Odlične toplinske karakteristike VELUX krovnih prozora visokog stupnja energetske učinkovitosti već su dovoljna garancija ugodne unutanje klime i za najhladnijih zimskih dana. No pripremajući se za hladni period godine, treba znati da je moguće poboljšati toplinsku izolaciju ostakljenja tijekom hladnih noći i do 25 %. A kako to izvesti? Odgovor je vrlo jednostavan – ugradbom energetskih sjenila.

Dočekajte zimu s energetskim sjenilima 9

Dvostruko plisirana tkanina energetskog sjenila potpuno je svjetlonepropusna pa se preporučuje za ugradbu u svim prostorima koje je potrebno djelomično ili u potpunosti zamračiti. Ova sjenila namijenjena su dječjim i spavaćim sobama – za miran noćni san bez bliještanja mjesečine ili svjetlosnog onečišćenja s ulice, za popodnevni odmor bez dnevnog svjetla, ali i za osjećaj privatnosti u intimnoj zoni stana. Može se ugraditi i u radnoj sobi jer svojom nepropusnošću sjenilo omogućuje rad na kompjutoru bez ometajućeg odsjaja na ekranu.        

Dočekajte zimu s energetskim sjenilima 10

Kontrola propuštanja svjetlosti olakšana je fleksibilnim pozicioniranjem i podešavanjem tkanine budući da sjenilo nije pričvršćeno na vrhu ili dnu prozorskog okvira. Tkanina se uvlači u aluminijske vodilice ugrađene na bočne stranice prozorskog krila. Na gornjem i donjem rubu nalazi se aluminijska ručka pomoću koje se sjenilo slobodno pomiče i zaustavlja u željenom položaju do potrebnog stupnja zamračenja. Ovo sjenilo montira se jednostavno i brzo po sistemu PICK&KLICK®  na unaprijed postavljene nosače na svakom VELUX krovnom prozoru.

Dočekajte zimu s energetskim sjenilima 11

Način upravljanja energetskim sjenilom ovisi o poziciji na koju je ugrađen krovni prozor, je li na dohvat ruke ili van njega i koliko često će se podešavati položaj sjenila, kako bi se na jednostavan i komforan način kontrolirao protok svjetlosti. Izabrati se može ručno upravljanje ili daljinsko upravljanje s električnim napajanjem.          

Dočekajte zimu s energetskim sjenilima 12

„Letećim“ energetskim sjenilima upravlja se ručno. Ugrađuju se na krovne prozore koji su na dohvat ruke i kojima se također upravlja ručno. Na gornjem i donjem rubu tkanine pričvršćena je ručka s finim utorom koji olakšava prihvat. Laganim pomicanjem gornje ili donje ručke koja klizi po bočnim kanalima saćasta struktura tkanine se rasteže i skuplja. Zaustavljanjem ručki u željenom položaju kontroliramo količinu propuštene svjetlost, od maksimalnog osvjetljenja do potpunog zamračenja. Za jednostavnije rukovanje sjenilima na ručno upravljanje mogu se koristiti letvice i produžeci za upravljanje te adapter za letvice.

Dočekajte zimu s energetskim sjenilima 13

Energetska sjenila na daljinsko upravljanje i električno napajanje najbolje su rješenje za sve krovne prozore van dohvata ruke kojima se također upravlja daljinskim putem – preko zajedničkog VELUX INTEGRA®  upravljačkog panela. Dodirom na zaslon panela iz bilo kojeg dijela prostorije, sjenila se pomiču i zaustavljaju na željenoj poziciji. Programirane funkcije pravodobno mijenjaju položaj sjenila osiguravajući ugodan boravak i uštedu energije.            

Prema potrebi, ovo sjenilo može se podići i spustiti ručno povlačenjem ručke za upravljanje na donjem rubu tkanine.