Blagdansko vrijeme je iza nas, nova godina tek je počela, a zajedno s njom došlo je vrijeme i za nove odluke. Jedna od prvih – očistiti svoj dom poslije slavlja i otpočeti novu godinu u čistom prostoru.
Čišćenje je valjda jedan od onih kućnih poslova koji bi, kad bi bilo moguće, svatko odgađao što je dulje moguće. Svaki put, prije svakog čišćenja teško udahnemo i primimo se napornog posla. No, posao pospremanja i čišćenja vrlo ćete jednostavno učiniti lakšim ako krenete u pravome smjeru.

DRŽATI SE SMJERNICA

Prilikom svakog čišćenja bitno je pravilno isplanirati vrijeme i organizirati posao. Iznenadit će vas kako rutinsko pospremanje može postati jednostavno i brzo kućno zanimanje bez dodatnog stresa. Ako se teško organizirate, planirajte i napišite popis poslova u bilježnicu, na papirić s napomenama ili kućnu ploču s podsjetnicima. Odredite prioritete i razvrstajte poslove po grupama i težini.

GDJE JE ZAPELO?

Dok čistite, pokušajte odrediti vrijeme koje vam oduzimaju pojedini poslovi. Pokušajte usmjeriti svoju pozornost i zapamtite na kojim se poslovima najdulje zadržavate i što iziskuje najviše vašeg vremena. Je li to čišćenje krovnih prozora, usisavanje tepiha, pranje podnih podloga, brisanje prašine sa sobnih biljaka…

TJELESNA AKTIVNOST

Na tjedno čišćenje svog doma gledajte s optimizmom i tražite pozitivne trenutke u ovom nimalo privlačnom i zamornom kućnom poslu. Ako je potrebno, započnite s najtežim poslom – čišćenjem pećnice u kuhinji ili usisavanjem prašine ispod kreveta. Gledajte na ovo kao na razgibavanje mišića i vježbanje strpljivosti.

ROKOVI SU ROKOVI

Kao i u svakom poslu, postavite sebi krajnje rokove. Ako ste naviknuli na rokove na poslu, onda bez previše muke primijenite isti princip i u svom domu. Pri tom možete i zaboraviti nešto očistiti, previdjeti ili izostaviti nebitno, ali da biste izbjegli gomilanje kućnih poslova, bolje je ipak da sve stignete napraviti bez odugovlačenja. A kako bi proces bio manje stresan, priuštite sebi mali odmor i nekoliko minuta predaha.