova podu daje živu i dinamičnu sliku.

Industrijski parket

Višeslojni parket napredno je tehnološko rješenje podne obloge od prirodnog drveta znatno veće stabilnosti od klasičnog parketa pa svoju primjenu ima u prostorima s ugrađenim podnim, ali i centralnim grijanjem. Prema broju slojeva razlikujemo dvoslojne i troslojne parkete.

Dvoslojni parket sastavljen je od daščica manjeg formata, ukupne debljine do 13 mm. Završni sloj izrađen je od plemenitog tvrdog drveta, a donji sloj čini neka uslojena ploča ili drvene daščice mekšeg drveta.

Troslojni parket proizvodi se u većim dimenzijama i debljine 15 mm. Parketna letvica sastavljena je od 3 međusobno povezana sloja. Gornji sloj je od tvrdog drveta s 1 – 3 lamele. Donji slojevi od mekših vrsta postavljeni su okomito jedan na drugoga što oblozi daje veću postojanost na promjene temperature i vlage u prostoru. Neobrađeni parket potrebno je obraditi – brusiti i lakirati ili uljiti.

Gotovi višeslojni parket tvornički je završno obrađen uljem ili lakom, jednostavno se postavlja i odmah je spreman za korištenje.

Gotovi višeslojni parket