Obiteljska kuća u rezidencijalnom dijelu grada dobiva aneks u kojem se smjestio dnevni stambeni prostor – dio dnevnog boravka i blagovaonica. Dobrom pozicijom dnevnog trakta zadovoljena su tri preduvjeta za stvaranje ugodnog mjesta za življenje:

  • povoljna južna orijentacija zaklonjena od hladnih sjevernih vjetrova
  • smještaj na mirnijem dijelu parcele, daleko od ulične buke, prašine i pogleda
  • direktni kontakt s vanjskim prostorom.

Volumen dogradnje dobre je proporcije, visine je prizemlja s kosim krovom blagog nagiba. Uz dobar položaj, ono što ovaj dom čini posebnim je oblikovanje kojim su se izbrisale granice između unutarnjeg i vanjskog prostora, između kuće i prirode. Maksimalni efekt insolacije i vizure prema zelenilu imaju pozitivan psihološki učinak i poboljšavaju raspoloženje ukućana.
Cilj je postignut – svijetao i prozračan interijer nastao je rastvaranjem unutarnjeg prostora – perforiranjem zida i krova.

Upadne sunčane zrake dolaze iz više smjerova – kose i okomite zrake zbrajaju se dajući intenzivnu svjetlost koja prodire duboko u prostor. Osim direktne svjetlosti, ovaj je prostor ispunjen raspršenim i reflektiranim sunčanim zrakama.

Ostakljene stijene pročelja otvaraju se prema vrtnoj terasi, proširujući boravak prema van u toplo doba godine. Krovni prozori unutarnji prostor dodatno povezuju s prirodom, otkrivajući vrhove zelenih krošnji i nebeski svod.
Upadne sunčane zrake dolaze iz više smjerova – kose i okomite zrake zbrajaju se dajući intenzivnu svjetlost koja prodire duboko u prostor. Osim direktne svjetlosti, ovaj je prostor ispunjen raspršenim i reflektiranim sunčanim zrakama. Bijeli okviri vanjske stolarije, u bijelo oličeni zidovi, strop i podgled krova odbijaju svjetlost natrag u prostor. Svijetli prirodni materijali završne obloge podova u parketu, rustikalnom daščanom podu, pravokutnim keramičkim pločicama i tekstilnoj oblozi boravka – tepihu od sisala – prostoru daju toplinu.

Dogradnja obiteljske kuće i prožimanje s prirodom 7

Dnevni boravak jednostavno je i funkcionalno uređen: centralno postavljena garnitura za sjedenje – privlačna smeđe-siva sofa oblih formi, nasuprot postavljen modul za sjedenje bez naslona na koji se može smjestiti više ljudi, crveni pouf, mali crni metalni stolić, a uz obodne zidove police za odlaganje i niska bijela komoda.
Oprema blagovaonice ponavlja koncept kontrasta: veliki moderni bijeli stol čistih formi i kompaktni stolci za blagovanje zakrivljenih linija, izrađeni od drva prirodnog hrasta s pletenim sjedalom – Wishbone Chair danskog arhitekta – „majstora stolca“ Hansa Wegnera, dizajnirani 1949. godine.

Dogradnja obiteljske kuće i prožimanje s prirodom 8
Igra punog i transparentnog, masivnog i ostakljenog, svjetla i sjene prostoru daje posebnu dinamiku. Plohe ostakljenih stijena različitih formata fiksnih i posmičnih krila na pročelju izmjenjuju se u odnosu na ritam krovnih prozora.
Za sunčanih zimskih dana obilje svjetlosti od zenitnog do niskog, horizontalnog zračenja utjecat će na dobro raspoloženje ukućana, a efekt pasivnog grijanja na troškovnoj bilanci neće biti zanemariv.

Zaštita od prekomjerne insolacije osigurana je vanjskim tendama na krovnim prozorima. Prozori su izvan dohvata ruke pa je upravljanje automatsko, spojeno na pametni VELUX INTEGRA® sustav koji otvara, zatvara, provjetrava, navlači tendu – zasjenjuje, vodi brigu o padalinama i sigurnosti.

Dogradnja obiteljske kuće i prožimanje s prirodom 9

Ograda od panela s drvenim letvicama, zelena pozadina visoke živice i guste krošnje postavljaju granicu intimnog zaštićenog boravka na otvorenome. Lagani sklopivi vrtni stolci i stol u kombinaciji metala i drva idealni su za doručak na svježem zraku i popodnevno ispijanje kave, velika garnitura za sjedenje s udobnim jastucima služi za odmaranje. Zelenilo koje obrubljuje vizure iz unutarnjeg prostora zaposjelo je i samu terasu. Sadnice ukrasnog bilja u keramičkim teglama u svojoj raznolikosti oplemenjuju boravak uvlačeći zelenilo u intimni prostor terase.

Stambeni dnevni prostor prodire u prirodu i s njom se povezuje. Zimi se on svodi na dimenzije zatvorenog dnevnog boravka i blagovaonice, gdje obitelj svoje slobodno vrijeme provodi aktivno ili pasivno, u druženju i igri ili odmoru i opuštanju, s pogledom na vrt, obližnja stabla i nebeski svod. Za sunčanih zimskih dana obilje svjetlosti od zenitnog do niskog, horizontalnog zračenja utjecat će na dobro raspoloženje ukućana, a efekt pasivnog grijanja na troškovnoj bilanci neće biti zanemariv.