Potrebom da se omogući dovod željene količine prirodnog dnevnog svjetla u mračne prostore, centralno postavljene unutar volumena zgrade, nametnulo se inovativno rješenje ugradnje svjetlosnih tunela.
Zadatak svjetlosnih tunela je „uhvatiti“ dnevno svjetlo i usmjeriti ga dalje, u prostorije stana, na sva ona mjesta gdje nije moguće ugraditi krovni prozor. Ugradnja svjetlosnog tunela je jednostavna i ne ovisi o vrsti krovnog pokrova. Promjenjivost osvjetljenja izmjenom doba dana, vremenskih prilika, godišnjih doba i intenziteta svjetla vezanog uz orijentaciju nemjerljiva je u odnosu na umjetnu rasvjetu.

Prirodnu svjetlost moguće je dovesti i u prostor pod ravnim krovom, izvodeći prodor kroz armiranobetonsku ploču ili neku laganu krovnu konstrukciju.

Kako to funkcionira?

Sustav svjetlosnog tunela osmišljen je tako da se prirodno svjetlo „upija“ preko vanjske ostakljene jedinice s kaljenim staklom (premazanim Easy clean premazom koji održava staklo dulje čistim) koja se ugrađuje u plohu krova i izgleda kao krovni prozor te se reflektirajućom cijevi s dva zgloba dovodi do unutarnjeg zaslona inkorporiranog u podgled stropa (*) stana. Razrađeno je nekoliko rješenja, pa se tako svjetlosni tuneli mogu ugrađivati u kose krovove nagiba do 60 stupnjeva, završnog pokrova crijepom, šindrom, eternitom. Na isti način svjetlost je moguće dovesti i u prostor pod ravnim krovom, izvodeći prodor kroz armiranobetonsku ploču ili neku laganu krovnu konstrukciju.

Dovedite prirodnu svjetlost u mračne dijelove donjih etaža 4

Reflektirajući tunel čini cijev promjera 35 cm koja može biti savitljiva i svladava udaljenosti do 90 cm ili nesavitljiva za veće udaljenosti, čak i do 6 m. Fleksibilna stakloplastika ili nesavitljivi aluminij premazani su visokoreflektirajućim premazom koji unosi svjetlost u unutrašnjost prostora uz 98-postotnu refleksiju. Difuzor svjetlosti kojim tunel završava u interijeru dekorativan je dvostruki zaslon od mliječnog polikarbonata i prozirnog stakla s decentnim prstenom, koji omogućuje bolju distribuciju raspršene svjetlosti i stvara jedinstvene svjetlosne efekte. Osim uživanja u noćnom prizoru mjesečine, ugradnjom seta za rasvjetu svjetlosni tunel možemo pretvoriti u lampu opremljenu niskoenergetskom LED žaruljom.

Mali rječnik pojmova u tekstu:

  • PODGLED STROPA – vidljiva ploha stropa (gledajući prema gore)