Blagdansko vrijeme je iza nas, nova godina tek je počela, a zajedno s njom došlo je vrijeme i za nove odluke. Jedna od prvih – očistiti svoj dom poslije slavlja i otpočeti novu godinu u čistom prostoru.
Čišćenje je valjda jedan od onih kućnih poslova koji bi, kad bi bilo moguće, svatko odgađao što je dulje moguće. Svaki put, prije svakog čišćenja teško udahnemo i primimo se napornog posla. No, posao pospremanja i čišćenja vrlo ćete jednostavno učiniti lakšim ako krenete u pravome smjeru.
Do blistava doma bez stresa 8

DRŽATI SE SMJERNICA

Prilikom svakog čišćenja bitno je pravilno isplanirati vrijeme i organizirati posao. Iznenadit će vas kako rutinsko pospremanje može postati jednostavno i brzo kućno zanimanje bez dodatnog stresa. Ako se teško organizirate, planirajte i napišite popis poslova u bilježnicu, na papirić s napomenama ili kućnu ploču s podsjetnicima. Odredite prioritete i razvrstajte poslove po grupama i težini.

Do blistava doma bez stresa 9

GDJE JE ZAPELO?

Dok čistite, pokušajte odrediti vrijeme koje vam oduzimaju pojedini poslovi. Pokušajte usmjeriti svoju pozornost i zapamtite na kojim se poslovima najdulje zadržavate i što iziskuje najviše vašeg vremena. Je li to čišćenje krovnih prozora, usisavanje tepiha, pranje podnih podloga, brisanje prašine sa sobnih biljaka…

Do blistava doma bez stresa 10

TJELESNA AKTIVNOST

Na tjedno čišćenje svog doma gledajte s optimizmom i tražite pozitivne trenutke u ovom nimalo privlačnom i zamornom kućnom poslu. Ako je potrebno, započnite s najtežim poslom – čišćenjem pećnice u kuhinji ili usisavanjem prašine ispod kreveta. Gledajte na ovo kao na razgibavanje mišića i vježbanje strpljivosti.

Do blistava doma bez stresa 11

ROKOVI SU ROKOVI

Kao i u svakom poslu, postavite sebi krajnje rokove. Ako ste naviknuli na rokove na poslu, onda bez previše muke primijenite isti princip i u svom domu. Pri tom možete i zaboraviti nešto očistiti, previdjeti ili izostaviti nebitno, ali da biste izbjegli gomilanje kućnih poslova, bolje je ipak da sve stignete napraviti bez odugovlačenja. A kako bi proces bio manje stresan, priuštite sebi mali odmor i nekoliko minuta predaha.

Do blistava doma bez stresa 12